Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартин Мартинов отново ще храни бездомни в София

Снимката е отпреди пандемията

Известният благодетел Мартин Мартинов, който създаде инициативата „Подай ръка“ и хранеше бездомници, отново ще радва хора в нужда в София.

Преди 2 години се наложи да затвори заведението си в столицата и той пренесе инициативата в Костинброд.

Всеки ден, заради над 150 пакети с храна, които раздава, пътува 90 км, разказа пред Радио София Мартин Мартинов. Дори в пандемията не са го спирали (анти) Covid КПП-тата. Няма пропуснат ден.

„Хората ме чакат. Не мога да не отида.“

Припомня, че когато стартира кампанията през 2017 г. е планирал да продължи през 5-те най-тежките зимни месеца. През миналата 2020 г. продължил и след локдауна да храни уязвимите.

„След 13 март кампанията не е спирала. Има центрове за настаняване, но за да влезеш там ти искат PCR тест, лични документи. А много от бездомните нямат лична карта. Ако останат без храна, щеше да е пагубно за тези хора.“

Добрата новина е свързана с намиране на помещение с приемлив наем. Намира се на бул. „Витока“ и в момента се ремонтира. За да няма проблеми от опашка бездомници пред Съдебната палата, пакетите с храна ще се раздават на ул. „Добруджански край“ зад голям хипермаркет близо до „Опълченска“.

Храната се готви специално и е със същото качество, както е тази, която се продава в заведението, уверява Мартин, а хора, които са я опитвали могат да потвърдят колко е вкусна.

„Ако си подаваме ръка, ако бъдем по-добри, цяла България ще става по-добра“, казва Мартин. Въпреки условното наклонение, думите му звучат като надежда и пожелание.

Чуйте разговора с него.



Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил-Джордж Атанасов и Кръстина Денчева и обложката на коледния албум

Гласове и тромбони разказват коледни истории в албум

Тематичен коледен албум и в същото време – нетрадиционен, ни отвежда към празничното настроение в 3 северни страни на Европа - Нидерландия, Дания и Финландия с 9 песни от XVI до XIX век. Албумът е наречен „Коледни истории за брас и глас” , пилотният сингъл O Tannenbaum вече е във всички музикални платформи, а от 1 декември ще бъде..

публикувано на 29.11.21 в 14:20

Проектът „Монети Академия“ учи децата на финансова грамотност

Проектът „Монети Академия“ е един от петте финалиста в инициативата „Промяната“. Зад него стои Иван Атанасов , който достига до финала сред 111 участници. Идеята на фондацията е децата от ранна детска възраст да получат финансова грамостност , като за целта ще бъда създадена онлайн платформа. „Ние смятаме, че децата трябва да придобият..

публикувано на 29.11.21 в 13:11

Безплатни юридически консултации за домашно насилие дават от фондация „АМЕ“

От фондация „АМЕ“ днес до 18.00 часа предоставят безплатни юридически консултации в областта на Семейния кодекс и Закона за защита от домашно насилие – физическо и психическо. На обявения телефон (088 992 2713) може да се свързват и жени, и мъже, съобщи пред Радио София адв. Биляна Лавчева, председател на фондацията. Ако някой се..

публикувано на 29.11.21 в 11:57

Качеството на работа зависи от доброто събуждане

От това с каква нагласа и настроение се събуждаме, зависи до голяма степен ефективността на работата и качеството на решенията ни през деня. Това съобщи психологът Дмитрий Синарев пред агенция Prime. По думите му, когато се събудим трябва да си отделим минута, за да полежим със затворени очи и да си пожелаем добро утро. Трябва да поемем няколко..

публикувано на 29.11.21 в 11:08

Млади артисти опознаха и заснеха творци от Дома за ветерани в София

Едногодишният проект „До теб - от другата страна“ е основан на идеята за творческа среща между две поколения – шестима от творците от Дома за ветерани на културата и изкуството и студенти по изкуствата и млади артисти. Всяка от двете групи обединява личности от различни специалности в сферата на културата и изкуствата. В резултат..

публикувано на 29.11.21 в 09:23

"Откровено за любовта" с Ева Кулева

  Продължават нашите срещи с Love Coach-ът Ева Кулева, с която си говорим откровено за любовта, деликатно, но и отговорно търсейки гледната точка на експерта, за да бъдем полезни в една толкова интимна сфера на човешките отношения – отношенията с партньора, с човека до нас, с който изживяваме най-съкровените моменти и емоции. За наглед..

обновено на 29.11.21 в 09:20

Дъждът е неуморен

На много места днес ще продължи да превалява дъжд, като значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където на места по преминаването на студения атмосферен фронт ще бъдат придружени и с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат в широк интервал от 8-12° в Северозападна България и по високите западни полета до 18-20°..

публикувано на 29.11.21 в 07:43