Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За стражарите и съвестта

| обновено на 16.10.21 в 13:38
Теодора и Станислав с водещата Яна Спиридонова
Снимка: радио София

Документалните филми  „Стражарите на нашата съвест" и "Мъже : жени, 1 : 1" -  гости в студиото са режисьорът Станислав Дончев и сценаристът Теодора Стоилова:

"Документалното кино е голямата ни любов. "Стражарите на нашата съвест" са с най-омразните професии - контрольорите в градския транспорт и тези, които слагат скобите, наричат себе си "скобари". Опитахме се да влезем в тяхната гледна точка, да проследим в дълбочина техните емоции. Хората, които работят там, постоянната агресия ги променя. Дори в началото да са били добронамерени, с времето не остават такива (Теодора).

Основен проблем на държавата е, че има хаос, който предизвиква агресия. Изследваме сблъсъка на ниско ниво. Тези хора са на фронта срещу гражданите. Търсим неизследвани проблеми (Станислав).

Най-често се прибират след работен ден смазани. Героите ни Добромир и Надя изживяват случките по няколко дни. И двамата са удряни. Надяваме се чрез изкуството да поставяме зрителите на мястото на другия (Теодора). 

Остават само най-коравите.Но те си отнасят проблемите вкъщи  (Станислав).

Филмът ще бъде представен на "Златен ритон" в края на ноември в Пловдив, ако фестивалът се състои. После искаме да представим филма на контрольорите и "скобарите" (Теодора).

Другият филм е началото на една поредица със социална насоченост. Героинята е футболна съдийка. Изследваме доколко тя е толкова добра, колкото мъжете. Димитрина е нейното име, тя се занимава с мъжки неща. Има правоспособност и като капитан на кораб. Интересно ни е дали мъжете имат респект към жени-съдийки, както към мъжете (Теодора).

Опитваме се да хванем тънките предразсъдъци в ежедневието спрямо нея. Затова прибягваме към скрита камера. Не искам да слагам краен срок, това е документално наблюдение (Станислав)."

Дали и самите Теодора и Станислав не са своеобразни стражари на нашата съвест? Поне при тях нещата се 1:1.



Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бен Каплан с концерт у нас

За творчеството на канадския изпълнител Бен Каплан , за подробностите около новият му албум и турнето му на Балканите разказва Цветан Цветанов , както и Илияна Георгиева от подгряващата група „Dead man's hat“. Заради пандемията концертът е бил отложен, но утре ще се състои в клуб „Mixtape 5“ от 9:45 ч.  Любопитни факти от текстовете и..

публикувано на 06.12.21 в 20:32

Само пред Румъния сме в класацията за иновации

За проблема в условията за иновации и използва ли България напълно иновационния си потенциал, пред Радио София говори проф. Теодора Георгиева – експерт към Приложни изследвания и комуникации. Хроничното недофинансиране на научния сектор, както и недобрата координация на дейността на отделните министерства и агенции са едни от причините..

публикувано на 06.12.21 в 19:15

Удари ли пандемията банковия сектор?

Георги Заманов , главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас, направи обзор на годината за банковия сектор. Пандемията и енергийната криза поставиха предизвикателства към банките, но именно те стават двигател за нововъведения. Криптовалутите, дигиталните иновации и небанковите институции са най-бързият катализатор банките..

публикувано на 06.12.21 в 17:11

Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември

Национална мрежа за децата стартира Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември, като всеки може да се включи в нея. Всяко пето дете в България няма достъп до книжки, подходящи за неговата възраст, като „Голямата ни цел трябва да бъде да нямаме нужда от подобни кампании“, коментира Мария..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

„Нощ на европейското кино“ в 27 държави, сред които и България

В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. Инициативата „Нощ на европейското кино“ се провежда за четвърти път с вход свободен. На всяко от събитията домакини са киносалони, принадлежащи към паневропейската..

публикувано на 06.12.21 в 15:22

Фондация „Благотворител“ излъчи 12 стипендианти

В навечерието на конкурса "Млад благотворител 2022" , деца от Шри Ланка даряват за български деца на благотворителна изложба в София. Темата е „България през погледа на децата от Шри Ланка“ . Събрани са над 500 рисунки, като част от средствата са дарени на програма „Постигам по-висок успех“ за деца, лишени от родителски грижи. По..

публикувано на 06.12.21 в 13:51

"Музикален Акселератор" подпомага млади изпълнители и групи

Първият български "Музикален Акселератор" е програма за развитие на млади артисти, организирана от RockSchool и подкрепена от Столичната община по Програма „Култура“.  Програмата има за цел да подпомага млади изпълнители и групи да стартират и развият своята музикална кариера. А вече са избрани и първите 10 музиканти. „Нашият профил беше..

публикувано на 06.12.21 в 12:42
Подкасти от БНР