Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Атанасов: Бебетата до 1 година и тийнейджърите – с най-голям риск сред децата от тежко боледуване от Covid-19

д-р Цветелина Великова и д-р Александър Атанасов
Снимка: Радио София

България е феномен по-ниско ваксинационно покритие и рекордьор по смъртност от Covid-19. Шанс за промяна обаче има. Около това се обединиха гостите по темата в студиото на Радио София - имунологът д-р Цветелина Великова, педиатърът д-р Александър Атанасов и студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев. Тримата заедно са администратори на популярната Фейсбук група „Ваксини“, чиято цел е да разобличава митовете за ваксините и да консултира колебаещите се, като ги насочва към базирана на доказателства достоверна информация.

„На мен ми се искаше населението в България да вземе информирано решение и да избере да се ваксинира, мислейки за здравето си на първо място и за здравето на своите близки. Възможно е тези зелени сертификати да са нашия шанс, за нашата страна да постигне по-голямо ваксинационно покритие“, каза имунологът д-р Цветелина Великова.

Според д-р Александър Атанасов мярката "зелен сертификат“ е закъсняла и недостатъчна.

„Надявам се да има своя положителен ефект. Сутринта влязох в социалните мрежи и видях, че внезапно пред ваксинационните центрове са се оказали опашки от хора, които кой знае защо в предишните дни ги нямаше там. Важен е крайният резултат, в крайна сметка“, каза педиатърът.

Той добави, че дифузното разпространение на вируса може да бъде овладяно с двуседмичен локдаун.

Българинът има много ниска критичност към информацията, която получава, добави студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев.

„Всеки, който има интернет, може да напише, каквото и да е. В един момент, липсата на критичност довежда до това, че другата страна веднага вярва, на това което се пише, няма проверка за него в източници, които са име в науката, в медицината. Това не е правилно", каза студентът.

Според д-р Великова не е дискриминация, че хората които имат наличие на антитела не са включени в зеления сертификат.

Предишно боледуване, не предпазва от следващо преболедуване, което да е тежко и фатално. Знаем, че ваксината предпазва от по-тежко боледуване и почти 100% предпазва от смърт“, добави тя.

По думите й, наличието на антитела след преболедуване не е противопоказание за ваксинация.

„Имунната система е изключително интелигентна и комплексна, която може много добре да се регулира. При наличие на антитела, ваксинацията би оптимизирала имунния отговор, без това да доведе до никакви вредни ефекти за организма“, каза д-р Цветелина Великова.

Според педиатъра д-р Александър Атанасов, в детска възраст симптомите на Covid могат да бъдат много неспецифични.

„Covid в детска възраст, особено в по-ранна детска възраст, може да протече със симптоми на ринофарингит, т. е. с хрема и кашлица. Това, което е по-притеснително и може да насочи да мислим в посока на коронавирусна инфекция е висока температура, без други симптоми, при по-големи деца. Фебрилитет с обрив или конюктивит. Всеки един нехарактерен симптом в тази ситуация може да бъде симптом на коронавирус“, каза лекарят и добави, че коронавирусната инфекция не е безопасна за децата.

„Има две най-рискови групи за по-тежко протичане и летален изход – бебетата до 1 година и тийнейджърите. Това е световната статистика на УНИЦЕФ“, каза д-р Атанасов.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с д-р Цветелина Великова, д-р Александър Атанасов и Даниел Георгиев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

257 podcast: Как да изберем подходящ подарък

През декември всички сме на празнична вълна. А с наближаването на Коледа започва голямото чудене кого с какъв подарък да зарадваме. Изборът на подарък е сериозна, нелека и отговорна работа. Подаръкът е израз на нашия вкус и чувствителност, на нашето въображение и изобретателност. За да се спрем на точния подарък, би трябвало да сме..

публикувано на 02.12.21 в 17:30

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“ пред аудитория от над 1500 души. Бяха излъчени двама големи победители и раздадени награди за над 10 000 лева в състезанието на Списание „Български предприемач“ Един от големите победители е проектът Rage Room на Борислав Николов от град Варна. Неговата идея е в..

публикувано на 02.12.21 в 17:26
Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ представя местностите, в които е пребивавал Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ е издаден на български и английски език и е реализиран с помощта на „РИМ Ловеч“ и „БТПП“. Изданието показва на хората места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България в различни селища. Интересни места,..

публикувано на 02.12.21 в 16:57

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната. „Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения“, каза пред Радио София Георги Пенев, директор на..

публикувано на 02.12.21 в 16:26

WO MAN Aтелие ще отвори врати този уикенд

Ателие-работилница ще бъде открито този уикенд. То е адресирано към артисти, режисьори, хореографи но могат да се включат всички които имат вкус към съвременният танц и танцови техники. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ . На срещата с хореографи и актьори ще бъде представен и спектакълът  Wo Man , чиито..

публикувано на 02.12.21 в 16:20

Евродепутатът Петър Витанов: Софтуерът „Пегас“ трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП. През лятото медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в..

публикувано на 02.12.21 в 15:36

"Christmas gift" на Ема Краун с дебют в Радио София

Песента е написана миналата година и е била публикувана в Youtube- канала на Ема Краун като „Коледно безвремие“. Това е българският вариант на Christmas gift, която днес прозвуча за първи път в радио ефира, имено в Радио София. „В началото беше просто като една идея за есенна песен, но изведнъж ми дойде муза като наближаваха празниците и ми..

публикувано на 02.12.21 в 14:52
Подкасти от БНР