Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Атанасов: Бебетата до 1 година и тийнейджърите – с най-голям риск сред децата от тежко боледуване от Covid-19

д-р Цветелина Великова и д-р Александър Атанасов
Снимка: Радио София

България е феномен по-ниско ваксинационно покритие и рекордьор по смъртност от Covid-19. Шанс за промяна обаче има. Около това се обединиха гостите по темата в студиото на Радио София - имунологът д-р Цветелина Великова, педиатърът д-р Александър Атанасов и студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев. Тримата заедно са администратори на популярната Фейсбук група „Ваксини“, чиято цел е да разобличава митовете за ваксините и да консултира колебаещите се, като ги насочва към базирана на доказателства достоверна информация.

„На мен ми се искаше населението в България да вземе информирано решение и да избере да се ваксинира, мислейки за здравето си на първо място и за здравето на своите близки. Възможно е тези зелени сертификати да са нашия шанс, за нашата страна да постигне по-голямо ваксинационно покритие“, каза имунологът д-р Цветелина Великова.

Според д-р Александър Атанасов мярката "зелен сертификат“ е закъсняла и недостатъчна.

„Надявам се да има своя положителен ефект. Сутринта влязох в социалните мрежи и видях, че внезапно пред ваксинационните центрове са се оказали опашки от хора, които кой знае защо в предишните дни ги нямаше там. Важен е крайният резултат, в крайна сметка“, каза педиатърът.

Той добави, че дифузното разпространение на вируса може да бъде овладяно с двуседмичен локдаун.

Българинът има много ниска критичност към информацията, която получава, добави студентът в МУ Пловдив Даниел Георгиев.

„Всеки, който има интернет, може да напише, каквото и да е. В един момент, липсата на критичност довежда до това, че другата страна веднага вярва, на това което се пише, няма проверка за него в източници, които са име в науката, в медицината. Това не е правилно", каза студентът.

Според д-р Великова не е дискриминация, че хората които имат наличие на антитела не са включени в зеления сертификат.

Предишно боледуване, не предпазва от следващо преболедуване, което да е тежко и фатално. Знаем, че ваксината предпазва от по-тежко боледуване и почти 100% предпазва от смърт“, добави тя.

По думите й, наличието на антитела след преболедуване не е противопоказание за ваксинация.

„Имунната система е изключително интелигентна и комплексна, която може много добре да се регулира. При наличие на антитела, ваксинацията би оптимизирала имунния отговор, без това да доведе до никакви вредни ефекти за организма“, каза д-р Цветелина Великова.

Според педиатъра д-р Александър Атанасов, в детска възраст симптомите на Covid могат да бъдат много неспецифични.

„Covid в детска възраст, особено в по-ранна детска възраст, може да протече със симптоми на ринофарингит, т. е. с хрема и кашлица. Това, което е по-притеснително и може да насочи да мислим в посока на коронавирусна инфекция е висока температура, без други симптоми, при по-големи деца. Фебрилитет с обрив или конюктивит. Всеки един нехарактерен симптом в тази ситуация може да бъде симптом на коронавирус“, каза лекарят и добави, че коронавирусната инфекция не е безопасна за децата.

„Има две най-рискови групи за по-тежко протичане и летален изход – бебетата до 1 година и тийнейджърите. Това е световната статистика на УНИЦЕФ“, каза д-р Атанасов.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с д-р Цветелина Великова, д-р Александър Атанасов и Даниел Георгиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Румяна Николова, Диана Шингарова, Елисавета и Цветан Стоянови

Банкя - готови за утрешния ден

Днес гостуваме на район Банкя и говорим за развитието на културата тук със зам.-кмета д-р  Александра Александрова : "Преди десетина години реших, че трябва да разполагаме с всички книги, издавани за Банкя, вече разполагаме с цялата литература. В това влизаха и броевете на в-к "Банки" от 1928-9. Отворих вестника и видях, че тогава цената ба билет..

публикувано на 13.10.24 в 12:05

Историята оживява - Историята на Американския колеж в София

Разказваме за корените на една от най-старите чуждестранни институции на Балканите. Това е Американският колеж в София.  Събеседници са Петя Иванова - директор “Комуникации” в Американския колеж в София и завеждащата Библиотека “Гипсън” към Колежа - Александра Александрова.  "Училището е създадено от американски мисионери и започва в Пловдив в..

публикувано на 12.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Модернизъм на малките 5 кьошета

Разговор с Теодор Караколев от Фондация “Български архитектурен модернизъм": "Когато свързваш една сграда с живота на хората в нея, тогава достигаш до повече сърца. Градската памет се губи по-бързо в София, където динамиката е по-голяма. И в онова време е било така. Истории има навсякъде, особено в централните квартали те се намират по-лесно, а..

публикувано на 12.10.24 в 15:00
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата са там на курорт и младежът изминава по 14 км всеки ден, за да види любимата си. Тя кандидатства..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в превод от Цветомира Векова: „Не се изненадах че е получила наградата, оценена е подобаващо...

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22 „Абордаж“. Подробностите от Десислава Иванова от TroubleBakers : „Поредицата ни има различни..

публикувано на 12.10.24 в 11:19
Отляво надясно: Ема, Андрей, Николай и Виктория

Всеки намира своите хора, но и намираш себе си

Кандидатстването за програмата за образователен обмен "YES България" е отворено. Български ученици ще имат възможността да живеят и учат една година в САЩ. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Младежите ще могат да..

публикувано на 12.10.24 в 11:03