Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През идната пролет

В „Драгалевци“ и „Симеоново“ започва изграждане на канализация за около 50 млн. лева

Мобилното студио на Радио София беше пред Националния исторически музей

Снимка: raionvitosha.eu
Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков е изпратил до Столичната община скица, в която се очертава територията до Националния исторически музей, която би могла да стане отворен парк за разходки на граждани. Кметът на София Йорданка Фандъкова е обещала след приемане на проекта от общинския съвет, Столичната община да финансира подобренията на площта за посещения.

Това съобщи в мобилното студио на Радио София районният кмет на „Витоша“.

По думите на Теодор Петков проблемът с канализацията е много съществен и от години. Средствата за канализации в Столичната община през тази година са над 100 млн. лева, половината от тях са за район „Витоша“.

Ще се започне през пролетта от „Драгалевци“, където няма нито един метър канализация. Ще се продължи в „Симеоново“.

Също през пролетта се очаква да започне изграждането на първата детска ясла в кв. „Бояна“.

Красимир Мунев, жител на „Бояна“ постави на дискусия в ефира проблема с нередовното или некачествено сметоизвозването в квартала.

В отговор Теодор Петков отбеляза, че проблемите със сметоизвозването не са само в кв. „Бояна“, а в целия район „Витоша“.

„И аз не съм доволен. Хората не знаят, че районният кмет няма никакви правомощия относно възлагането и контрола на тази услуга, включително и за снегопочистването.“

Когато се налага, по този въпрос от районната администрация сигнализират в Столичния инспекторат. Договорът на фирмата оператор приключва догодина. При следващия 7-годишен период ще бъдат заложени по-строги санкции, допълни кметът на район „Витоша“.

Божидар Янев, кметът на район „Витоша“ Теодор Петков и Красимир Мунев, жител на „Бояна“

В момента е на път да се реализира проект за велоалея от „Витошка“ до Витоша по предложение на общинския съветник Симеон Колев.

Той разясни, че тази велоалея започва от кръстовището на бул. „Витоша“ с „Патриарх Евтимий“, преминава през НДК, пешеходния Мост на влюбените, музея „Земята и хората“, културния център „Топлоцентрала“, през Южния парк, ул. „Костенски водопад“, „Тодор Каблешков“ и бул. „България“ и така до самото подножие на Природен парк „Витоша“.

„Никъде не се създават допълнителни улици. Използваме цялата съществуваща инфраструктура и единственото, което трябва да направим, е да я подобрим“, подчерта Колев.

След обследване ще стане ясно къде какво трябва да се оптимизира – настилки, подобряване на зеленината, осветление, указателни табели.

По проекта в район „Витоша“ промените също няма да се съществени, потвърди Теодор Петков. Те ще се изразят предимно в изграждане на тротоари там, където в момента няма, обясни кметът.

Чуйте разговорите в мобилното радиостудио на Божидар Янев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университет за национално и световно стопанство

Връчиха приза „Студент на годината“ в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство проведе конкурс за студент на годината и връчи награди в различни категории. „Десето поредно издание на конкурса „Студент на годината“, което се превръща в едно традиционно събитие в календара на Студентския съвет, което може само да ни радва“, каза в ефира на Радио София Ангел Стойков,..

публикувано на 26.11.21 в 18:13

Конкурсът „Нашата зелена елха“ насърчава "зеленото мислене" на децата от столични градини

От 15 ноември до 15 декември 2021 г. , детските градини от столичните райони „Искър“ и „Нови Искър“ могат да се включат в конкурса „Нашата зелена елха“ . Той е част от поредица конкурси, насърчаващи разделното събиране на отпадъци от опаковки, каза пред Радио София организаторът Анастасия Обретенова. Предивдено е съревнование за украса..

публикувано на 26.11.21 в 16:58

Богдан Милчев: Ако не започнем да управляваме риска, ни предстои следващата „Струма“

Трагедията на АМ „Струма“ беше предизвестена от Института за пътна безопасност . Това каза в ефира на Радио София Богдан Милчев. „Ние още август месец сигнализирахме институциите, че предстои подобна трагедия, а на 10 октомври от ефира на националната телевизия го казахме, че предстои второ „Своге“. От началото на май месец, констатираме..

публикувано на 26.11.21 в 15:57

Диана Русинова: Имаме проблем с пътната маркировка и средствата за сигнализация на пътищата

У нас има проблем с пътната маркировка и средствата за сигнализация на пътищата. Това каза в ефира на Радио София Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики , по повод трагичната катастрофа на АМ „Струма“. „Всеки път полицията и разследващите казват - несъобразена скорост, спрямо пътните условия , а как да се..

публикувано на 26.11.21 в 15:02

Балет „Арабеск” отбелязва 80 години от рождението на Маргарита Арнаудова

Тази вечер (26 ноември), от 19.00 часа, на сцената на Музикалния театър, Балет „Арабеск” ще отбележи 80 години от рождението на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова . На 30 юни 2021 г., когато Маргарита Арнаудова щеше да навърши 80 години, Балет „Арабеск“ отбеляза тази годишнина с вечер с нейни знакови творби, а тази вечер..

публикувано на 26.11.21 в 14:03

„Българознайко – Неверятният живот на Васил Левски“ – книга с почерка на Апостола

Пра-праплеменницата на Апостола  Христина Богданова , както и  Виктория Петкова , автор на книгата  разказват за нейното представяне в Народната библиотека пред публика, сред която са присъствали и много деца.  „Никога не съм се осмелявала да започна книгата за  Левски , докато самата аз не можах да разбера напълно личността на..

публикувано на 26.11.21 в 13:59

Къщата музей „Иван Вазов“ в София е открита точно преди 95 години

Предлагаме ви разходка в къщата музей „Иван Вазов“ в София, открит точни преди 95 години. Намира се на ул. „Иван Вазов“ № 10. Това е първият български литературен музей. Няколко дни след смъртта на патриарха на българската литература на 22 септември 1921 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен..

публикувано на 26.11.21 в 13:34