Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През идната пролет

В „Драгалевци“ и „Симеоново“ започва изграждане на канализация за около 50 млн. лева

Мобилното студио на Радио София беше пред Националния исторически музей

Снимка: raionvitosha.eu
Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков е изпратил до Столичната община скица, в която се очертава територията до Националния исторически музей, която би могла да стане отворен парк за разходки на граждани. Кметът на София Йорданка Фандъкова е обещала след приемане на проекта от общинския съвет, Столичната община да финансира подобренията на площта за посещения.

Това съобщи в мобилното студио на Радио София районният кмет на „Витоша“.

По думите на Теодор Петков проблемът с канализацията е много съществен и от години. Средствата за канализации в Столичната община през тази година са над 100 млн. лева, половината от тях са за район „Витоша“.

Ще се започне през пролетта от „Драгалевци“, където няма нито един метър канализация. Ще се продължи в „Симеоново“.

Също през пролетта се очаква да започне изграждането на първата детска ясла в кв. „Бояна“.

Красимир Мунев, жител на „Бояна“ постави на дискусия в ефира проблема с нередовното или некачествено сметоизвозването в квартала.

В отговор Теодор Петков отбеляза, че проблемите със сметоизвозването не са само в кв. „Бояна“, а в целия район „Витоша“.

„И аз не съм доволен. Хората не знаят, че районният кмет няма никакви правомощия относно възлагането и контрола на тази услуга, включително и за снегопочистването.“

Когато се налага, по този въпрос от районната администрация сигнализират в Столичния инспекторат. Договорът на фирмата оператор приключва догодина. При следващия 7-годишен период ще бъдат заложени по-строги санкции, допълни кметът на район „Витоша“.

Божидар Янев, кметът на район „Витоша“ Теодор Петков и Красимир Мунев, жител на „Бояна“

В момента е на път да се реализира проект за велоалея от „Витошка“ до Витоша по предложение на общинския съветник Симеон Колев.

Той разясни, че тази велоалея започва от кръстовището на бул. „Витоша“ с „Патриарх Евтимий“, преминава през НДК, пешеходния Мост на влюбените, музея „Земята и хората“, културния център „Топлоцентрала“, през Южния парк, ул. „Костенски водопад“, „Тодор Каблешков“ и бул. „България“ и така до самото подножие на Природен парк „Витоша“.

„Никъде не се създават допълнителни улици. Използваме цялата съществуваща инфраструктура и единственото, което трябва да направим, е да я подобрим“, подчерта Колев.

След обследване ще стане ясно къде какво трябва да се оптимизира – настилки, подобряване на зеленината, осветление, указателни табели.

По проекта в район „Витоша“ промените също няма да се съществени, потвърди Теодор Петков. Те ще се изразят предимно в изграждане на тротоари там, където в момента няма, обясни кметът.

Чуйте разговорите в мобилното радиостудио на Божидар Янев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42