Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години от рождението на акад. Петко Стайнов

Петко Стайнов - внук
Снимка: радио София

125 години от рождението на акад. Петко Стайнов - гостуват неговият син, арх. Стефан Стайнов и внукът му Петко И покана за концерт - на 26 октомври от 19 ч. в зала "България":

"С оглед ситуацията, ще има прояви, отложени за догодина. Но началото е с концерта на 26 с Националния филхармоничен хор изцяло с негови творби. Ще бъдат включени и няколко негови балади, които ще прозвучат след 30 години. 

Ще има и научна конференция, но ще мине в онлайн формат на 26 ноември. На 27 ноември ще се проведе Международни хоров фестивал "Петко Стайнов". - също онлайн, ще бъде излъчен в YouTube и Facebook.

Творби на Петко Стайнов ще се изпълняват из цялата страна - цялата информация е на страницата на фондацията ни. Първите концерти са във Враца. В БНР се подготвят записи на две произведения, но се отлагат във времето.

В моя спомен е един добър човек, никога не се опитваше да ме напътства. Беше напълно превъзмогнал недъга си. В момента подготвяме образователен продукт, който по интересен начин да го представи на учениците" (Петко)

Стефан: "Влюбен беше в природата. Галеше цветята. Макар и напълно ослепял на 11 г., никога не е скъсвал връзката с изобразителното изкуство. Не случайно го наричам цялостна личност - бе наясно, че не е достатъчно да пише музика, а и че тя трябва да стига до хората. Приносът му е голям както в обучението по музика на децата, така и в създаването на провинциалните оркестри."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35