Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват международната награда „Никола Гюзелев“ по случай 85 г. от рождението на артиста

Снимка: Софийска опера

В централното фоайе на Софийската опера и балет от 17.30 ч. ще бъде открита изложба с афиши и картини на Никола Гюзелев, след което от 19.00 ч. на Голямата сцена ще започне официалната вечер с връчването на международната награда „Никола Гюзелев 2021“ за оперно и изобразително изкуство на новите лауреати.

По-късно вечерта ще продължи с оперно-музикалния концерт на лауреатите на отличието, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера под диригентството на маестро Серджо Олива, носител на приза от 2017 г.

По този начин ще се ознаменува 85-годишнината от рождението и 60 години от дебюта на сцената на прочутия оперен певец. Маестро Никола Гюзелев е и художник портретист, доктор хонорис кауза на БАН, комендатор на Италианската република – артист, удостоен с престижната награда „Златен Джузепе Верди“ за заслугите му в белкантото и лауреат на още множество отличия в България, Италия, Франция и други страни.

Пред Радио София Ана-Мария Гюзелева - директор на фондация „Никола Гюзелев“ разказа, че идеята за наградата е дошла още през 2016 г. по повод 80-годишнината от рождението на артиста. Изложбата ще бъде представена от изкуствоведа Чавдар Попов.

Новите лауреати са четирима оперни певци с огромен талант и блестяща международна кариера – мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски и басът Димитър Станчев.

През декември ще има изложба в галения „Класика“. В средата на ноември и януари 2022 г. ще има и други събития за годишнината, които ще бъдат проведени в Рим, допълни Ана-Мария Гюзелева.

С нея разговаря Мария Бояджиева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Русинова

От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа на Пътна полиция – Пловдив

От Европейския център за транспортни политики днес ще излязат с официална позиция за изказването на шефа на Пътна полиция – Пловдив, в което той твърди, че не вижда проблем шофьор с 3 години опит да има 16 нарушения. Пред Радио София Диана Русинова съобщи, че ще поискат оставката му. „Това, което вчера беше обявено от шефа на Пътна полиция –..

публикувано на 14.05.24 в 10:38
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров: Трябва система за наблюдение и бързо събиране на глобите от нарушителите на пътя

През последните дни отново се случиха тежки пътни инциденти в страната, които взеха жертви. Същевременно от МВР съобщиха, че на 13 май стартира безсрочна специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Пътната безопасност е амалгама от много фактори, коментира пред Радио София Владимир Тодоров от..

публикувано на 14.05.24 в 09:21

Облачността остава значителна, над Западна България с краткотрайни валежи

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони, ще са временно интензивни. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток...

публикувано на 14.05.24 в 07:35

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16