Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правеше добро по много, всеки ден

актьори и редактор
Снимка: радио София

В памет на Стефан Данаилов:

На 27.11.2021 год. се навършват 2 години от смъртта на Проф. Стефан Данаилов. Гости в студиото ще бъдат актьорите Стойо Мирков и Антон Порязов. Стойо Мирков е студент от т.нар. „Златен Клас“ на Стефан Данаилов, випуск – 1996. Антон Порязов е студент от последния клас на Мастера, випуск – 2020:

"Трудно ми е да говоря за него в минало време (Стойо). Мога да го обичам и да живее в мен, затова ми е трудно да говоря. Помня не само бохема, желанието му за живот, как ни обединяваше. Искаше на погребението му да има оркестър, да не седим прави като караул. Остана легендата, че все едно ни е платил сметката в кръчмата след погребението.

На кандидат-студентския ни изпит се бе събул, но това не бе най-важното. Като дойде да се запознаем му усетих авторитета и личността. Малко хора могат да свършат толкова работа, бе работохолик, който тича през живота. Другите ни учители - водеха му се асистенти - бяха Илия Добрев, Иван Налбантов и Ивайло Христов - екипът му беше страхотен.

Приеха ни 16 човека, после се присъединиха други. Той възпита в нас характери. Правеше добро по много, всеки ден."

"Да му кажеш "Мастер" беше сближаване, за мен беше духовен баща, който запълни много голяма част в сърцето и душата ми, както в личен, така и в творчески план. Учеше ни да бъдем пичове (Антон). Киното ни събра, няма случайни неща. Подготвям се да кандидатствам, звъни ми телефона - трябвало им дубльор за Стефан Данаилов. Не можах да повярвам, запознах се с него в края на снимките, имах към него страхопочитание.

Помня, че на трети кръг на изпитите ни събра на сцена, бяхме останали около 30 човека и ни каза: "тези, които ще влезете - дупе да ви е яко! И ни попита всеки имаме ли си дом, пари."

Слушаме и част от едно от последните интервюта на Яна Спиридонова - за пушенето, за желанието му да стане моряк. "Не, това не е той" - убедени са бившите му студенти.

И още в памет на Стефан Данаилов: театър с името му - работи се в тази посока. Както за и улица с неговото име.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх.Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към прфесията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център на..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20

От 142 страни България отново е в дъното по дарители и дарения

България запазва 133-то място от 142 държави в класацията на Световния дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index). Въпреки че и по трите показатели и коефициентът ни е нараснал от 23 на 26, страната ни е в дъното на класацията , съобщиха от фондация BCause. През 2023 година 48% от българските граждани са..

публикувано на 26.08.24 в 17:40