Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правеше добро по много, всеки ден

актьори и редактор
Снимка: радио София

В памет на Стефан Данаилов:

На 27.11.2021 год. се навършват 2 години от смъртта на Проф. Стефан Данаилов. Гости в студиото ще бъдат актьорите Стойо Мирков и Антон Порязов. Стойо Мирков е студент от т.нар. „Златен Клас“ на Стефан Данаилов, випуск – 1996. Антон Порязов е студент от последния клас на Мастера, випуск – 2020:

"Трудно ми е да говоря за него в минало време (Стойо). Мога да го обичам и да живее в мен, затова ми е трудно да говоря. Помня не само бохема, желанието му за живот, как ни обединяваше. Искаше на погребението му да има оркестър, да не седим прави като караул. Остана легендата, че все едно ни е платил сметката в кръчмата след погребението.

На кандидат-студентския ни изпит се бе събул, но това не бе най-важното. Като дойде да се запознаем му усетих авторитета и личността. Малко хора могат да свършат толкова работа, бе работохолик, който тича през живота. Другите ни учители - водеха му се асистенти - бяха Илия Добрев, Иван Налбантов и Ивайло Христов - екипът му беше страхотен.

Приеха ни 16 човека, после се присъединиха други. Той възпита в нас характери. Правеше добро по много, всеки ден."

"Да му кажеш "Мастер" беше сближаване, за мен беше духовен баща, който запълни много голяма част в сърцето и душата ми, както в личен, така и в творчески план. Учеше ни да бъдем пичове (Антон). Киното ни събра, няма случайни неща. Подготвям се да кандидатствам, звъни ми телефона - трябвало им дубльор за Стефан Данаилов. Не можах да повярвам, запознах се с него в края на снимките, имах към него страхопочитание.

Помня, че на трети кръг на изпитите ни събра на сцена, бяхме останали около 30 човека и ни каза: "тези, които ще влезете - дупе да ви е яко! И ни попита всеки имаме ли си дом, пари."

Слушаме и част от едно от последните интервюта на Яна Спиридонова - за пушенето, за желанието му да стане моряк. "Не, това не е той" - убедени са бившите му студенти.

И още в памет на Стефан Данаилов: театър с името му - работи се в тази посока. Както за и улица с неговото име.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доверието на българите към институциите през януари 2022-ра

През целия си първи президентски мандат Румен Радев беше сред най-одобряваните политически фигури. Така и този месец той встъпи във втория мандат с 58,5% доверие, съобщи пред Радио София Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“. Социологическият център е направил „ Моментна снимка на институционалното доверие “. Положителен е рейтингът и на..

публикувано на 28.01.22 в 18:41
Божидар Лалов

Боби Лалов, 11 г.: Кабинетът "Петков" стъпва на тънък лед

Майко мила! Такова нещо не съм виждал! Така е възкликнал Божидар Лалов, когато видял протеста на партия „Възраждане“ против зеления сертификат. Разбира се, няма как коментаторът, добре познат на слушателите на Радио София, да е виждал подобни масови и трудно овладяеми събития, защото е едва в пети клас, на 11 години. Но тъкмо затова е..

публикувано на 28.01.22 в 17:19
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Време е да видим генералната политическа визия на това правителство

Към този момент липсата на обща, генерална визия за това – как ще изглежда политиката на новото правителство, като че е най-видимият дефицит. Имаме различни партии, различни министри и недостиг на лидерство в кабинета. Това коментира пред Радио София  политологът Христо Панчугов . „Мантрите за нулева корупция и необходимостта от промяна..

публикувано на 28.01.22 в 16:49

Лидерът трябва да е будител!

"Джънк фууд" или бързооборотна хибридна ГМО стока са днешните лидери? Изгревът и залезът на марионетни лидери показва техния повърхностен потенциал и липса на фундамент. "Съвременници сме на една сериозна криза на лидерство и девалвация на авторитети", каза в ефира на Радио София Ани Александрова - PR експерт и психолог, специализиран в..

публикувано на 28.01.22 в 16:48
Кристиян Илиев и Йоана Цекова

На сцената и в живота няма малки роли

Съчетава ли се актьорската професия с лидерството? Каква е разликата между актьор и образ? И когато работим с деца какво им даваме и какво вземаме от тях? По темата в ефира на Радио София говориха актьорите Антон Николов и Йоана Цекова. По думите на Йоана Цекова много е важно поведението на преподавателя, понеже децата го възприемат като..

публикувано на 28.01.22 в 15:48
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: От социално-икономическите предизвикателства зависи меденият месец на новата власт

В следствие на политическата криза през 2020 и 2021 г. и развръзката на последните избори, основните институции са захранени с някакъв допълнителен политически заряд и легитимност от гледна точка на доверието. Това отбеляза пред Радио София политологът Анастас Стефанов от изследователския център „Тренд“ след социологическо проучване по..

публикувано на 28.01.22 в 15:28

Божествена литургия и празничен курбан в гр. Елин Пелин в чест на Св. Трифон

Божествена литургия ще бъде отслужена на 1 февруари, от 13.00 часа пред храм св. "Николай Мирликийски Чудотворец" в центъра на град Елин Пелин. Ще бъде раздаден и топъл празничен курбан, съобщиха от общинската администрация. Поводът е соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите...

публикувано на 28.01.22 в 15:18
Подкасти от БНР