Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Агентите на Елмира" - Епизод 2:

Домашното насилие над жени - един глобален и трудно разпознаваем проблем

"Агентите на Елмира"
Снимка: Радио София

В рубриката „Агентите на  Елмира“ гостува семейният психотерапевт Валентина Димитрова, с която дискутирахме темата за домашното насилие над жени

Тя обясни,че на самите жени им е много трудно да разпознаят и осъзнаят, че се намират в такава ситуация, откъдето идва и трудността те да потърсят и да искат помощ.  „Затова е изключително важно, да говорим за първите знаци, за превенцията и за това какво представлява насилието, какви са формите на насилие и как те започват от много начална фаза да „оплитат“ жената в паяжините си“, посочи психотерапевтът.

 Една от клопките в които попадат жените, е, че насилникът е много добре позициониран в обществото, той е „добър човек, добър съсед, никога  не крещи“, интелигентен, изключителен манипулатор, може да е на висока добра позиция, високо образование, което именно е объркващо и трудно за вярване, той успява да манипулира хората около себе си така, че думите на жената да бъдат поставени под съмнение, което я поставя в една нелека ситуация, допълни Валентина Димитрова.

Калина Зафирова от „Феминистки мобилизации“, добави допълнителни щрихи на ситуацията. Тя подчерта,че в България насилието е структурно определено, понеже липсват механизми за различаване какво е насилие и в какви форми се изразява то. Статистиката като цяло е тревожна, а от началото на Ковид кризата случаите са скочили с 80%.

 „Това което наблюдаваме е, че патриархалният подход осъжда най-крайните форми на насилие, когато нещо се случи и вече не може  да бъде върнато. Липсват кризисни центрове, пространство за диалог – какво е насилие, как да го разпознаваме. Жената няма усещане за автономност, за тялото си, за правата си, в избора си на професия“, подчерта Калина Зафирова.. Според нея, това помага на насилието да продължава да се случва и да вирее в един патриархален контекст.

По какво можем да разпознаем, че една жена е жертва на насилие, което в началото тя умело прикрива, кои са социалните фактори, които принуждават жената да търпи токсичната ситуация, за изготвения Манифест от организацията „Феминистки мобилизации, какви важни точки и искания съдържа той? Чуйте още подробности в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54