Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо парк „Клептуза“ във Велинград тъне в разруха

Снимка: Ива Дойчинова

Иван Велчев е роден във Велинград. Там е завършил средното си образование. Животът му така се завърта, че той се мести в Казанлък, но родната му къща в курортния Велинград остава. Там и досега прекарва летата си. 

Днес Велчев пише за местния вестник „Темпо“. Част от публикациите му са свързани с разрушените настилки във Велинград и строителните разрушения в парк „Клептуза“.

„Това означава, че аз знам проблемите на града, участвам във всички мероприятия, дарител съм във всички кампании, които се организират“, каза в ефира на Радио София Иван Велчев.

Баща му е последният кмет на с. Лъджене до 1948 г, когато се образува Велинград и Лъджене става квартал.

Болката му днес е от това, че градът е разделен на две – от едната страна са хотелите, а от другата страна е градът.

„Кметът и общината са избрани от гражданите, а не от туристите. Туристите идват и си заминават. Градът, проблемите и хората остават. Много се робува на бизнес интереси, които нямат нищо общо с интересите на града“, добави Велчев.

По думите му, общината се превърнала в „черна дупка“ за проблемите на гражданите.

Разрухата на парк „Клептуза“ не е тръгнала от моя мандат. Това каза в ефира на Радио София кметът на Велинград д-р Костадин Коев.

„Това, което аз съм направил в моя мандат, още в самото начало се констатираха всички незаконни строителства и се издадоха заповеди по ЗУТ (Закон за устройство на територията), защото всички предишни заповеди, които са издавани от предходни кметове са били по ЗОС (Закон за общинската собственост). Тези заповеди, които аз съм издал, настъпи една сага със съдебни дела“, каза в ефира на Радио София д-р Костадин Коев.

Той добави, че към момента има над 10 заповеди, които след съдебно решение са потвърдени.

„В момента там се премахват всички незаконни постройки. След като се събарят, естествено ще има и боклуци, но в понеделник (б.а. 6 декември) ще дойде голям контейнер, защото няма как всички тези боклуци да се съберат на един път. Всичко ще бъде изнесено на точно регламентирано място и изчистено“, каза д-р Коев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален дворец на културата

Саниране върху барелеф

Непознати ли са сградите, край които минаваме ежедневно? Политическата обремененост, модернизъм или "Соц" - това са въпросите, които си задаваме минавайки покрай НДК или резиденция "Бояна". С какви очи можем да погледнем различните архитектурни обекти и можем ли през архитектура и история да отправим взор? "Нашата роля е да покажем колко..

публикувано на 25.01.22 в 18:43
Хапчето на „Пфайзер“ за лечение на коронавирусната инфекция

Проф. Кюркчиев: Вирусът трябва да бъде борен с медицински средства, а не с ограничения

До каква степен ваксините срещу Covid 19 изграждат качествен и дългосрочен имунитет? Тази тема, вълнуваща обществото ни и целия свят вече повече от две години е и повод за разговора в ефира на радио София с проф. Доброслав Кюркчиев – началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Неотдавна проф. Кюркчиев е..

публикувано на 25.01.22 в 18:12
Седми февруари е обявен за световен ден на книгите за Хари Потър.

„Магически пътешествия" в осмата „Нощ на книгите за Хари Потър“

За осми път, най-страстните почитатели на поредицата за малкия магьосник ще отбележат световната „Нощ на книгите за Хари Потър“. По идея на британските издатели на романите, инициативата е в първия четвъртък на февруари. Всяка година фокусът върху тематичната нощ е различен, като тази е под мотото „Магически пътешествия“, каза в ефира на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

ОКИ „Надежда“ с акцент през годината върху цикъла "Годишнини на бележити композитори"

На 26 януари, в концертната зала на общински културен институт „Надежда“, зрителите могат да видят най-новият проект на джаз формация "София", съвместно с квартет "Емоция". Това са едни от хитовете в поредицата филми за Джеймс Бонд, каза в студиото на Радио София Петя Петрова, връзки с обществеността в ОКИ "Надежда". „Посетителите ще чуят..

публикувано на 25.01.22 в 13:43

Або представя дебютната си книга "Поводи за връщане"

Або е от младото поколение българи, родени след 1990 г., което живее с любопитство към света и обича свободата. Вече е факт и дебютната му книга "Поводи за връщане" . "Това е едно начало, което поставих преди близо 3 години. Това са разкази от моите пътешествия из Южна Америка, основно Перу и Боливия. Те са основани на моите преживявания,..

публикувано на 25.01.22 в 12:46
Божана Димитрова

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес. Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до днес. В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред..

публикувано на 25.01.22 в 12:06

Как се създава център за изкуство и социални събития – вижте „ТАМ“

Арт пространството „ТАМ“, известно и любимо на много жители на Велико Търново, вече е разположено на ново място. По време на пандемията първият адрес на едноименния клуб е бил харесан от инвеститор. Екипът на центъра за културни и социални събития обаче намира занемарен бивш клуб на културните дейци в старата част на града. „Мястото тънеше в..

публикувано на 25.01.22 в 10:22
Подкасти от БНР