Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Христов: В съвременния свят преподавателите трябва да са ментори

Снимка: Мария Илиева


Около 200 000 са студентите у нас, които празнуват 8 декември. За разлика от миналата година, когато заведенията бяха затворени, днес студентите могат да празнуват, ако притежават зелен сертификат.

Освен студентите, датата се отбелязва и от преподавателите, а ролята на преподавателя в съвременния свят се трансформира. Той все повече би трябвало да се превръща в ментор, каза в студиото на Радио София доц. д-р Александър Христов – преподавател по маркетинг и комуникации в УНСС и НБУ.

„Трябва да е човек, който умее да открива таланти и посоки, в които дадени хора могат да се развиват“, каза доц. Христов.

Преподавателите трябва да мислят как да надграждат опита, коментира доц. д-р Тодор Ялъмов – зам.-декан на Стопанския факултет с ресор "Научноизследователска дейност, иновации и проекти" към СУ „Св. Климент Охридски“.

„Всички учим, не само студентите. Ние също учим, защото това, което сме учили преди 20 години, някои от нещата са безвъзвратно остарели. За да можем да преподаваме на студентите, трябва да можем да учим по-бързо от тях“, каза доц. Ялъмов.

Той добави, че връзката между Академия и бизнес се случва на много нива – гост-лектори от практиката, ангажиране на бизнеса с конкретни програми и др.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с доц. д-р Александър Христов и доц. д-р Тодор Ялъмов.

Как студентите ще отбелжат празника, чуйте в анкетата на стажант-репортера Йоана Георгиева.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Седми февруари е обявен за световен ден на книгите за Хари Потър.

„Магически пътешествия" в осмата „Нощ на книгите за Хари Потър“

За осми път, най-страстните почитатели на поредицата за малкия магьосник ще отбележат световната „Нощ на книгите за Хари Потър“. По идея на британските издатели на романите, инициативата е в първия четвъртък на февруари. Всяка година фокусът върху тематичната нощ е различен, като тази е под мотото „Магически пътешествия“, каза в ефира на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

ОКИ „Надежда“ с акцент през годината върху цикъла "Годишнини на бележити композитори"

На 26 януари, в концертната зала на общински културен институт „Надежда“, зрителите могат да видят най-новият проект на джаз формация "София", съвместно с квартет "Емоция". Това са едни от хитовете в поредицата филми за Джеймс Бонд, каза в студиото на Радио София Петя Петрова, връзки с обществеността в ОКИ "Надежда". „Посетителите ще чуят..

публикувано на 25.01.22 в 13:43

Або представя дебютната си книга "Поводи за връщане"

Або е от младото поколение българи, родени след 1990 г., което живее с любопитство към света и обича свободата. Вече е факт и дебютната му книга "Поводи за връщане" . "Това е едно начало, което поставих преди близо 3 години. Това са разкази от моите пътешествия из Южна Америка, основно Перу и Боливия. Те са основани на моите преживявания,..

публикувано на 25.01.22 в 12:46
Божана Димитрова

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес. Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до днес. В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред..

публикувано на 25.01.22 в 12:06

Как се създава център за изкуство и социални събития – вижте „ТАМ“

Арт пространството „ТАМ“, известно и любимо на много жители на Велико Търново, вече е разположено на ново място. По време на пандемията първият адрес на едноименния клуб е бил харесан от инвеститор. Екипът на центъра за културни и социални събития обаче намира занемарен бивш клуб на културните дейци в старата част на града. „Мястото тънеше в..

публикувано на 25.01.22 в 10:22

5 чаши червено вино седмично намаляват със 17% риска от заразяване с Covid

Виното намалява със 17% риска от заразяване с Covid, сочи проучване, публикувано във Frontiers In Nutrition. Учените са изследвали база данни на пациенти от Великобритания и Китай. Според заключенията на изследователите хората, които пият пет или повече чаши червено вино всяка седмица , имат 17% по-нисък риск от заразяване с вируса...

публикувано на 25.01.22 в 08:41
Язовир „Бели Искър”

Управителят на Софийска област свиква среща заради язовир "Бели Искър"

Областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира работна среща по повод състоянието на язовир „Бели Искър“. „Язовирът е опасен и стената му е силно компрометирана. Откакто е построен през 1945 година, е ремонтиран само един път. В същото време отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции“, заяви Иван Иванов...

публикувано на 25.01.22 в 08:33
Подкасти от БНР