Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е полезно да започваме деня с чаша нестудена вода

Снимка: Pixabay

Пиенето на чаша вода всяка сутрин преди хранене е здравословен навик, но трябва да се вземат предвид някои нюанси, казва диетологът, гастроентеролог и блогър по въпросите на храненето Нурия Дианова в интервю, цитирано от БГНЕС.

Когато човек пие вода на празен стомах, преди закуска, организмът се събужда, храносмилателните процеси се активират, стомашно-чревният тракт работи, казва Дианова. Ако се прави редовно, това нормализира чревната флора, прави кожата по-чиста и подобрява настроението.

"Всички процеси са стартирани, стомахът ще работи като по часовник, човек ще има добро настроение, чиста кожа и добра микрофлора. По отношение на гастроентерологията се задейства един от основните рефлекси - стомашно-чревният, т.е. приемът на вода на празен стомах стимулира перисталтиката", казва Дианова.

Но за да бъде този навик наистина полезен, трябва да бъде изпълнено едно важно условие, продължава диетологът.

"Водата трябва да е със стайна температура, а не студена, особено ако имате склонност към запек, а това са около 80% от градското население", казва тя.

В случай че човек е притеснен от болки в корема, трябва да консумира вода с по-топла от стайната температура.

Някои хора обичат да добавят портокалов или лимонов сок към чаша вода, която пият на гладно. Но това може да се прави само от хора без стомашно-чревни заболявания, предупреждава диетологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56