Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейска джаз конференция ще се проведе тази есен в СофияПреди дни стана ясно, че от 22 до 25 септември,  в София ще се проведе Европейска джаз конференция, тя се организира от Европейската джаз мрежа, която  е асоциацията на европейските джаз  оператори. Чрез нея се координират фестивали, клубове, експорт офиси,  различни културни институции частни или обществени, които се грижат за развитието на джаз музиката. Това поясни Петър Димитров от фондация „A to Z“, който беше специален гост в ефира на Радио София. 

Започна селекцията на български проекти, които ще бъдат представени пред елита на европейския джаз. Форумът ще събере над 500 специалисти от целия свят, с които българските артисти ще могат да се свързват.  Техните проекти ще бъдат представени в Showcase  частта от програмата пред  международно жури.

Тя е много важна част от самата конференция и представлява серия от презентационни концерти от избряни след селекция български музикални проекти, които ще бъдат представени пред професионална публика, съставена от програмни директори на големи фестивали, музикални журналисти и ред други професионалисти,каза още Петър Димитров.

“В момента тече отворена покана за кандидатури от българска джаз селекция за  showcase програмата на Европейската джаз конференция.

Условията за кандидатстване са публикувани на фейсбук страницата фондация A to Z., както и на страницата на Европейската джаз мрежа. Срокът за кандидатстване е до 11 февруари. 

"Проектите трябва да бъдат лесни за експорт, за пътуване, да имат силен приносен характер по отношение на музиката, да звучат интересно, спрямо критериите на журито”, посочи Димитров.

 “България ще бъде във фокуса на целия европейски. музикален свят. Ние имаме много какво да дадем, но трябва да бъде добре опаковано и с добър маккетинг”, допълни той.

Чуйте още подробности от разговора на Боян Бочев с Петър Димитров от “A to Z”.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 04.12.2023: оръжията за Украйна.

Гостите в предаването "Форум" са Арман Бабикян и писателката Цветелина Цветкова Дискутираните теми са:

публикувано на 04.12.23 в 23:17

Благосклонен ли ще е зимният сезон?

Какво да очакваме от предстоящия зимен сезон в Боровец и Банско. Подробности разказа Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера в Банско. По думите му снегът не е достатъчен, но изрази надежда на 16 декември да има работещи писти. На тази дата се предвижда голямо парти на Бъндеришка поляна. Там ще има и концерт на Михаела Филева. "За..

публикувано на 04.12.23 в 18:45

Кметът на Община Мирково Цветанка Йотина: "Имаме готови проекти, но липсва финансиране"

Кметът  на Община Мирково - Цветанка Йотина започва своя пети мандат, след като на местните избори през октомври спечели доверието на близо 67% от избирателите. Пред Радио София тя сподели: За приоритетите през настоящия мандат, за спешните задачи и за развитието на общината през следващите 4 години бе интервюто с нея, в „Ритъмът на..

публикувано на 04.12.23 в 17:58

Българското висше образование: профилната структура е близка до нуждите на работодателите

На 13-то издание на Националната рейтингова система за висшите учебни заведения 2023 г. бяха представени най-пълните достъпни данни за висшите училища в България. Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели. Подробности по темата разказа Георги Стойчев,..

публикувано на 04.12.23 в 16:41

Михаил Йосифов, "Новините в джаза" и Вили Стоянов с концерт посветен на музиката на Петър Ступел

Михаил Йосифов и Велека Цанкова за концерта на "Новините в джаза" по повод 100 години от рождението на  композитора Петър Ступел.  Петър Ступел е един от ярките български композитори за естрадна музика.Инициативата е подкрепена от Министерство на културата, за да се почете неговата стогодишнина. "Ние знаем неговите мелодии от на-ранно..

публикувано на 04.12.23 в 16:39
Вили Стоянов

Брасбендът на НМУ "Любомир Пипков" с благотворителен концерт

Тромбонистът Вили Стоянов гостува в предаването "Радиокафе". Той говори за брасбенда на НМУ "Любомир Пипков.- София", за едно тяхно предстоящо пътуване в Ротердам и за предстоящия им благотворителен концерт. Вили Стоянов посвещава част от времето си на Биг бенда на музикалното училище, оказвайки подкрепа на младия оркестър да изгражда..

публикувано на 04.12.23 в 15:24

Организират публична беседа "Транспортната бедност в един град"

Сдружение “За земята“ организира п ублична беседа на 7 декември, на тема “Транспортната бедност в един град“. Събеседници в предаването “Радиокафе“ бяха Драгомира Раева и Даниел Попов  от екипа на сдружението. Транспортната бедност е фактор, който засяга по различни начини всеки от нас, макар че дълго време в България за нея е..

публикувано на 04.12.23 в 13:39