Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейска джаз конференция ще се проведе тази есен в СофияПреди дни стана ясно, че от 22 до 25 септември,  в София ще се проведе Европейска джаз конференция, тя се организира от Европейската джаз мрежа, която  е асоциацията на европейските джаз  оператори. Чрез нея се координират фестивали, клубове, експорт офиси,  различни културни институции частни или обществени, които се грижат за развитието на джаз музиката. Това поясни Петър Димитров от фондация „A to Z“, който беше специален гост в ефира на Радио София. 

Започна селекцията на български проекти, които ще бъдат представени пред елита на европейския джаз. Форумът ще събере над 500 специалисти от целия свят, с които българските артисти ще могат да се свързват.  Техните проекти ще бъдат представени в Showcase  частта от програмата пред  международно жури.

Тя е много важна част от самата конференция и представлява серия от презентационни концерти от избряни след селекция български музикални проекти, които ще бъдат представени пред професионална публика, съставена от програмни директори на големи фестивали, музикални журналисти и ред други професионалисти,каза още Петър Димитров.

“В момента тече отворена покана за кандидатури от българска джаз селекция за  showcase програмата на Европейската джаз конференция.

Условията за кандидатстване са публикувани на фейсбук страницата фондация A to Z., както и на страницата на Европейската джаз мрежа. Срокът за кандидатстване е до 11 февруари. 

"Проектите трябва да бъдат лесни за експорт, за пътуване, да имат силен приносен характер по отношение на музиката, да звучат интересно, спрямо критериите на журито”, посочи Димитров.

 “България ще бъде във фокуса на целия европейски. музикален свят. Ние имаме много какво да дадем, но трябва да бъде добре опаковано и с добър маккетинг”, допълни той.

Чуйте още подробности от разговора на Боян Бочев с Петър Димитров от “A to Z”.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28