Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на субсидии обезценява българския трапезен картоф

Снимка: архив

Ниската покупателна способност на българина води до търсене на евтина продукция без оглед на качеството.

"Самата философия на картофопроизводството в България има изключително социален елемент", сподели в ефира на Радио София Тодор Джиков, представител на Национална асоциация на картофопроизводителите.

Той каза, че базиран в планинските и полупланински райони на страната, за голяма част от местното население този отрасъл е от основно значение.

Подкрепата, която е давана на българските картофопроизводители от ЕС за производството на трапезни картофи е спряна, а остава тази за сортовете за нишесте.

По думите му разликата между двата вида е следната: "Картофите за нишесте не могат да се ядат, те са изключително твърди, сухото вещество е в много голям процент".

Липсата на фабрика за нишесте на Балканския полуостров, както и негодността за консумация на сортовете картофи за нишесте обезсмислят тяхното отглеждане.

Джиков каза, че от Министерството на земеделието и храните са обещали изработването на алтернативни варианти на подпомагане на българските картофопроизводители.

Той добави, че:

"Без подобен род финансова помощ, която представлява около 15% от стойността на българските картофи като разходи ние не можем да издържим на ценовия натиск на високосубсидираната продукция от Западна Европа".

По думите му, цените на картофите не се определят от България, а от Германия, Полша, Франция и Белгия и ние се равняваме по тях. Той каза още, че дори да произведем картофи за нишесте, транспортът до фабриките в Европа е много скъп, а и свръхпроизводството задоволява мощностите.

"Обричаме картофопроизводството в България да изчезне, ако няма възможност да остане тази помощ, или ако не се изработят алтернативни варианти на подпомагане", допълни Джиков.

От Министерство на земеделието отговориха:

"Позиция на Министерство на земеделието във връзка с обвързаната подкрепа на производителите на трапезни картофи

През Програмния период 2023-2027 година производителите на картофи са включени в обхвата на необвързаното с производството подпомагане чрез интервенциите за основното подпомагане на доходите за устойчивост, допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост и еко схемите по Първи стълб.

Същевременно за секторите определени като специфични и важни по социално-икономически или екологични съображения, какъвто е сектора на плодовете и зеленчуците, е насочена допълнителна подкрепа чрез обвързаното с производството подпомагане. В приложното поле на този вид подкрепа са включени като допустими за подпомагане „картофи за нишесте“, което ограничава възможностите за подкрепа на „трапезни картофи“.

В искането си чрез нарочна декларация за запазване на „трапезните картофи“ в списъка на допустимите за подпомагане сектори в рамките на обвързаната с производството подпомагане България беше подкрепена от четири държави членки, които предоставят обвързано с производството подпомагане за трапезни картофи – Чешката Република, Унгария, Румъния и Словакия.

При гласуването на финализирания текст на Проект за Регламента за стратегическите планове България се въздържа и не подкрепи проекта на Регламент, който обаче получи подкрепата на мнозинството от държавите членки.

Министерство на земеделието продължава усилията си в търсене на възможности за осигуряване на подкрепа на производители на трапезни картофи.

В тази връзка, беше проведена среща с представители на Национална асоциация на картофопроизводитеите. По време на срещата от страна на Министерство на земеделието беше поет ангажимент, че ще бъдат положени всички усилия „трапезните картофи“ да бъдат включени, като допустими за подпомагане с обвързана подкрепа в рамките на Стратегическия план".

 Още подробности можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52