Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Благотворител" 2022 г. обяви наградените проекти в конкурса "Млад благотворител"

Снимка: фондация Благотворител

На обявеното от фондация "Благотворител" 2022 г. шесто издание на конкурса "Млад благотворител" за ученици от 7 до 12 клас, станаха известни финалистите. За конкурса пред Радио София разказа Станислава Рашева.

"Преди седем години всъщност, едни ученици поискали от фондацията пари за да направят нещо добро. И така, след това се ражда тази инициатива всяка година да обявяваме конкурс за да финансираме проекти на ученици с благотворителна цел", каза Рашева.

Тя сподели, че за всичките тези години са получили около 200 проекта, като те са в три основни области: ""Грижа за деца, или ученици лишени от родителски грижи, или възрастни хора в нужда", това е първата тема, втората е "Съхраняване на музикалното ни наследство" и третата е "Екология"", каза тя.

Рашева поясни, че финалистите се избират от жури, което тази година е седемчленно. По думите й на първо място е класиран проекта "Мисия Ромбана" на осмокласничката Алина Ставрева от гр. Ямбол. С него тя запознава хората с един феномен от българския фолклор, а именно лазаруването в село със смесено българско и гръцко население.

На второ място е отличен проекта на две момичета от Русе, които са обърнали внимание на темата за деца лишени от родителски грижи и предлагат с общуване и преживяване да се сближат и да се сприятелят с тези деца, а също така залагат и на извършването на екологични дейности, каза Рашева.

Тя добави, че на трето място са класирани две момичета от Бургас, чиито проект "Българските шевици - мост между поколенията" свързва чрез везбарството деца лишени от родителски грижи с възрастни хора, които имат потребност да предадат това свое умение.

На четвърто място по думите й е класиран проекта на две момчета от Варна, чиято цел е да събудят внимание в обществеността за вредата от изхвърлените фасове, а на пето място е отличен проекта "Съхрани природата - промени града", чиято цел е разделното събиране на отпадъци.

Шестото място е дадено на ученици от гр. Бухово, като целта на проекта им "Тайните пасища на Чичовите конье" е да популяризират фолклора на този край.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30

Ранни комари

Столичани се оплакват от нашествие на комари дори и в светлата част на деня. Правени ли са обработки с препарати в близките седмици и не са ли закъснели мерките, които предприемат от СО с пръскането, което ще правят на 17-и, в понеделник? От кои столични райони ще започне работата на служителите от общината и само градинките и парковете ли ще бъдат..

публикувано на 15.06.24 в 10:58
Елена Джокович (вляво) и Станимира Мандова

Кауза - да споделяш

Инициативата за изучаване на Балкански езици , от която Американски съвет – клон България е част, търси приемно семейство за американски студент – интервю с Елена Джокович, представител на Американския съвет и Станимира Мандова, която е споделила дома си с един от студентите: "България участва от 2016 в "Yes Abroad". Основна част е приемното..

публикувано на 15.06.24 в 10:39

Всички сме минали през тези площадки и те ни свързват

Доброволческа инициатива за облагородяване на детски площадки – „ Бъди общественополезен “ тази събота от 9:30ч. ще направи първата си съвместна детска площадка в емблематичния парк в жк Младост 2 – “Парк 100 Години София”, където заедно с доброволци ще реновират няколко редки катерушки и люлки – интервю с Евлоги Вацев: "В горната част на парка сме,..

публикувано на 15.06.24 в 09:47
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20