Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В район "Слатина" - състояние на бомбоубежищата и помощта за Украйна

На 21 март 2022 г. в парк "Гео Милев" ще се проведе празник на поезията

Снимка: fb//Район "Слатина" - СО

Колко и в какво състояние са бомбоубежищата и противорадиационните укрития в район "Слатина", как се набира на хуманитарна помощ за Украйна, и какво е събитието за Деня на поезията 21 март, по темите пред Радио София говори Елица Виденова, PR на район Слатина.

По думите й, в района има 11 бомбоубежища без да се броят подземията на сградите, като от тях 3 са за обществено ползване, а 5 са ведомствени. Обществените са "обект 305" зад блок 46А в кв. "Христо Смирненски", както и подземията на 31-во и 138-о училище. Виденова сподели, че списъкът е качен на сайта на МВР и е достъпен за всички граждани.

Тя каза, че тези три скривалища в район "Слатина" са в много добро състояние, защото за тях активно се полагат грижи още от встъпването в длъжност на кмета на района Георги Илиев.

"Неговата комуникация с генералната дирекция върви непрекъснато, сътрудничеството е повече от отлично и не случайно именно едно от тези скривалища беше избрано за брифинга на комисар Николай Николов", сподели Виденова.

Тя допълни, че причината да се говори за скривалищата е, че район "Слатина" се грижи за тези обекти и гражданите могат да се чувстват сигурни и спокойни. По думите й, има още две бомбоубежища, които могат да приютят над 200 човека всяко, но са в лошо състояние, а за поддръжката им няма отделен никакъв бюджет.

Тя каза още, че се търсят механизми за тяхното стопанисване, като една от идеите е да се отдават под наем за спортни зали, изложбени зали, складови помещения или търговски обекти, а наемателите им ще имат задължението да поддържат функционалността им, като бомбоубежища.

Район "Слатина" е и един от първите райони, в който е започнало набиране на хуманитарна помощ за Украйна. Виденова каза, че повече от две седмици работи пункта, хората звънят постоянно да питат с какво да помогнат и къде да го донесат, като обажданията не са само от района, а от цялата страна.

"Искам да подчертая, че товарене, сортиране и извозване се върши изцяло от доброволци и не се харчи нито лев публични средства", поясни Виденова и допълни, че събраните средства се разпределят към различни центрове в страната, където са настанени бежанци.

На 21 март 2022 г. в парк "Гео Милев" ще се състои Събитие за Деня на поезията с изложба на великите български поети.

"За нас Световният ден на поезията е реален празник, Слатина е районът на поетите, тук са кварталите "Яворов", "Гео Милев", "Христо Смирненски", "Христо Ботев" и някак си се чувстваме длъжни да честваме красивите думи и изкуството", сподели Виденова.

По думите й, изложбата е с илюстрации на някои от великите ни поети, като те са добавени към текущата изложба с портретите на великите българи днес и преди.

"Към изложбата актрисата Силвия Петкова направи запис на рецитал на стихове на някои от най-известните ни поети. Освен четиримата споменати, чиито имена носят кварталите ни, има стихове на Дора Габе, Елисавета Багряна, Христо Фотев, Валери Петров, Стефан Цанев. Клипът е качен в youtube канала на район "Слатина" и всеки може да го види", поясни Виденова.

Тя каза, че на събитието ще вземат участие актьорите Ники Сотиров, Веселин Калановски и Филип Буков, както и деца от различни училища.

Събитието по случай Деня на поезията ще се състои на 21 март 2022 г. в парк "Гео Милев" от 17 до 19 ч.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко се угажда на..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23