Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Били Кобъм, Джордж Кейбълс и Салвадор Собрал - част от звездите на джаза в Банско

Били Кобъм
Снимка: billycobham.com
Днес на пресконференция в Банско бе представена програма на предстоящото издание на Международния джаз фестивал, който ще се проведе от 6 до 13 август 2022 г. Мотото отново е „Всички в джаза, всички в Банско“.

Фестивалът ще бъде открит от Милица Гладнишка с биг-бенда на Ангел Заберски, а финалната точка ще постави Салвадор Собрал. Той е един от интересните акценти в богатата галерия от гостуващи изпълнители тази година. Именно той донесе първата победа за Португалия в Евровизия през 2017 година с най-високия сбор точки в историята на конкурса за песента “Amar Pelos Dois (Love for Both Of Us)” – една красива нежна песен, с много джаз нюанси, никакви ефекти, в която главен герой бе мелодията. 

Роден в Лисабон в знатен португалски род, от малък започва да се явява на певчески конкурси, когато е на 20 е финалист в португалската версия на „Мюзик айдъл“. Живял е няколко години в САЩ, учи в Барселона, още преди да бъде избран да представлява Португалия на Евровизия, е един от ярките нови музиканти с аспирации към джаза. Салвадор Собрал печели и вота на журито, и вота на зрителите на конкурса Евровизия въпреки че е с болно сърце и само месеци след това преживява сърдечна трансплантация. За щастие, успешна. През 2021 излиза следващия му албум (четвърти), наречен “bpm” (beats per minute). Съвсем естествено, заглавието е свързано с личната му история, защото „именно ударите на сърцето в минута ни даряват живота, така е и с бийтовете в музиката, те й дават живот“.

Ако говорим обаче за хедлайнер на фестивала, може би това е барабаниста Били Кобъм, определян от мнозина като най-добрия в сферата на фюжъна, Роден в Панама, на 3 години се мести със семейството си в Ню Йорк. След известно време в армията (като барабанист, естествено), обикаля Щатите като част от бедна на Хорас Силвър, като успоредно има музикални „забежки“ с Шърли Скот, Джордж Бенсън и друго. Няколко месеца свири в джаз-рок комбо-то Dreams  с братята Брейкър и китариста Джон Абъркомби  Следва присъединяване към фюжън групата на Майлс Дейвис (участва и в някои знакови записи с Майлс, като “Like-Evil”). 

Напуска по свое желания, за да се присъедини към "Mahavishnu Orchetrsa", където има повече свобода в търсенето на границите на фюжъна. С времето Били Кобъм решава, че му е време да създаде своя собствена формация и така се появява "Spectrum"… Следват години на свобода и избор на проектите, към които да се присъедини Свири с Питър Гейбриъл, после една година изследва бразилския джаз; прави за кратко акустичен квартет “Nordic” с трима  норвежки музиканти…експериментира, тръгва в различни посоки. През 1998 спомага за  създаването формацията “Jazz is dead”, с която прави версии на “Grateful Dead” , но с джаз уклон. Несравним е в смесването на джаза с рока. Има свое запазено място в залата на славата.

От същото поколение е друг изключителен джазмен – пианистът Джордж Кейбъл, който идва с Банско със своя квартет.

На пресконференцията дистанционно се включи Дмитро Радзетски, един от двамата братя, създатели на “РАДЗ бенд”, които идват със своята формация – авангардни, обичащи експериментите, свирят на специално създадени китари, работили са с Франк Запа Бенд, King Crimson, вокалиста на "Nazareth",  но обичат да се доближават до света на съвременната (класическа) музика. Създатели са на първия в Украйна оркестър за импровизация.

Любо Денев разказа за проекта си с много интересната (и красива, и напомняща Джулия Робъртс) певица от “Ереван Арпи Алто”.

От Германия идва квартета “Soulcrane”, воден от тромпетиста Матиас Швенглер, от Израел – певицата Дафна Леви, от Италия – друга прекрасна вокалистка Ада Монтеланико.

Гранддамата на българския джаз Камелия Тодорова също ще има своя вечер, в която ще представи специална нова програма, за която ще ви разкажем отделно.

Отново, както на миналото издание, ще има и сцена на младите изпълнители, която сега ще прерасне в Лятна джаз академия, защото трябва „и младите да влязат в джаза“, както каза Илияна Щерева, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в България“. За същността на тази академия емоционални говори проф. Стефка Оникян.

Кметът на Банско, Иван Кадев подчерта важността на Банско джаз фестивала за града като основно събитие от такъв калибър, но с усмивка припомни и другите събития, подготвени за гостите на курорта през летните месеци – Фестивал на училищните оркестри (за първи път), Опера на открито, Пирински рок вечери, Уникално Банско, фестивала за планинарско кино…та чак до маратона “Pirin Ultra”.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48