Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сред трета кръгла маса в бранша са притеснени

В Плана ни за възстановяване и устойчивост има средства за геотермална енергия, не толкова за балнеология и туризъм

Снимка: БГНЕС

В Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България са предвидени 363 млн. лв. за проучвания в областта на геотермалните води, за подпомагане на балнеологията и туризма, но все още не е съвсем ясно какви проекти ще могат да се финансират.

Именно затова беше проведена трета кръгла сама, в която от бранша се разискваха актуалните проблеми и възможности.

Това обясни пред Радио София Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

"Нашите минерални води са нашето злато. Вече 15 години БСБСПА работи за това, страната ни да бъде позиционирана на международния пазар като дестинация за качествен целогодишен здравен туризъм. Познаваме и проблемите на българските кметове, и продуктите в Европа. С тази рамка в Плана, която е приета обаче, практически няма да може да стане подпомагане на българската балнеология и туризъм", каза Кацарова.

Тя даде пример с Унгария, където са отделени 260 млн. евро развитие и саниране на съществуваща инфраструктура, свързана с минералните води за техните курорти с местно и национално значение. При нас средствата се изцяло насочени към проучване на нови дълбочинни геотермални находища с цел използването им за електроенергия и отопление. За мнение никой не е питал нито кметовете, нито експерти на БСБСПА.

В България разполагаме със стар сондажен фонд, който на практика се саморазрушава. Нямаме никаква стратегия, която да дава насочи за инвестиции в този сектор, допълни пред Радио София Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация на подземните води.

"Имаме значителни инвестиции за геотермална енергия и същевременно липса на политически и държавен интерес и нула инвестиции за нещо, което имаме и е реално. Много чужденци говорят за добрите ни минерални води, но сме на път да се разделим с тази легенда", изтъкна Величков.

По думите му, потенциалът ни за геотермална енергия не е голям. По-добри са перспективите за нови находища на термални води с балнеоложки качества.

Чуйте още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Захов (вляво) и помагачите на курбана

Традиции има за всеки ден

Гостуваме на празника на софийския квартал Ботунец. В началото с нас е  Анета Кокоева - главен експерт в кметство Ботунец: "Отбелязохме 100 години на читалището, но нямаме сграда. Имало е културен дом за Кремиковци, пионерски дом. В читалището е имало духова група и певческа група, но за съжаление бабите си отиват една по една. Успяхме да..

публикувано на 23.06.24 в 10:31

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен, Джонатан Харви, София Губайдулина и българската композиторка (и пианистка, и органистка)..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите живот и дело са на екскурзоводите в Дирекция “Музеи” - град Копривщица. Ще чуете представяне на..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Кварталът на артистите

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от първата трупа на Народния театър. Голяма част от домовете са на артисти, които получават от държавата..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03