Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със сладоледите си Рикардо Матлакас смесва флаговете на РСМ, България, Гърция и ЕС

Визуалният артист представя пърформанса Melting Borders („Топящи се граници“) в Благоевград. Ризата му става уникална картина

Снимка: Елизабет Гердеман
Визуалният артист с италиански корени Рикардо Матлакас представя днес своя атрактивен и вкусно-провокативен пърформанс Melting Borders („Топящи се граници“) в Благоевград.

На 27 април (сряда) в София той ще открие своя изложба в Галерия Depoo с архивни фото и видео материали, включително и от артистичната акция в Благоевград.
На 28 април може да покаже пърформанса си и в София.

В Melting Borders художникът се разхожда със специално направена желязна инсталация на главата си, държаща няколко фунийки за сладолед. Във всяка фунийка сладоледът представлява цветовете на избрани знамена на държави. Докато се разхожда, сладоледът се топи върху бялата му риза на художника, оставяйки цветни следи. Чрез своето действие художникът иска символично да разтопи границите, оставяйки само сладостта и красотата на човечеството.

През годините той го представя в страни и региони, в които има чувствителни теми по отношение на принадлежността на хората, границите, културата и регионите.

"Не обичам сладолед, но затова съм го избрал като изразно средство. От друга страна във всички страни хората харесват това лакомство", обясни Рикардо в студиото на Радио София. И разказа, че първия пърформанс "Melting Borders" е показал в Армения през 2017 г. и с него е подчертал същността и красотата на арменската култура.

Идеята е възникнала в съня му. Ризата е това, което остава от акцията - ново, "освободено" от политика знаме, т.нар. Sweet Flag.

"Изкуството възпитава, затова то трябва да бъде сред хората", отбеляза Деляна Ангелова от фондация "Visionary" - продуцент на визуални градски проекти от различни сфери на съвременното изкуство. По проект на организацията например беше обрисуван с графити подлеза на Централната софийска гара. Екипът на фондацията е поканил и Рикардо Матлакас.

Бил е впечатлен от неговия визуален език, както и темите, които третира.

Гостуването е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и в партньорство с Италианския културен институт в София.

Чуйте разговора за повече подробности.

След България Рикардо отива в Испания.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци

Ботунец: уважение и приемственост

Днес гостуваме на район Кремиковци.  Разказваме повече за развитието на региона, работата по проекти, традициите и обичаите. И  още – ще разберете какво ще се случи днес на тазгодишния събор в кв. Ботунец.  В първия час на Радиокафе гостува Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци: "Училището е добре направено, сега се прави спортна..

публикувано на 04.06.23 в 10:38

Вдъхновяващи млади хора

На 10 юни е най-мащабното младежко стартъп събитие в страната – форум „ Изгряващи звезди “ - с ъбеседници: Васил Димитров и Ирина Илиева, JA България: "Свързано е с предприемаческата ни програма за гимназиален етап. Младите представят идеите, продуктите и услугите, които предлагат. Даваме началото на 25-а ни годишнина с 25 екипа финалисти с..

публикувано на 03.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Йордан Йовков

Виктор Топалов представя човека зад твореца Йордан Йовков в спомените на Спиридон Казанджиев: Приятелството им е от Първата световна война. "По-тясна стана дружбата след 1927, когато Йовков дойде да живее у мен. Не се огледа да види квартирата. Йовков пишеше в кухнята.. Той говореше тъй увлекателно, че у мен се зароди идеята да записвам тези..

публикувано на 03.06.23 в 15:00
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58