Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък – за смирението, страданията и спасението

Снимка: архив

За смирението и човешките грехове в най-тъжният ден за християните -  Разпети петък пред Радио София говори свещеник Любомир Братоев.

По думите му, нашите грехове са съпътстващи в живота ни и трябва да помним не само големите си прегрешения, но и всички онези малки, които смятаме за незначителни.

“Хората бъркат две понятия – едното е “смирение”, а другото е  “примирение”. Както самата дума добре изразява, смирение означава “с мир”, тоест, да подхождаш към проблемите с мир”, каза отец Братоев. По думите му, много хора мислят, че нашата, християнската вяра е закостеняла, но тя е жива.

“Ние наистина проповядваме на хората едни събития, които са станали преди 2000 години, но те са живи и днес, като символика, като начин на поведение на вярващия християнин. Тоест, когато виждаш някаква несправедливост и трябва да вземеш отношение към нея, но то да не бъде войнствено отношение, а именно с личен пример, с обяснения да се подходи към въпроса”, поясни отец Братоев.

Той каза още, че когато има някакъв катаклизъм, като например войната в момента и човек, когато има християнско самосъзнание борави с факти, а не толкова с тълкувания. И това, по думите му, е смирението. Отец Братоев заяви, че тук е мястото на християнина да си припомни, че в такива моменти “истинският, ревностен християнин с делата си, с помощта, която оказва на страдащите, на преследваните, спомага за това, да се възцари и христовия ред на земята”, и след това Христос да възкръсне в нашите дела и нашето бъдеще.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Rebel Rebel

Морският дом на Rebel Rebel

Снежка Пенева ръководи един от емблематичните клубове във Варна за музикалния вкус и предпочитания и не за пръв път застава пред микрофона ни: "Горди сме, че втора година сме морски дом на Rebel Rebel - нова алтернативна българска авторска музика. Съдържанието е многопластово (кои са те - в звуковия файл). Много трип-хоп, сайкаделик, правилни хора...

публикувано на 08.09.24 в 11:56
х-л Ню Йорк

Варна е различна в различните сезони

Християн Облаков за красивите сгради и (не) познатата история на Варна: "От 15 години се опитвам да систематизирам нещата за града, които съм успял да открия. Архитектурното наследство от края на 19 и началото на 20 век (имената на архитектите - в звуковия файл). Градът е претърпял сериозна трансформация само за няколко десетилетия. Поколенията..

публикувано на 08.09.24 в 10:52
Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев

Как човек може да напише такава музика?

Темата ни за Варненско лято продължава с именития австрийски диригент Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев, заместник - председател на Българския хоров съюз и експерт към отдел Култура в община Варна. Те ни разказват за концерта с Меса в h moll от Й. С. Бах на 12 септември - концерт, с който официално се открива международния хоров конкурс „Проф. Георги..

публикувано на 08.09.24 в 10:08
Марио Хосен

Сцената и приятелството обединяват

Марио Хосен, артистичен директор на Варненско лято, слага началото на едно варненско "Радиокафе": "Имаме симпозиум, посветен на маузиката на дунавските страни. Както и барок. Успяхме да станем притегателен център на музиколози, след техните доклади - камерно музикални концерти, които да илюстрират темите им от матинетата им. Над 40 години концертирам..

публикувано на 08.09.24 в 09:31
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети. Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

обновено на 07.09.24 в 18:16
Анна Каменова

Историята оживява - Маджаровият род - Анна Каменова

В днешната ни среща продължаваме разказа за една от значимите фамилии по нашите земи. Маджаровият род, с корени във възрожденска Копривщица, се отличава с просветените си представители. А един от тях разбива стереотипите на 20-и век.  Нейното име е Анна Михайлова Маджарова, по-късно по мъж Стайнова. Родена е на 31и декември 1894 г. в древния град..

публикувано на 07.09.24 в 15:55

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец:

публикувано на 07.09.24 в 15:00