Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христо Панчугов коментира политическата седмица:

Говорители на руската гледна точка са на притеснително високи позиции

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Продължава колебливото отношение на правителството по различни теми, свързани и с кризата в Украйна, и с ценностната ориентация на България. В обществото съществуват основателни притеснения за шантажиране на управлението от коалиционни партньори.

Това констатира пред Радио София политологът Христо Панчугов, коментирайки отминаващата седмица:

"Сблъсъкът, който видяхме на 9 май, е свързан с невъзможността да бъде отговорено какъв е българският национален интерес в тази ситуация, неспособността на институциите да наложат ред по отношение на хора, които откровено провокират."

По думите на анализатора, дори само случаят с вишката пред Столичната община е показателен за безсилието на институциите пред видимо нарушение на обществения ред.

Противопоставянето не се осъществява на основата на идеи, а на групи в българското общество. Това беше създадено целенасочено преди 15 години и неизменно се използва като инструмент да клати стабилността. Настоящото правителство пада доброволно в този капан, самò отглежда подобни кризи, които не му позволяват да се концентрира върху сериозните проблеми и важните решения.

Липсва оценката на политическата класа на това, което се случва.

Политиците трябва да осъзнаят, че ролята им не е стоят като безмълвни наблюдатели и да се водят по обществените нагласи. Те трябва да са активни в публичните дебати, да се отхвърлят всички фалшиви новини, обществото да се противопостави на патологиите, върху които се развива плевелът "Възраждане", нагласите да започнат да се променят. Но все повече се усеща липсата на лидерство, което може и трябва да разсее съществуващи обществени заблуди.

Политическата класа трябва да има способността на по-високо ниво да оценява реалността и съобразно нея да взема решения.

"Същественият разговор не е дали ще пращаме каски и автомати за Украйна, а как България можа да ѝ помогне за запазване на суверенитета, как това гарантира нашата национална сигурност. Говорители на руската гледна точка са хора на притеснително високи позиции. Срещу влиянието и директната намеса в българската политика не се прави нищо.

Политологът изтъкна: "Позицията на президента Радев не просто противоречи на българския национален интерес, а е директна заплаха за националната ни сигурност. Въпросът му кой ще защитава националната ни сигурност е много странен за държавен глава на страна членка на НАТО."

От следващите избори печелят българските граждани и демокрацията, убеден е още Христо Панчугов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58

Празнуват Деня на пчелите с фестивал в Южния парк

Работилници, литературното четене, дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за възможностите за пчеларство у нас и базар за мед има в програмата на еднодневния пчелен фестивал, който ще се проведе тази събота, 21 май, от 10:00 ч. в столичния Южен парк . Празникът се организира за втора година и цели да..

обновено на 20.05.22 в 20:13

Мотористите искат да спазват такъв закон, който ги пази живи и здрави

Хората на мотор да имат правото да се движат в бус лентите. Да не се издават автоматично книжки за каране на мотопеди след взет изпит за категория B. Да има допълнително обучение за мотоциклетите, а ограничението на скоростта на магистрала да се промени от 100 на 140 километра в час, на скоростен път - от 80 на 90 км/ч. Това са част от..

публикувано на 20.05.22 в 19:38