Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище на Земята

6
Бъдещата класна стая на открито в 47 СУ „Христо Данов“ в София
Снимка: радио София

С кого строим класната стая на открито в 47 СОУ „Христо Г. Данов“ в София на 14-15 май?

Тази седмица учениците от 47 СОУ „Христо Г. Данов“ в кв. Иван Вазов, в София ще се сдобият с градска зеленчукова градина и с класна стая на открито в двора си. На 14-15 май родители, учители, доброволци се събират, за да изградим разчупено и модерно място за срещи и учене на открито по проект на арх. Християн Георгиев. Събитието ще се осъществи със съдействието на район Триадица, Столична община, по проект „Партньорство за красива и чиста България", част от дългосрочната програма „Място България“ на сдружение „БГ Бъди активен“ с финансовата подкрепа на „Coca Cola Foundation“.

Мариела Младенова е зам-директор и класна на 2-В клас:

"Училището съществува от 1909 като 7-ма мъжка, през 1943 е разрушено от бомбардировките и е възстановено със средства от съкварталците. При комунизма е спортно училище, а в последните 30 години е СОУ - едно от предпочитаните в София.

Винаги търсим резултат, образованието не е самоцел. Има изключителни постижения, в школата по художествена гимнастика излязоха шампионки. Имаме първенци в олимпиади по биология, в регионални математически състезания.

Добро училище го правят преподавателите. При нас цари позитивен тон. Работим по проекти като квалифицираме педагогическите специалисти. След 7 клас имаме предприемачество. Модернизираме класните стаи, осигуряваме съвременна образователна среда, всеки ученик се развива по собствен темп.

В училището се обучават 445 деца. По обяд, когато времето позволява, те са навън. Опитваме се да облагородим пространството, за да са сред природата. Имаме добри игрища, танцови клубове - искаме всичко да се случва в училището, за да улесним родителите. "София учи на открито" е прекрасна инициатива. Представители на инициаторите от сдружение "Безопасни детски площадки" още от зимата се заеха с градинката - виждаме чери домати, босилек. Имаме идея за лятна занималня тук, в двора. Това ще е прекрасно пространство за децата.

Мечтая си част от нашите ученици да дойдат на нашите места."

Ванеса Калинова от 12 клас говори за танцовата формация VS Dance:

"Занимаваме се с хип-хоп, танци на токчета и дори 2 в 1 - хип-хоп на токчета. Работим с деца до 5, та до 35+. Стигнахме до полуфиналите на "България търси талант". Виктория Димитрова е създателят на нашата зала. Отидох там и не можех да си тръгна. Фенка съм на олд-скула в хип-хопа.

Имаме три отбора. Всички в едно бяхме на "България търси талант". 

В тях са и Мирослав Узунов - на 13 г. и Виктор Казаков - на 12:

"Преди танцувахме в друго студио, но прогресът там бе хаотичен. В началото е по-трудно, отколкото изглежда на клипчетата. Те са с професионалисти. Синхронът е много труден, но като сме заедно от много време се получава.

Всеки ден сме в студиото. Събота и неделя са по 7 часа. Доизграждаме и наблягаме на грешките."

Димитър Божилов, кмет на район "Триадица" също има какво да каже по темата:

"Ученето на открито е страхотно. Такива примери съм виждал и в северните държави. Атмосферата навън също е толкова градивна. Създадохме програма "Отворени училищни дворове" и за съседите. Израснал съм в училищен двор и знам колко е полезно." 

Целият разговор с г-н Божилов - тук.

За проекта "Пътуваща класна стая" говорим с Наталия Тодорова, местен координатор на “The Beit Project – Sofia” и Силвия Бехар, част от екипа:

"Европейският едноименен проект трансформира градската среда. Събираме учениците в района на Античен комплекс "Сердика" - "машина на времето", с всяка стъпка минаваш в различни епохи. Срещаме деца, които иначе не биха могли да се видят. Въвличаме ги в динамичен процес, караме ги да работят в екип и за 1-2 дни да изработят съвместен проект.

За всеки от класовете програмата е 2 дни, целият проект е 3 седмици. Не им даваме информация на готово. Градската среда е като отворен учебник. Крайната цел е да изработят 3-минутни видеа по важна за тях тема. Можем да научим много от тях. Гледната им точка е много по-различна.

Даваме на децата елементите да си построят пътуващата класна стая. Тези елементи преди това са били използвани в Барселона и в другите градове, участващи в проекта. През септември е следващият етап - 6 софийски училища, вкл. училище "Брайл" за деца с нарушено зрение. Във втория ни проект бяхме включили деца с нарушен слух и те учеха другите на жестомимичния език.

Всеки, който мине покрай нас през Купола на Ларгото, може да участва в интервютата, които децата правят. Правим и финална презентация, отворена за гражданите."

Кристиан Михайлов е един от доброволците, познат ни е от Асоциацията по роботика и автоматизация (ПАРА):

"Видях инициативата във ФБ на "Безопасни детски площадки" и обичам да помагам. Ще е прекрасно във всяко учи

лище да има такава класна стая. Това не е стандартната стая, прави впечатление, че не се изискват много ресурси. Вчера си говорихме с останалите доброволци и родители, че тук можем да направим и изнесени часове по роботика."

Финалът е с Мая Цанева от сдружение "Безопасни детски площадки", инициатори на събитието, част от проекта "София учи на открито":

"Последните дни ми показаха, че хората са добри. Освен пространство на открито за учене направихме и градинка - зеленчукова и цветна, идеята е децата да се грижат за нея и есента децата да ни поканят на салата.

В 138-о училище в Слатина, подобната създадена стая е издържала зимата. В нашата карта на проекта има над 40 училища. Повече хора трябва да научават за това. Едната посока е да събираме съществуващите в карта, другата - да изграждаме.

Пътят към активното гражданство минава и през тези класни стаи на открито, които дават на децата възможността да общуват по друг начин."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07