Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До какви проблеми може да доведе липсата на магнезий в организма?

Снимка: Pixabay

До какво може да доведе липсата на един от най-важните минерали – магнезий, който е необходим за правилното функциониране на организма?
Приемът на магнезий е необходим, тъй като той е отговорен за правилното функциониране на мускулите, нервната и сърдечно-съдовата система, пише БГНЕС.

Проучванията показват, че хората, които страдат от мигрена, имат ниски нива на този минерал в тялото. Поради ролята си в производството на невротрансмитери и неврологичната функция, магнезият също причинява главоболие поради неговия дефицит. Този минерал се препоръчва и при менструални болки и главоболие.

Понякога при някои храносмилателни проблеми, има вероятност да имате дефицит на магнезий. Той е от голямо значение за чревната система, защото неутрализира стомашната киселина и позволява по-лесно движение на изпражненията през храносмилателния тракт, като в същото време предотвратява запек.

Дефицитът на този минерал може да причини болка и крампи, които се усещат най-много в долните крайници. Балансира нивото на калций, което също е важно за нормалното функциониране на мускулите, включително и на сърцето.

Тъй като магнезият е отговорен за производството на невротрансмитери в мозъка, той е важен за нормалното функциониране на нервната система. Невротрансмитерите са важни за съня, настроението и лошата им концентрация предизвиква стрес и лошо настроение, раздразнителност. Тъй като магнезият стимулира производството на хормона серотонин, неговият дефицит може да причини депресия.

Безсънието може да бъде повлияно и от недостатъчен прием на магнезий. Той регулира хормоните, които са отговорни за релаксацията, така че техният дефицит ще причини безсъние.

Как да компенсираме магнезия?

Най-доброто решение е да си направите кръвен тест, за да определите нивото му и дали се изисква терапия, а дотогава можете да компенсирате с храненето.

Храните, богати на този минерал са всички зеленолистни зеленчуци, ядки, млечни продукти, черен шоколад, картофи, банани, тиква и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Татяна Илиева - директор на Международния фестивал

Международният джаз фестивал в Боровец - извор на многообразието

В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..

публикувано на 02.08.24 в 16:23
Вицешампионите

Български ученици - втори в света като дебатьори

България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

обновено на 02.08.24 в 14:04
Сузана Иванова-Су

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само. “Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и..

публикувано на 02.08.24 в 13:22

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52