Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предстои приемането на нов регламент за криптовалутите

Снимка: pixabay.com

Обучителен център “Темида” организира специализиран онлайн семинар “Нов регламент относно пазарите на криптоактиви (MiCA). Правна уредба и регулация”. Той ще се проведе на 20 май 2022г. Правилата, които ще бъдат приети и задължителни за целия Европейски съюз, ще бъдат задължителни и за всички, работещи в сфера на криптовалутите, но не по-малко важни за обикновения потребител, който ще има много повече права.

Подробности за събитието разказа пред Радио София Гинка Христова, лектор на семинара. По думите й, статусът на този правен акт е, че той има директно действие във всички страни членки на ЕС. Освен това, тя каза, че една от основните му цели е да предпази всички, които участват в пазарите на криптовалути от евентуални измами и да регулира този сектор.

Регламентът е част от пакет за цифрово финансиране, който е инициатива на ЕС, която иска да допринесе за регулацията на дигиталния свят, но също така и да спомогне за развиването на новите технологии.

“Европейската комисия има една нелека задача да направи баланс между вкарването в регулация и регулирането на тези все-още нови за правния свят обществени отношения и в същото време да не спре тяхното развитие, а напротив, да го стимулира”, каза Христова и добави, че има още правни актове, които се предвиждат в този пакет.

Тя сподели, че за криптовалутите се е създала лоша слава, че се използват за престъпни цели и това е така, защото до скоро са били считани за непроследими, но сега това не е така. Освен това каза, че в България вече има регистрационен режим, създаден е регистър към НАП, който има за цел да започне първоначалната регулация на този тип бизнес.

“Данъчното третиране е един от най-интересните и важни въпроси, като вече малко по малко започва да се създава практика по този въпрос”, каза Христова и допълни, че сделките с криптовалути се считат за необлагаеми с ДДС, защото се признават в ЕС, като финансови инструменти, а относно данъците, криптовалутите не следва да бъдат пропускани в момента, в който човек си подава данъчна декларация, независимо дали са негов личен актив, или актив на неговото дружество.

Тя сподели, че практическата насока на семинара е да се покажат случаи, в които би могло да става въпрос за измама с такъв тип валута и допълни, че тази регулация ще помогне да се изчисти всичко негативно от имиджа на криптовалутите и те да започнат да осъществяват основната си цел, а именно да правят разплащанията по-бързи, по-лесни и по-достъпни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28