Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕП призовава България и Република Северна Македония за диалог

Снимка: архив

Интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз е широко обсъждана тема в последно време. За влизането на Северна Македония в ЕС и ще получи ли тя дата за преговори за влизане в ЕС в рамките на френското председателство, което изтича на 30 юни 2022 г. пред репортера на Радио София Йоана Георгиева подробности сподели евродепутатът д-р Андрей Ковачев.

“Това зависи от самите управляващи в Скопие. Доколко те желаят да се случи това и доколко са готови на смели стъпки за преодоляване на разединението и на омразата, които идват от миналото”, каза д-р Ковачев. По думите му, продължава дискриминацията и омразата по отношение на българите и България, манипулациите на историята и образованието, което води до такава омраза.

Той каза още, че ние трябва да имаме гаранция, че всичките тези елементи ще бъдат преодолени още преди започването на преговорния процес. Освен това той каза, че всичко това зависи от Скопие и е много жалко, когато от Скопие казват, че всичко зависи от София.

“Всички инициативи, които се правят от гражданското общество, младежки организации, туризъм, медии, трябва да бъдат подкрепяни. Аз смятам, че тази атмосфера от миналото, инерцията от комунистическото минало се подклажда от определени среди в Скопие, от медии, от академици, професори, политици, но самите хора нямат такова отношение. Ако го нямаше този натиск отгоре в общественото пространство нямаше да имат никакъв проблем между гражданите от двете страни на границата”, сподели д-р Ковачев и добави:

“Ако Кирил Петков направи безотговорна постъпка, която да не се съобразява с приетите преди това позиции на България и то с консенсус, то аз съм убеден, че той няма как да остане на власт”.

На 16 май е трябвало да се състои дискусия и среща на бившия министър-председател на Северна Македония Любчо Георгиевски със Стефан Дечев от “Клуб за българо-македонско приятелство” във Военния клуб, но тя не е преминала по регламентирания начин, тъй като евродепутатът Ангел Джамбазки се е намесил в нея и тя е била отменена.

Ангел Джамбазки коментира пред Радио София, че Република Северна Македония може да получи дата за първа междуправителствена конференция ако защити правата на българските граждани и покаже, че е изпълнила договора подписан през 2017 година. По темата се включи и историкът Стефан Дечев, който каза:

“В хартата на нашия Клуб за българо-македонско приятелство много ясно и много точно е казано, че тя не приема документите, които са гласувани и в двата парламента – и в българския и в македонския, а това автоматично изключва обвиненията, които се отправят към нас от хората около г-н Джамбазки, че става въпрос за някакъв македонизъм, тъй като той автоматично се изключва от самата харта“. Той каза още, че:

“По-скоро тук това, което притеснява тези хора е наистина опасността да се стигне до българо-македонско разбирателство” и допълни, че ще има още събития и в България, и в Северна Македония на Клуба за българо-македонско приятелство.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28