Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладкодумецът Ясен Антов

Ясен Антов е създателят на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм”. Анна Драганова говори за него:


"Дружеството обединява журналисти, които са пътували и представят свои колеги тук. Ясен е допринесъл много за популяризирането на туризма и създател на нашето дружество.

Тези журналисти допринасят за разбирателството между различните хора и държави. Ставаш по-ларж и по-невзискателен в добрия смисъл. Днес можеш да отидеш навсякъде виртуално, но е съвсем друго да го видиш със собствените си очи. 

Трябва ни любопитство и много енергия."

Соня Алексиева, член на дружеството, разказва за самия Ясен:

"В 1954 се създава Международната федерация на туристическите журналисти, българската секция е основана от Ясен Антов. Завършил е "Дойче Шуле" и Право в СУ. Много важно е преживяването му във в-к "Ехо", създаден от него, трети по тираж седмичник. Зам.-гл.редактор и гл.редактор на "Стършел" и "Поглед". Като дългогодишен автор на "Гъливер" в РФИ-София става носител на наградата на фестивала "Осмата муза" от 2003."

"Накъдето ми видят очите" е обявена за книга на столетието в конкурса за Вазов. "С лодка по Дунава", "С чадър и пижама през Хималаите", "Приключения: книги" - в нея са синтезирани най-важните му творчески послания, като: "искаш ли да направиш добро на дете, хвани го за ръка и го заведи в книжарница".

Слушаме и гласа на Ясен Антов, разказващ за преживяването му в Париж, когато заедно с него крачи и една песничка ("дълго време след като поетите ги няма, песните им остават") 

Б.р.: От Яската, както го наричахме всички, които работехме с него, остава сладкодумието му. И да е за нас вечният Гъливер.

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02

Даниел Василев: Има нужда от развитие на финансовата култура на българина

По данни на Евростат над 10 години е разликата в средната продължителност на трудовия живот в България спрямо останалите държави в Европейския съюз. С повече от 2 години се е повишила очакваната продължителност на трудовия живот през последните 10 години. Пред радио София политологът и пазарен анализатор Даниел Василев коментира, че това се..

публикувано на 08.08.24 в 15:51

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се проведе за дванадесета поредна година, а организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание. Зад идеята за "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси - театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в..

публикувано на 08.08.24 в 14:26

Започва третото издание на My Sofia Youth with Causes

На 9 и 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на фестивала My Sofia Youth with Causes, посветен на модерния млад градски човек. Тазгодишното събитие ни посреща отново с музика под открито небе на любимата лятна сцена на  Kino Cabanа,  арт ателиета и работилници, суинг и супер нашумелите К-поп танци и спортни предизвикателства,..

публикувано на 08.08.24 в 12:50

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца". Посетителите ще могат да разгледат оригинали на..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26