Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка ли? Ядливата къщичка на Хензел и Гретел скоро ще е релност

Снимка: Facebook

Мечтали ли ли сте някога за джинджифилова къщичка като тази, на която попадат Хензел и Гретел?
В близко бъдеще ядливите къщи вече няма да се срещат само в приказките благодарение на японски учени, предаде Асошиейтед прес.
Двама изследователи от Токийския университет - Кота Мачида и Юя Сакаи, са разработили технология за превръщане на хранителни отпадъци в потенциално годен за консумация "цимент", подходящ за използване в строителството.
Това е първият в света процес за производство на цимент изцяло от хранителни отпадъци, които са сериозен проблем както в Япония, така и по света. Изследователите казват, че якостта на опъване или огъване на техния продукт е почти четири пъти по-голяма от тази на обикновения бетон.
Мачида и Сакаи допълват, че се надяват да помогнат за намаляване на глобалното затопляне, облекчавайки проблемите, свързани със заровените в сметищата хранителните отпадъци, които отделят метан в процеса на гниене.
Сакаи разработва технологията, докато изследва устойчиви материали, които могат да заменят бетона на циментова основа. Производството на цимент съставлява 8 процента от световните емисии на въглероден диоксид, според "Чатъм Хаус".
Първоначално специалистът разработва метод за производство на бетон чрез подлагане на пулверизирани дървесни частици на топлинно компресиране. Тристепенният процес на сушене, пулверизиране и компресиране се извършва с помощта на обикновени миксери и компресори, които според изследователите могат да бъдат закупени от Амазон.
Впоследствие Юя Сакаи и неговият студент Кота Мачида решават да изпробват същото с хранителни отпадъци.
При предишни опити за производство на цимент от хранителни отпадъци се е налагало смесването им с пластмаси, за да може материалите да се слепят.
След месеци на неуспехи те разбират, че могат да накарат цимента да се свърже, като регулират използваните температура и налягане.
"Най-голямото предизвикателство беше, че всеки тип хранителен отпадък изисква различни нива на налягане", казва Сакаи.
Други експерименти за използването на хранителни отпадъци в строителството се фокусират главно върху употребата на утайка от кафе или пепел от биологични отпадъци като пълнители в обикновен бетон.
Сакаи и Мачида твърдят, че успешно са направили цимент, използвайки чаени листа, кори от портокали, обелки от лук, утайка от кафе, китайско зеле и дори остатъци от кутия за обяд.
Те са коригирали вкусовете с различни подправки и са установили, че цветовете, ароматът и вкуса на цимента могат да бъдат доста привлекателни. За да може да консумира материала, човек трябва да го натроши на парчета и да го свари, обяснява Сакаи.
За да стане водоустойчив и да се предпази от изяждане от гризачи и други вредители, циментът може да бъде покрит с японски лак.
Циментът от хранителни отпадъци може да се използва многократно и е биоразградим, така че може да бъде заровен, когато вече не е необходим.
"Крайната ни цел е този цимент да замени пластмасовите и циментовите продукти, които имат по-лошо въздействие върху околната среда", казва Мачида.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Facebook/Denzel Washington.  (Denzel Hayes Jr.)

Освен журналист и актьор Дензъл Уошингтън вече е и свещеник

Американският актьор Дензъл Уошингтън стана свещеник. Той бе кръстен и получи разрешение за свещенослужение, съобщи Today. Церемонията се е състояла в църквата Kelly Temple of God in Christ, разположена в Харлем, Ню Йорк. Службата бе излъчвана на живо във Facebook. В официалния си профил в социалната мрежа актьорът написа:..

публикувано на 25.12.24 в 11:27

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33

Повече плодове и зеленчуци за по-добро психично здраве

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..

публикувано на 09.12.24 в 11:11

платена публикация
Виенско кафе

Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..

публикувано на 06.12.24 в 17:39

Най-скъпите и луксозни риби

Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..

публикувано на 06.12.24 в 10:06