Червената риба тон
Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните 3,1 милиона долара на пазара Цукиджи в Токио. Високата цена се оправдава с това, че видът е рядък и бавно растящ, а прекомерният му улов е довел до още по-висока цена. Масленото, мраморно месо - особено ценната част от корема „оторо“ - е с несравним вкус.
Бодлива риба (фугу)
Тази потенциално смъртоносна риба е едновременно вълнуваща и луксозна в Япония. Приготвяна само от лицензирани готвачи, фугу изисква прецизност за отстраняване на токсичните органи, които съдържат смъртоносния тетродотоксин. Педантичното приготвяне и опасността засилват нейният чар. Деликатната, леко дъвчаща текстура на рибата е любима за приготвяне на традиционни източноазиатски ястия.
Златна махсера
Известен като „тигърът на реките“, златната махсера е не просто скъпа - тя е почитана. В някои части на Индия и Бутан тази риба символизира просперитет. Макар и да е предимно вид, който се хваща и пуска поради усилията за опазване, месото ѝ е много търсено в някои специализирани пазари. Цената на рибата се определя от нейната рядкост, трудностите при улова и културното ѝ значение. Правилата за устойчив риболов я правят още по-рядка.
Тези риби са нещо повече от храна - те са символ на култура, традиция и изключителност. Независимо дали се наслаждавате на кадифеното богатство на червения тон, изпитвате тръпката на фугу или се възхищавате на златния махсеер, тези видове въплъщават пресечната точка на кулинарното изкуство и лукса.
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..
Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..
Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето. Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...
Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..
В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..
Американският актьор Дензъл Уошингтън стана свещеник. Той бе кръстен и получи разрешение за свещенослужение, съобщи Today. Церемонията се е състояла в църквата Kelly Temple of God in Christ, разположена в Харлем, Ню Йорк. Службата бе излъчвана на живо във Facebook. В официалния си профил в социалната мрежа актьорът написа:..
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..