Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга разкрива езика на древно китайско бойно изкуство

2
Снимка: Радио София

Д-р Христина Теодосиева защитава дисертация по Теория на литературата в СУ "Св. Климент Охридски" през 2019 г. Завършва втора магистратура в съвместна програма на СУ и Пекинския университет за чужди езици по превод с китайски език. Изучава тайдзицюен в България и Китай, автор е и на книгата "Езикът на тайдзицюен".

Тя гостува в Радио София за да разкаже повече за тази древна китайска система за самоусъвършенстване, усвояване на бойни умения и оздравителни упражнения. По думите й, интересът й се заражда още когато е била ученичка в осми клас в 18-о СОУ "Уилям Гладстон", където е започнала да учи китайски език.

Д-р Теодосиева сподели, че нейният баща е практикувал дълги години тайдзицюен и от дете има впечатления за това бойно изкуство, като именно това е продиктувало желанието й да изучава китайски език. Освен това каза, че в началото, когато в България изобщо започва да се говори за китайски бойни изкуства това, което ги популяризира са хонгконгските сравнително фантастични филми от 70-те години на миналия век.

"През 80-те години вече започва един плавен обмен на информация, започват да пристигат до нас сведения за тези бойни изкуства, които са доста по-автентични и не толкова фантастични, както изглеждат във филмите. И така, от 80-те насам, вече повече от 40 години в България има хора, които практикуват това бойно изкуство и други източни бойни изкуства", каза авторката.


Тя поясни, че тайдзицюен се заражда в отделни фамилии в Китай, като всяка от тях го е тренирала с цел самозащита от нападатели, което е и една от причините в началото тези бойни изкуства да бъдат тайни. В средата на миналия век започва разпространението му и на Запад, където се разглежда и един друг негов аспект, а именно усъвършенстване на личността и подобряване на здравословното състояние.

"Днес, в много голяма степен тайдзицюен е познат по-скоро като практики за постигане на добро здраве и всъщност този негов ефект започва да бъде доказван през различни научни изследвания", каза д-р Теодосиева. Оказва се, че ефектът на тези практики е реален и може дори в някаква степен да се измери.

Тя поясни, че това е практика за цял живот, но около година е необходима за да се вникне в базовите умения, след което човек да започне да надгражда. Освен това сподели, че самата тя се занимава с това изкуство много години, като в момента го практикува онлайн с нейния учител Ся Чанцан, който живее в Китай и й е изпратил илюстративните снимки в книгата.  

Авторката на книгата посочи, че независимо дали човек знае един език много добре, ако не е подготвен в самата сфера може да станат много големи грешки. Тайдзицюен е именно такава сфера със своя специфична лексика, която трябва да се превежда внимателно.

Дълги години преводите са били от руски и английски, изменяли са се много, както и начините на произнасяне, затова и се е получило едно голямо разнообразие на вариантите на превод на едно и също наименование. Най-яркият пример е името на самото бойно изкуство, което дълго време е било познато под името "Тай Чи".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09