Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да се чувстваме добре на 50. Кои са факторите, които влияят?

| обновено на 16.06.22 в 11:49
Снимка: flickr

Известно е, че метаболизмът естествено се забавя с възрастта. Специалистите посочват няколко вредни фактора, които е добре да знаем, за да се чувстваме добре, когато достигнем до 50-годишна възраст.

Мнението им е цитирано от портала за здравословно хранене "Eat This, Not That" (ETNT).

Диетоложката, д-р Лиза Янг твърди, че стриктната диета допринася за забавянето на метаболизма.

По думите й, е погрешно да се мисли, че за да се запази хармонията трябва да гладуваме или да консумираме само нискокалорични храни. 

Специалистката препоръчва – хората в зряла възраст да се придържат към диета с дневно съдържание на най-малко 1200 килокалории.

Лорън Манакър, автор на редица книги за здравословно хранене, смята, че хроничният йоден дефицит може да се превърне във фактор, забавящ метаболизма.

Според нея този минерал е важен за здравето на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма.

Източници на йод в диетата могат да бъдат йодираната сол, водораслите, киселото мляко, морските  дарове и рибата (особено треска), обяснява специалистката.

Ако умишлено пропускаме едно или повече хранения с цел отслабване, това ще доведе до обратен ефект и само ще затрудни отслабването, поради забавяне на метаболизма.

Освен това пропускането на хранене може да доведе до последващо преяждане и желание да задоволите глада си с нездравословни храни, което само ще увеличи теглото.

Не на последно място, пийте достатъчно вода, съветват специалистите.

В наблюденията си експертите установяват, че хората в зряла възраст често пият малко вода, но предпочитат алкохола, содата или чая със захар, което води до наддаване на тегло и здравословни проблеми.

"Поддържането на подходящи нива на хидратация ще ви помогне да контролирате метаболизма си и да се чувствате добре", обобщават те.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02