Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всички сме геймъри, независимо с какво се занимаваме

Снимка: архив SEL

School Esports League – тече втори сезон на първата българска училищна е-спорт лига и финалите, които предстоят на 25 и 26 юни. 

През последните 2 години сме свидетели на нова инициатива в българските училища – занимание по интереси „Гейминг концепции“. Състои се от 2 части – учебна програма с фокус социално-емоционално учене и междуучилищна лига по електронни спортове в национален мащаб (School Esports League).

В основата си, електронните спортове представляват социална дейност, която насърчава лидерството, работата в екип, комуникацията, аналитичното мислене, дигиталните и кибер- умения и още много други ценни качества, търсени от всеки работодател.

Мисията им е да въведат електронните спортове на училищно ниво и да ги направят достъпни за всеки ученик в страна. Подробности - в интервюто на Александра Илиева с основателя на лигата Иван Кинчев:

"Всички сме геймъри, независимо с какво се занимаваме и на каква възраст сме. Всеки трети човек е геймър. Дейността е свободноизбираема и извънкласна. Процесът на обучение помага един ден хобито им да бъде превърнато в професия.

От сезон на сезон расте интересът. Училищата са от 18 града, средни, езикови. Освен София, Сливен и Ямбол, участват и по-малки градове като Вършец и Попово. Предоставяме им разработени и разписани уроци, училището предлага педагози - информатици.

Имаме и млади, и старши учители. Предвидени са 72 учебни часа, имат практическа насоченост, групови и индивидуални проекти. Игровата част имаше различни фази - играеха един срещу друг, после играха в първенство, минаха плейофите и имаме финалисти в 4 отбора.

Далеч сме от концепцията за индивидуалното геймърство. Другите плюсове са по-трудно измерени - социалната интеграция например, създаването на нови приятелства. Стриймвааме в twich."

 

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25
Добромир Живков

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков . „А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ , а от другата страна коалиция на статуквото, която да се..

публикувано на 12.08.22 в 16:50