Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Медийната грамотност на учениците е движеща се мишена

| обновено на 25.06.22 в 10:52
национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап
Снимка: архив Коалиция за медийна грамотност

Подготвени ли са децата да се справят сами в дигитална среда? Резултатите от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България, организирано от Коалицията за медийна грамотност, обобщава Иглика Иванова, Главен експерт медийна грамотност към Коалицията:

През януари 2022 г. десетокласници от 176 паралелки взеха участие в първото за България национално изследване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите. То е осъществено в повече от 150 училища в цялата страна, избрани на случаен принцип по обновена методика, и подкрепено от Министерството на образованието и науката. Учениците попълват онлайн тест в рамките на 60 минути, отговаряйки на два вида въпроси. 

Иглика Иванова представя резултатите:

"Коалицията ни е мрежова организация, обединяваме опит и полезна информация от проекти, имаме и хоризонт. Медийната грамотност се интегрира във всички образователни предмети, с една наредба тя влезе в гражданското образование.

Преподавателите и експертите са много мотивирани, учители участват в нашите обучения, но медийната грамотност е движеща се мишена.

Над 100 паралелки са преминали тестовете. Методиката стъпва върху тази на PISA. Затрудненията на учениците са, когато трябва да дават свободни отговори. Защо те ги затрудняват - това е връзката между съдържание и преподаване. 

Липсва критично и автономно мислене. Там са големите трудности да се извлича и оценява информация. Рамката за цифрова компетентност не е толкова свързана с медиите и има своите ограничения. Но можем всеки път да я връщаме.

Съсредоточаваме се върху информационната грамотност, комуникация и сътрудничество. Виждаме трудност да се извлича информация от медийни текстове и данни. Надценяваме интуицията и способността на децата да използват технологиите.

Трябва да мислим за грамотността изобщо. Изискват се същите умения, сближаваме се с функционалната грамотност, да се различават мнения от факти. Как да оценяваме и да сме критични към противоречивата информация. Нагласите и поведението са различни. Дори да сме само разпространители на информация, това е отговорност.

Децата са консуматори на визуално образование, тик-ток, инстаграм и ютюб. Мислят, че могат да учат с това, което е онлайн, но не са сигурни в неговото качество."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Digital Stars" издирва дигиталните звезди на България

Конкурсът "Digital Stars" издирва дигиталните звезди на България. Мисията му е да промотира разнообразните кариерни възможности, които дигиталната сфера предлага на младите хора у нас, да представи различните типове специалисти и да покаже постиженията на млади таланти в сектора от цялата страна, като ги насърчава да се развиват. Кандидатури..

публикувано на 08.08.22 в 18:32
Изглед към София

До 1 септември може да се кандидатства по програма "Зелена София"

Започва кандидатстването за програма "Зелена София" на Столична община. Предложения по програмата за облагородяване на градинки и междублокови пространства ще се приемат до 1 септември 2022 г. Програмата предоставя възможност на етажни собствености, НПО-та и читалища със седалище в София да разработят проекти за облагородяване на зелени площи в..

публикувано на 08.08.22 в 17:42
Д-р Надежда Тодоровска

"Да опознаем другия" - кампания на БЧК за бежанците

На 5 август 2022 г., петък, от 10:00 ч., в Пресклуба на БТА, се състоя пресконференция на тема "Ролята на обществото в интеграцията на бежанците в България". На нея бяха представени и обсъдени дейностите по проект "Да опознаем другия". Повече подробности пред Радио София разказа д-р Надежда Тодоровска, зам.-ген. директор на БЧК. По..

публикувано на 08.08.22 в 16:13

Холистичният баскетбол е възпитание чрез пример за подрастващите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07 август 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти..

публикувано на 08.08.22 в 15:44

Техно и хаус във фестивалните нощи на SOLAR Summer

За втора поредна година Бургас става домакин на най-мащабния фестивал за електронна музика у нас. На 12 и 13 август "SOLAR Summer" се завръща на пристанището за двудневно парти с участието на ключови световни фигури в техно и хаус музиката. Сред звездните парти диригенти на специално изградената сцена ще излязат виртуозите на пулта Adam..

публикувано на 08.08.22 в 14:31

„Нощ под звездите с "Vienna Schonbrunn Orchestra“ пред храм "Св. Александър Невски"

Световноизвестният оркестър на замъка “Шьонбрун” ще изнесе голям концерт пред храм-паметника "Св. Александър Невски ", тази вечер (08 август 2022 г.), от 20.30 часа. С програмата на „Vienna Schonbrunn Orchestra“ у нас започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син .  В програмата тази вечер..

публикувано на 08.08.22 в 14:05