Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мосомище: младите са голямото ни богатство

14
Мосомище
Снимка: радио София

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мосомище. Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала.

В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски пред микрофона на Луиза Лазарова:

"Името Мосомище идва според някои от мостове, или от Моса бей, според други. От 2016 е върнато името Мосомище (преди е Мусомище, б.р.). В последно време селото забележимо се оправя. Проблемите са в смяната на водопровода и асфалтирането на всички улици.

По последното преброяване са малко под 2000 жителите ни, преди са били до 4000. Тютюнът отпадна тотално, близостта до Гоце Делчев дава възможност за работа. Има и млади хора, хора от Гоце Делчев искат да купуват къщи, селото е спокойно. Имаме и училище, и детска градина - там има около 60 деца в момента.

Селото е привлекателно с карстовия минерален извор Топлицата. Има години, в които пресъхва. Басейнът е обществен, без такса. Имаме три параклиса, след селото почва Пирин и има към тях екопътеки. Тук туризмът не е толкова развит колкото в Огняново и Делчево. 

На по-малко от 20 км е пропускателния път Илинден, хората събота и неделя ходят на море в Гърция и се връщат, има го и обратният процес. Хората сме едни и същи."

Мария Пулева е служител в кметството - счетоводител и ГРАО:

"Най-възрастният ни жител е роден в 1930. Родените от 1961 до 1990 са 946, следващата група по големина са децата и младите до 29, най-малко са пенсионерите. Младите майки са голямото ни богатство, много са задружни. Децата с лекота се включват в училище. Преди имаше много сватби, в последните години в зала с ритуал има по 5-10, останалите са с изнесени ритуали."

Анна Донкова е председател на настоятелството на Народно читалище "Никола Вапцаров 1927", Стоянка Кузманова е негов секретар. 

"Читалището е създадено "от събудените интелигентски среди" на селото, както е записано в учредителния му протокол. Всички длъжности тогава са били на обществени начала. Библиотеката е основана малко по-късно. За театрален салон се е ползвал коридорът на Основното училище. Сградата е построена в 1961 и оттогава е преименувано от "Изгрев" на "Никола Йонков Вапцаров".
Имаме и етнографска изложба, клубове по интереси - "Сръчни ръце" - за украси на селото, "Работилница на Баба Марта", Зимна и Лятна Академия. Създадохме уебстраница. Учредихме приз "Народен будител". 
Предизвикателствата пред нас са свързани с финансирането. Не можем да извършим основния ремонт, но доброволци със собствен труд и средства ни помагат, както и Община Гоце Делчев. 
Мъжката фолклорна група има участие във фестивал"
Фолклорният ни ансамбъл за народни песни и танци "Топлица" е нашата гордост. Гласовете ни са записани за Златния фонд на БНР. "
Димитрина и Велина са деца от читалището: "Ще помагаме през лятото - ще почистваме книги. През годината четем, правим украси за Великден и баба Марта. Предпочитаме да прекараме времето си на Топлицата. Интересни са ми вълшебните книги с магии, научавам интересни истории и легенди." Гергана и Стефания са още по-малки и запяват на живо. "Пея от 4-годишна (Гергана), тя пее от 1 година (за Стефания). На сцената е много хубаво!
Отец Ангел се включва с разказ за храма Св.Николай: 
"Осветен е през 1835. Местният бей е дал 200 жълтици за храма. Имаме параклиси - "Възнесение Господне" и храм Св.Георги. Храмът не е само постройка." 
Рая и Асен от Основното училище "Христо Ботев", които всяка година участват в националния поход "По стъпките на Ботевата чета":
"Нашият учител Стоян Москов ни организира за похода. Казва ни "дори да се уморим, не трябва да се отказваме. Най-дългият етап е 40 км:"
Стоян Москов, учител по Физическо възпитание: 
"Наградите не са най-важното, трябва да се забавляват! Създадохме футболен клуб. Записвайте децата си на спорт - спортът е здраве!"
Мария Москова и Димитър Москов са читалищни дейци:
"Баща ми беше в читалището и продължавам. Обичаят "Бабугери" е от дедите ни. Гоним злите духове с маски и звънци. Някъде ги казват кукери, при нас са бабугери. При нас е за Нова година. 
Всяка къща имаше лоза. Сами си правим ракия и вино. (Димитър)"
"Възстановяваме стана. Сега всички станове са на таваните. Трябва да знаеш да сновеш. Затова им обясняваме на децата върху стана в читалището. 
Зимата готвим капички с изсушен зелен фасул, както и капама. Подквасваме кисело мляко. Точа кори и ги пека."
Следват по две песни на женската и мъжката фолклорна група, както и финална, където са заедно, включително и децата Гергана и Стефания:


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

411 нови случаи на Covid-19, най-много в София - 106

411 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас за последните 24 часа. Направени са 1708 теста, което означава, че положителни са 24% от пробите. Най-много са новите случаи в София – 106, с ледват областите В арна - 41 и  Бургас - 33. Хоспитализирани с коронавирус са 1098 души. От тях 47 са в интензивни отделения. П очинали са 4 души през..

публикувано на 08.08.22 в 06:41

Компютърното и човешкото в една спешна болница

Как изглежда израелският Пирогов? Кореспондентите на БНР в Тел Авив Феня и Искра Декало присъстваха на откриването не на обновената, а направо построена наново и оборудвана според последните постижения на медицинската техника болница за спешна помощ към медицински комплекс Ихилов, преди пациентите да постъпят в отделенията за лечение: " За..

публикувано на 07.08.22 в 11:41

Блясъкът на лятото и отвъд него

Като медиен партньор на Summer Bright Awards, БНР имаше привилегията в лицето на водещата Анелия Торошанова да връчи и трите награди в една от категориите - право. Събитието бе анонсирано предварително при нас тук , Ето и носителите на приза в някои от категориите. За хотелиерство, те отидоха в Св.Влас и Созопол. Изба от Северозапада е първа в категория..

публикувано на 07.08.22 в 11:05
Жан Мар

Музиката трябва да е диалог

Преди време тук  ви разказахме за бъдещата песен на Жан Мар  "Aint just a thing", време е и да я чуем, представена лично от него: "В момента съм 50:50 между България и Швейцария, старая се към 80:20. Записвам с музиканти от "Jeremy?". Това е втората ни песен, но имаме и други планове. Песента има две послания в едно: говори се за истинските чувства,..

публикувано на 07.08.22 в 10:47
С Мирослава Георгиева

Чрез конфликта човек показва силните и слабите си страни

Конфликтната личност като градивен елемент в работния екип. Как може да сплоти екипа един конфликт? Гостуване на психолога Мирослава Георгиева  по повод семинара ѝ по темата: "Понякога конфликтната личност действа като катран в кацата мед. Но тези хора са по-импулсивни. В зависимост от типа на усещанията има личности, които създават конфликт, за да..

публикувано на 06.08.22 в 11:54

От покрива към Вселената

„ Търсене на живот във Вселената “ - Ratio Rooftop Party в Музейко на 9 август от 19 ч. Подробностите от Петър Железов: "Събитието е на покрива на "Музейко". Ще разговаряме с астрофизик и астроном, с микробиолог, ще вперим поглед към небето. Ще си говорим и за съвременните инструменти. Какви потенциални прояви на живот можем да открием в близката и в..

публикувано на 06.08.22 в 10:58

Зелените библиотеки като мотивация

Зелените библиотеки в София не са новост сами по себе си, но повече за тях от директора на Столична библиотека Юлия Цинзова: "От тази година през септември ще минем и през големите градини на кварталите. Досега в 7-те години сме приели около 7000 нови читатели. С нас ще бъдат много поети и музиканти. Както и артисти и клоуни. Навсякъде с нас ще..

публикувано на 06.08.22 в 10:24