Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мосомище: младите са голямото ни богатство

14
Мосомище
Снимка: радио София

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мосомище. Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала.

В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски пред микрофона на Луиза Лазарова:

"Името Мосомище идва според някои от мостове, или от Моса бей, според други. От 2016 е върнато името Мосомище (преди е Мусомище, б.р.). В последно време селото забележимо се оправя. Проблемите са в смяната на водопровода и асфалтирането на всички улици.

По последното преброяване са малко под 2000 жителите ни, преди са били до 4000. Тютюнът отпадна тотално, близостта до Гоце Делчев дава възможност за работа. Има и млади хора, хора от Гоце Делчев искат да купуват къщи, селото е спокойно. Имаме и училище, и детска градина - там има около 60 деца в момента.

Селото е привлекателно с карстовия минерален извор Топлицата. Има години, в които пресъхва. Басейнът е обществен, без такса. Имаме три параклиса, след селото почва Пирин и има към тях екопътеки. Тук туризмът не е толкова развит колкото в Огняново и Делчево. 

На по-малко от 20 км е пропускателния път Илинден, хората събота и неделя ходят на море в Гърция и се връщат, има го и обратният процес. Хората сме едни и същи."

Мария Пулева е служител в кметството - счетоводител и ГРАО:

"Най-възрастният ни жител е роден в 1930. Родените от 1961 до 1990 са 946, следващата група по големина са децата и младите до 29, най-малко са пенсионерите. Младите майки са голямото ни богатство, много са задружни. Децата с лекота се включват в училище. Преди имаше много сватби, в последните години в зала с ритуал има по 5-10, останалите са с изнесени ритуали."

Анна Донкова е председател на настоятелството на Народно читалище "Никола Вапцаров 1927", Стоянка Кузманова е негов секретар. 

"Читалището е създадено "от събудените интелигентски среди" на селото, както е записано в учредителния му протокол. Всички длъжности тогава са били на обществени начала. Библиотеката е основана малко по-късно. За театрален салон се е ползвал коридорът на Основното училище. Сградата е построена в 1961 и оттогава е преименувано от "Изгрев" на "Никола Йонков Вапцаров".
Имаме и етнографска изложба, клубове по интереси - "Сръчни ръце" - за украси на селото, "Работилница на Баба Марта", Зимна и Лятна Академия. Създадохме уебстраница. Учредихме приз "Народен будител". 
Предизвикателствата пред нас са свързани с финансирането. Не можем да извършим основния ремонт, но доброволци със собствен труд и средства ни помагат, както и Община Гоце Делчев. 
Мъжката фолклорна група има участие във фестивал"
Фолклорният ни ансамбъл за народни песни и танци "Топлица" е нашата гордост. Гласовете ни са записани за Златния фонд на БНР. "
Димитрина и Велина са деца от читалището: "Ще помагаме през лятото - ще почистваме книги. През годината четем, правим украси за Великден и баба Марта. Предпочитаме да прекараме времето си на Топлицата. Интересни са ми вълшебните книги с магии, научавам интересни истории и легенди." Гергана и Стефания са още по-малки и запяват на живо. "Пея от 4-годишна (Гергана), тя пее от 1 година (за Стефания). На сцената е много хубаво!
Отец Ангел се включва с разказ за храма Св.Николай: 
"Осветен е през 1835. Местният бей е дал 200 жълтици за храма. Имаме параклиси - "Възнесение Господне" и храм Св.Георги. Храмът не е само постройка." 
Рая и Асен от Основното училище "Христо Ботев", които всяка година участват в националния поход "По стъпките на Ботевата чета":
"Нашият учител Стоян Москов ни организира за похода. Казва ни "дори да се уморим, не трябва да се отказваме. Най-дългият етап е 40 км:"
Стоян Москов, учител по Физическо възпитание: 
"Наградите не са най-важното, трябва да се забавляват! Създадохме футболен клуб. Записвайте децата си на спорт - спортът е здраве!"
Мария Москова и Димитър Москов са читалищни дейци:
"Баща ми беше в читалището и продължавам. Обичаят "Бабугери" е от дедите ни. Гоним злите духове с маски и звънци. Някъде ги казват кукери, при нас са бабугери. При нас е за Нова година. 
Всяка къща имаше лоза. Сами си правим ракия и вино. (Димитър)"
"Възстановяваме стана. Сега всички станове са на таваните. Трябва да знаеш да сновеш. Затова им обясняваме на децата върху стана в читалището. 
Зимата готвим капички с изсушен зелен фасул, както и капама. Подквасваме кисело мляко. Точа кори и ги пека."
Следват по две песни на женската и мъжката фолклорна група, както и финална, където са заедно, включително и децата Гергана и Стефания:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57