Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на отвратителните храни в Берлин - вместо билет, пликче за повръщане

Снимка: БГНЕС

Наскоро отворен музей в Берлин представя необичайни ястия от цял свят и се стреми да изследва произхода на отвращението към определен вид храна, съобщава „Дойче Веле“. Някои от гостите на това чудно място имат пяна на устата си за това, че са дръзнали да пристъпят в него, други имат желание да повърнат.

Още в началото ви посреща змийско вино - със сигурност не за всеки, но в Азия, откъдето идва, в никакъв случай не предизвиква отвращение.

Изложени са 80 експоната, между които международни ястия като пенис от бик, куче на скара или кравешка кръв. Някои ястия могат да бъдат закупени в магазина на музея или да бъдат опитани директно в дегустационния бар.

Вместо билети, посетителите получават торбички за повръщане на входа - дали ще им трябват, зависи изцяло от техния праг на поносимост. Във всеки случай до обектите може да се доближиш много близо - те могат да се снимат или помиришат. Представете си какво е при ферментиралите акули от Исландия!

Ястията не са подредени според страната на произход, а според вида на храната.

„Това е като меню, състоящо се от няколко ястия“, казва директорът Мартин Фолкер. Най-напред идват напитки, като „Bibergail“ - ракия, обогатена с аромата на анални жлези на бобър или ликьор от щраусови яйца.
Целта на изложбата е не само да привлече вниманието, но и да просветли хората по теми като устойчивост и хуманно отношение към животните. Затова животни не се убиват за целите на изложението.

В прессъобщение музеят заявява: „Нашите експонати показват какви вреди причиняваме на околната среда, на животните и на тях самите, заради това, което обичаме да ядем или пием."

Един от въпросите, които изложбата задава е: „Какво и как искаме да ядем в бъдеще?“ Може би разширяването или промяната на личната граница на отвращението би могло да допринесе за по-различно хранене в бъдеще и намиране на нови начини да живеем по-екологично и устойчиво.
Източник:БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33

Повече плодове и зеленчуци за по-добро психично здраве

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..

публикувано на 09.12.24 в 11:11

платена публикация
Виенско кафе

Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..

публикувано на 06.12.24 в 17:39

Най-скъпите и луксозни риби

Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..

публикувано на 06.12.24 в 10:06
Турско кафе

Отбелязваме Световния ден на турското кафе

Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..

публикувано на 05.12.24 в 10:45