Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистим Черно море от пластмаса на 16 юли на Северния плаж в Приморско

Снимка: За Земята

Редица организации, свързани с опазването на околната среда, организират почистване на Черно море от пластмаса. Събитието ще се състои на 16 юли 2022 г., на Северния плаж в Приморско и ще бъде съпътствано от почистване, дискусии и демонстрации.

„Обединихме се с различни организации, бизнеси, блогъри, хора, които искат да работят за намаляване на отпадъците в България. Необходимо е и от страна на институциите, кофите на плажа да се изхвърлят по-често, да има и такива за разделно събиране на отпадъци. Все повече заведения на морето се свързват с нас, да ни молят за подкрепа, за това че те искат да имат разделно събиране, генерират голямо количество кенчета и стъклени бутилки, които не искат да изхвърлят в общи контейнер, това е огромен проблем за тях. Все още не е намерено решение на национално ниво да има разделно събиране“, каза в ефира на Радио София Елеонора Йосифова, експерт по отпадъците в „За Земята“.

Тя призова хората да мислят в посока използване на продукти за многократна употреба, например да носим на плажа собствена бутилка за многократна употреба с вода. Активната безотговорност е най-големият замърсител на плажа, добави Елеонора Йосифова.

Тя допълни, че на организираното събитие ще бъде обърнато специално внимание на микро пластмасата, която освен замърсител на околната среда, вече я има налична и в човека.

Всички, които искат да се включат в почистването, могат да го направят в 11.00 часа на Северния плаж в Приморско.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце Делчев и на един от неговите родственици - Тодор Чопов, който е основател на благоевградския драматичен..

публикувано на 22.07.24 в 12:38

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. 3022, ул. „Маслиново клонче“, ул. 3020, ул. 3019 и ул. „Адам Мицкевич“. При продължителност на..

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще се..

публикувано на 22.07.24 в 07:35

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за кабинет на ПП-ДБ

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в..

публикувано на 22.07.24 в 06:25