Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на имотите в България остава стабилен

Снимка: Добромир Видев

Какви имоти предпочитат софиянци, къде искат да живеят, какви са цените и още други подробности по темата разказа пред Радио София брокерът Кънчо Абдо. По думите му, в момента се наблюдава нормализиране на цените на имотите, а сравнение с минали години има доста голям ръст, който се дължи на инфлацията и липсващите материали. Най-търсените квартали  момента от софиянци са главно в зелените зони, като "Манастирски ливади" и "Малинова долина", тъй като са с изглед към зелените части на София и Витоша.

Той коментира, че инфраструктурата а двата квартала не е на ниво, но трябва време за да бъде изградена.

"В нормалните европейски държави доста голям процент от инвеститори от община, предпочитат първо да се изгради инфраструктура, която да дава достъп на всеки един желаещ купувач в този квартал да има място, където да паркира, да има зелени зони, да не е както се казва "тераса срещу тераса" и тогава да се строи. В България типично за нас е първо да построим, пък тогава вече инфраструктурата да бъде мислена с времето как да бъде спогодена спрямо строителството", каза Абдо.

По думите на брокера, факторът с детските градини, както и близостта до транспорт не е определящ при избора на жилище, но проблемът с детските градини го има и при старите квартали. Освен това каза, че основният критерий, по който купувачите се водят е квадратурата и външния вид на имота.

"По принцип, тези квартали, които са по-предпочитани в София, най-ниските цени момента могат да бъдат намерени в кв. "Люлин", каза Абдо и допълни, че ако хората трябва да направят компромис с цената биха се спрели на кварталите "Враждебна и "Ботунец".

По темата се включи и Антон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА България". Той сподели, че от началото на войната в Украйна, а преди това данните за по-високата инфлация са оказали пряко влияние на пазара на недвижимости. Част от собствениците са оттеглили имотите си от продажба на вторичния пазар, а друга част са повишили цените.

"Не бива да пропускаме това, че поради повишените цени на енергоносителите прекъснатите вериги на доставки се покачиха в някои случаи значително. Суровините и изходните строителни материали, към които ако добавим и покачването на доходите на строителните работници, които трябва да настигат и евентуално да изпреварват инфлацията доведе до повишаване на строителната себестойност. И неизвестността, която породи войната в Украйна като общ фактор, също така накара част от предприемачите да спрат стартирането на своите проекти в строителството", коментира Андонов.

Той отбеляза, че предвид инфлацията, хората предпочитат да изтеглят кредит и да инвестират в недвижим имот, тъй като това е добро и разумно решение, понеже все-още лихвите са отрицателни спрямо инфлацията, която надвишава 15%. Андонов посъветва купувачите да купуват водени от своите нужди:

"Трудно можем да очакваме цените да направят някаква корекция в рамките на няколко месеца". Той добави, че няма т. нар. "балон" и, че до тази година цените на имотите са се развивали успоредно с доходите, а сега доходите леко изоставят от инфлацията. Той посочи, че пазарът на имотите в България остава стабилен.



Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората отсега трябва да се подготвят за по-висока такса смет

Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Богата програма с много музикални изненади на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...

обновено на 02.08.24 в 14:04
Сузана Иванова-Су

Качествената храна - начин на употреба и ключ към по-добър живот

С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само. “Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и..

публикувано на 02.08.24 в 13:22

Ангел Джоргов: Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" популяризира Боровец като лятна дестинация

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се провежда за трета поредна година в курортния комплекс Боровец, с финансовата подкрепа на община Самоков. Това е най-скъпото събитие в културния календар на общината, но сме много щастливи от това, сподели пред Радио София кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. "Всяка година фестивалът..

публикувано на 02.08.24 в 12:52

Биг бендът на БНР открива Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" със специално написана пиеса

Биг бендът на БНР тази вечер ще открие Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Това ще се случи със специално написана пиеса, сподели пред Радио София диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. "Тя се води химн на джаз фестивала. Написана е от композитора и пианист Ангел Котев, аранжирана е от Васил Спасов за Биг бенда. Това ще бъде..

публикувано на 02.08.24 в 11:31

От 2 до 7 август Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трета поредна година Боровец е домакин на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" . От 2 до 7 август, най-старият планински курорт на Балканския полуостров – Чамкория събира на едно място любими български и чуждестранни джаз изпълнители. Тази вечер фестивала ще бъде открит от Биг бенда на БНР, със солисти Васил Петров и Валерия..

публикувано на 02.08.24 в 10:02

Жълт код за опасно горещо време в почти цялата страна

Днес ще бъде слънчево. След обяд над западните райони ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места, към вечерта, е възможно да превали, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Температурите ще се повишат още малко и максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София - около 35°. В..

публикувано на 02.08.24 в 07:35