Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаджи Ненчо Палавеев - благодетелят на Копривщица

Снимка: Лили Големинова

Няма човек в Копривщица, който да не знае кой е Хаджи Ненчо Палавеев. "Който и да попитате ще ви каже - благодетелят на Копривщица", разказва Кунка Неделева, директор на музеите в града.

"Огромни са даренията, които прави на родния си град, с негови средства е построен Паметника костница, на пл. "20 април", в памет на априлските въстаници 1876 г., с негови средства е построена читалищната сграда през 1909 г. За онези години, това е най-голямата читалищна сграда в България. Специално за акустиката в салона, той докарва инженер от Унгария, който да направи, така че зрителят на последния ред да чува шептящия актьор на сцената", разказа в мобилното студио на Радио София Кунка Неделева.

Той е основател и на ефория Хаджи Ненчо Палавеев, в която членуват видни жители на Копривщица. Те полагат основите на музейното дело в града, с разкриването на първия музей.

Само на 25 години, Хаджи Ненчо Палавеев прави и първото дарение в размер на 2200 лева за Храм "Успение Богородично". Дарявал е средства и за много други български градове.

Кунка Неделева разказва, че при всяко идване в Копривщица, той е бил посрещан на ръце.

За развитието на града са дарявали средства и други видни българи. Братята Вълко и Стоян Чалъкови са дарители за старото училище в Копривщица.

"Дарителството в Копривщица има своите корени. На това се дължи възхода на града по време на Възраждането. Неплодородната земя не дава поминък на хората и техният поминък става търговията. Богатите копривщенци са се надпреварвали кой ще даде повече средства за построяване на училище, настилане на определен участък с калдъръм, за изграждане на чешма", добави Кунка Неделева.

Подробности за историята на Копривщица и нейните дарители, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13