Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Американската асоциация за сърдечни заболявания алармира:

Рязкото потапяне в студена вода в горещините може да причини инфаркт

Снимка: Архив

Смята се, че инфарктът на миокарда е свързан главно с други съпътстващи заболявания, като висок холестерол и хипертония. Внезапното спиране на притока на кръв към сърцето може да доведе до опасен недостиг на кислород в него.

Американската асоциация за сърдечни заболявания цитира изследвания, според които "рязкото потапяне в студена вода в горещо време може да причини инфаркт на миокарда дори при млади, здрави хора в добро физическо състояние".

Проучване, чиито резултати са публикувани в списание "Физиология", открива, че внезапното потапяне в студена вода е вредно за организма.

Проф. Майк Типтън, който ръководи Лабораторията за екстремни условия към Университета в Портсмут, казва, че влизането в студена вода трябва да става с повишено внимание.

„Хората трябва да са наясно, че водата, в която са се чувствали комфортно в края на миналата година, е по-студена в началото на лятото и те са по-малко подготвени да се гмуркат в нея - каза той - Честотата на сърдечните проблеми, причинени от потапяне във вода, обикновено се подценява."

Въпреки това студените душове, ако се вземат внимателно, могат да бъдат полезни за здравето.
Установено е, че при хората, които всеки ден вземат студен душ за 30, 60 или 90 секунди, вероятността да се разболеят е с 29% по-малка. Отделни проучвания показват, че това може да се дължи на факта, че ниските температури имат стимулиращ ефект върху имунната система.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова

Свързани подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работата на Лабораторията по киберсигурност представена от д-р Георги Шарков

В последните няколко години темата за киберсигурността става много актуална и интересна, като дори изкуството й отделя внимание. В България също има Лабораторията по киберсигурност, която се намира в "София Тех Парк" и е една от първите лаборатории там. Повече подробности за дейността й пред Радио София разказа д-р Георги Шарков...

публикувано на 05.10.22 в 15:00

Предизборните комуникации - къде сбъркаха политиците с посланията си към избирателите?

Много говорене и много напрежение видяхме по време на предизборната кампания от страна на политическите сили, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ университетският преподавател доц. д-р Александър Христов - комуникатор от ЦАКК и председател на БАПРА . „Видяхме до голяма степен и говорене, изпразнено от съдържание, с изключение на..

публикувано на 05.10.22 в 14:51

София се превръща в столица на момчешкото хорово пеене от 14 до 16 октомври

Първият международен хоров  фестивал "Момчетата пеят" , ще покаже най-добрите момчешки хорове, от 14 до 16 октомври 2022 г. Събитието се организира от Сдружение „Хор на софийските момчета”, който от 1989 г. се ръководи от  проф. д-р Адриана Благоева . На фестивала, който е единствен по рода си в Европа, ще се демонстрират художествените възможности и..

публикувано на 05.10.22 в 13:13

Вили Стоянов представя авторския си албум Some nice melodies, to share with friends

Тромбонистът Велислав /Вили/ Стоянов е добре познат в музикантските среди. Той стои зад множество проекти, а един от по-дълготрайните му през последните години е свързан с новите интерпретации и нови варианти на музиката на неговия дядо - Йосиф Цанков. Преди 15 години Вили основава заедно с Михаил Йосифов "Брас Асоциация". Работи съвместно с..

публикувано на 05.10.22 в 13:02
Николай Стайков, Димитрина Петрова, Виктория Симеонова, Благослав Михайлов

Как дезинформацията повлия на изборите през 2022 година

Темата за “Информационната и дезинформационната среда на парламентарните избори” е фокус в първото за новия сезон издание на “Късното шоу” по Радио София в БНР.  “Компроматите и фалшивите новини отвратиха много голяма част от избирателите, които решиха да не стигат до урните” - според Виктория Симеонова от “Господари на ефира”.  Тя дава за пример..

публикувано на 05.10.22 в 12:44

"Екипът на София" работи за решаването на проблемите на столицата

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 05.10.22 в 11:58

От 1000 до 5000 лв. глоба за непочистени агитационни материали

След изборите, служители на Столичния Инспекторат отчетоха, че са установили 1300 разпространени в нарушение плакати и листовки, описани в констативни протоколи. От инспектората напомнят, че крайният срок за премахване на всички агитационни материали е 7 дни след изборния ден, а именно до 09.10.2022 г. (неделя), включително. Най-много..

публикувано на 05.10.22 в 09:40