Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: "Газпром" изнудва Европа с доставките

Руслан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

По въпросите за енергийната криза, прекомерно ли се политизира, стреми ли се служебното правителство към ревизия пред Радио София говори Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията. Той сподели, че по отношение на енергетиката много хора са наясно с кризата, в която света и Европа изпаднаха в средата на миналата година още преди войната в Украйна, а по отношение на цените единственото, което българското правителство може да направи е това, което е направило с горивата и електроенергията - да субсидира най-уязвимите потребители и бизнеса от високите цени, което обаче става за сметка на дълг.

По думите му, "Газпром" изнудва Европа с доставките на газ, докато в същото време българските политици не се занимават с поставянето на интерконектора, а с управленски решения кой да бъде на власт. Той каза още, че газ ще има, макар на високи цени и че българското правителство, което и да бъде то ще има възможността да защити най-уязвимите потребители, тъй като бюджетът е в добро състояние.

"Начинът, по който беше обявен от правителството този щаб за справяне с т. нар. "разруха и хаос в енергетиката" и изявленията в последните дни за това как видите ли Газпром нямали сме много голям избор,  наистина граничи с бих казал скудоумие. Единствено по този начин някой може да си обясни как една компания в продължение на толкова десетилетия изнудва и ограбва българския народ и българския бюджет с толкова милиони", коментира Стефанов.

Той посочи, че най-големият виновник за това, което се случва в Европа е Германия, тъй като 2014 г. след нахлуването в Крим, когато стана ясно, че Русия е агресивна спрямо съседите си, Германия повярва на Русия, че договорките от Студената война ще важат и допълнително увеличи зависимостта си от руски газ.

"Можем да си играем с "Газпром", едва когато имаме възможност по поне още два други алтернативни маршрута да си докараме цялото необходимо количество газ за българската икономика. Тогава вече няма да има проблем и държавните фирми да не са държавни и няма да имаме нужда от тези допълнителни буфери в бюджета", отбеляза Стефанов и добави, че министерствата, които би трябвало да правят политиката и които би трябвало да осигуряват тази диверсификация, както с държавния сектор, така и с частния, се занимават вместо това с управление на фирми, с нещо, с което държавата е доказала, че трудно се справя.

Стефанов заяви, че задължително е една стратегия да има повече решения, като тя трябва да е по-дългосрочна, а също така да се мисли и за енергийния преход такъв, какъвто сме го заложили и сме се договорили с останалите ни партньори от Евросъюза.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34