Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Системата ни убива" ще участва в изборите

Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" ще участва в предсрочните парламентарни избори, като гражданска квота в листите на политическа партия. Повече подробности за тяхното решение и поставените цели пред Радио София разказа Димитрина Русева, представител на гражданската инициатива.

"Наблюдаваме от едно известно време пълно неглижиране не само на хората с увреждания, а на проблемите на хората като цяло. Пълна подмяна на важните неща от деня. Защото по-важно от това, хората да живеят няма. А днешните политици категорично не мислят за това", сподели Русева.

"Протестирайки и стоейки на жълтите павета, просто вече нищо не постигаме. Постигаме обратния ефект, което ние не искаме да причиняваме на никой, защото всичко, което правим се отнася до човешки животи. И не искаме да причиняваме зло никому. Нещата стават все по-зле. Тези лозунги за някаква промяна са отново лъжа. Защото нищо не може да продължи, след като не е почнало", отбеляза Русева.

"Децата сираци също са наша много голяма болка. Политиките по отношение на децата сираци и децата в институции, ежедневно се сблъскваме, получаваме сигнали за ужасни неща, които се случват в къщичките на ужасите, които ние подменихме да бъдат цветни, но вътре си е същото черно и грозно", коментира Русева.

Тя заяви, че идеята е да се представят истинските хора на протеста и допълни, че протестът трябва от "паветата" да се пренесе в НС.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита . Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по..

публикувано на 27.09.22 в 17:28

5 хиляди километра на колело из Япония

Николай Голев е от Банско. Той е ски-инструктор и приключенец. Първото приключение, което го отвежда в далечна Япония, се случва през 2018-та, с трима приятели ентусиасти. В следващите 2 години отново се завръща там, но този път престоят му се удължава поради ковид пандемията. След като известно време се потапя в забележителностите и..

публикувано на 27.09.22 в 16:16
22-годишният Петър Танев

Петър Танев: Протестите в Русия тепърва ще се разрастват

Паника, бягство, протести и арести – това се наблюдава след обявяването на мобилизация в Русия. Как обаче изглеждат нещата през очите на свидетеля? Отговорът срещаме в разказа на 22-годишния Петър Танев, политически активист с двойно гражданство – руско и българско, част от инициативата „Свободна Русия“.  Пред Радио София Танев..

публикувано на 27.09.22 в 16:04
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Не бива да оставяме инициативата в ръцете на Путин

С частичната   мобилизацията в Русия и ядрените заплахи Владимир Путин се опитва да компенсира в някаква степен очевидната загуба на бойното поле в Украйна. Целта е да извърши сплашване, включително и на хората, участващи в измислените референдуми в 4 украински области под дулата на оръжията. Така обаче Путин откри нов фронт – срещу..

публикувано на 27.09.22 в 15:16

Сградата на Сточна гара оживява в квартален панаир

На 1 октомври, сградата на Сточна гара ще се превърне в квартален панаир. Тя е построена през 1929 г. , а тази събота ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Предвидена е забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района. Форумът „Зеленият преход на гарите“..

публикувано на 27.09.22 в 13:53

Музикален спектакъл за мелофоби с премиера в "Сълзата"

Остават не броени дни, а часове до влизането в активния театрален афиш на "музикален спектакъл за хора, които мразят музиката". Премиерата на "Мелофобия" е на 1 октомври на Откритата сцена на театър "Сълза и смях" . Режисьор е Цвети Пеняшки, а Милица Гладнишка е сред авторите на текстове на песни и монолози, както и сред..

публикувано на 27.09.22 в 13:48

"Богатство от цветове и традиции" представя изображения на носиите и бита на шест народа от Източна Европа

Международен проект между шест национални библиотеки в Европа представя изложбата "Богатство от цветове и традиции" . Тя ще бъде открита на 9 ноември 2022 г. в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" , която е ръководил на проекта. В него са включени и Националната библиотека на Румъния, Националната и..

публикувано на 27.09.22 в 12:01