Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на икебана оживява в изложба в НДК

Снимка: Мирослава Иванова

От 14 до 19 септември 2022 г. в Арт галерията на НДК ще се проведе изложба на икебана. Неин организатор е Мирослава Иванова, която е преподавател трета степен по икебана. Събитието е част от 33-те дни на японската култура в България, като след представянето си в София, изложбата ще посети и други градове. Тя може да бъде разгледана от 10:00ч. до 20:00ч. всеки ден. Входът свободен.

"Японското изкуство икебана в последните 10 години играе много голяма роля в моя живот. Това е едно мое хоби, което постепенно завладява моето ежедневие непрекъснато и ми дава удовлетворение, релаксация и вдъхновение да се занимавам с него, което предавам и на моите последователи, което стават все повече и повече", сподели Иванова.


Тя поясни, че след като завърши преподавателска степен в Япония, ученикът получава японско име от своя учител, като то носи своята символика и допълни:

"Икебана е завладяна още от първите нива на обучението от много правила. Колкото по-нагоре човек отива и навлиза в това изкуство, правилата вече започват да нямат съществено значение, като е важно да изразим самите себе си чрез композициите, които правим. Това са различни техники, които дават възможност на хората да направят по-интересни композиции, по-нестандартни, по-скулптурни".


Иванова отбеляза, че на изложбата ще бъде представено многообразието на икебана, където посетителите ще могат да видят различни видове композиции и стилове. Гвоздеят на събитието ще бъде показването на автентични японски вази, които се правят по специален начин и които са в челната тройка по популярност в Япония.

Участниците в събитието ще бъдат 5 души, като освен това ще има демонстрации, лекции, беседи и работилници. На откриването ще има демонстрация, на която посетителите ще могат да се запознаят отблизо с някои от техниките, на 15, 16 и 17 септември от 18:00 до 19:00 ч. ще има лекции и беседи на тема икебана, а работилниците са насрочени за 18-ти. Едната работилница ще бъде за деца от 11:00 до 13:00 ч, а другата, която е за възрастни ще се проведе от 16:00 до 18:00 ч., като за тях ще бъде необходимо предварително записване на сайта.

Тя поясни, че работилниците са насочени към хор, които до сега не са се занимавали с това изкуство, като материалите са подсигурени.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все повече деца са зависими от екраните, взимат пример от родителите си

Все повече деца са зависими от екраните, това се отнася и за голяма част от възрастните, категоричен е Иван Господинов - председател на "Образование без раници". „Децата вземат пример от родителите си и от обществото като цяло. Ние възрастните по-лесно можем да се въздържаме от използването на телефони, но това е доста целенасочено усилие...

публикувано на 23.09.24 в 18:04

Инж. Надежда Шопова: Едва 2% от земеделието в България е биологично

За четвърта поредна година, на 23 септември, отбелязваме Европейския ден на органичните продукти. Инициативата е на Европейския парламент, Комисията и Съвета на Европейския съюз. Целта е повишаване на осведомеността относно характеристиките и ползите от биологичното производство. Отдавна е известно, че органичното производство е синоним на..

публикувано на 23.09.24 в 16:25

Д-р Мариана Атанасова: Онкологичните заболявания на дебелото черво все повече се "подмладяват"

Тази събота (21.09) се проведе кампанията „КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“. Основна тема на първото издание беше здравословния начин на живот и заболяванията на дебелото черво. През последните години, в световен мащаб, онкологичните заболявания започват да преобладават над сърдечно-съдовите, каза пред Радио София д-р Мариана..

публикувано на 23.09.24 в 15:03
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Откриха архитектурни останки от манастира на Свети Теодосий Търновски

Наши археолози откриха архитектурни останки от католикона на манастир на Свети Теодосий Търновски във Велико Търново. Научен спор е къде е разположен манастирът „Св. Троица“. Реализацията на този проект започна преди няколко години и моят подход преди започване на археологическите проучвания бе да събера всички налични писмени източници, мнения..

публикувано на 23.09.24 в 13:58
Веси Деянова - фондация

Инициативата "Дай 5!" търси своите НПО герои от София

Инициативата "Дай 5!" търси своите НПО герои от София на възраст от 15 до 17 години, за участие в решаването на социално значими проблеми. „Фондацията беше създадена през миналата година с идеята да помагаме. Тогава работехме в друга организация, която се занимава с хуманитарна интеграционна помощ на хора от Украйна. В един момент..

публикувано на 23.09.24 в 12:48
Съдебната палата в Перник

Съдят непълнолетен за убийство на жена в Перник

Младежът, който преби жена в Перник, ще бъде съден като непълнолетен, каза на брифинг говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова. Присъдата, която го очаква, е от 5 до 12 години затвор. След настъпилата смърт на пребитата от младежа жена обвинението срещу него ще бъде преквалифицирано. Досега то е било за причиняване на..

публикувано на 23.09.24 в 11:26

"Стъпки заедно“ в подкрепа на безопасна и позитивна среда в училище

Над 12 000 ученици, над 1000 учители и близо 6000 родители се включиха в инициативи за създаване на по-сигурна, безопасна и позитивна образователна среда в училище. Дейностите се реализираха по съвместната програма „Стъпки заедно“ на Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ България. В началото на новата учебна година министърът на..

публикувано на 23.09.24 в 11:13