Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха останки на гигантски морски хищник отпреди 66 млн. години

Животното вероятно е достигало дължина от 9 до 10 метра, предполагат учените

Снимка: iStock/Getty Images

Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго - древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години.

Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox, а износването на зъбите му заедно с други останки, открити на мястото на разкопките, подсказва, че това страховито животно не е било кротък гигант - а е пирувало с трудна плячка като морски костенурки, плезиозаври и други мозазаври.

Това означава, че таласотитанът вероятно е заемал място на самия връх на хранителната верига, поддържайки екосистемите, като е държал под контрол останалите хищници.

"Таласотитанът е бил удивително, ужасяващо животно - казва палеонтологът и еволюционен биолог Ник Лонгрич от Университета в Бат в Обединеното кралство. - Представете си комодски дракон, кръстосан с голяма бяла акула, кръстосан с Tи Рекс, кръстосан с косатка."

Днес не живее нито едно влечуго, което да е от мащаба на мозазаврите, достигали дължина от 12 метра - два пъти повече от най-големите съвременни влечуги, крокодилите. Но пък интересно е да се отбележи, че мозазаврите са далечни роднини на съвременните змии и игуани.

Мозазаврите са били по-добре приспособени към изцяло воден начин на живот от морските игуани на Галапагоските острови. Имали са глава на влечуго, но са били с плавници вместо с крака с нокти, и опашка с перки, подобни на тези на акула. Някои зъби са били малки и бодливи, подходящи за риби и калмари, други са имали по-тъпи зъби и смазващи челюсти, идеални за черупчести същества.

Но като се има предвид, че животните изглежда не са имали добро обоняние, вероятно са били предимно хищници, а не чистачи. Анализите сочат, че мозазаврите са пирували с риба, главоноги, костенурки, мекотели, други мозазаври и дори птици.

Таласотитанът изглежда е бил сред най-жестоките. Лонгрич и екипът му откриват, че животното вероятно е достигало дължина от около 9 до 10 метра - малко повече от косатката. Черепът му обаче е бил почти два пъти по-дълъг от този на косатката - около 1,5 метра.

За разлика от другите мозазаври, които са имали тънки муцуни, челюстта на таласотитана е била широка и къса, с големи конични зъби, които са били идеални за хващане и разкъсване на плячката. Тези зъби съдържат още една улика за храната на животното: много от тях са счупени и износени - увреждания, които не биха се появили при храна, състояща се предимно от мека плячка.

 Според изследователите това навежда на мисълта, че таласотитанът е чупел зъбите си върху твърди повърхности, като например черупки на костенурки и кости на други, може би по-плахи мозазаври. Това се потвърждава от други вкаменелости, открити в близост до останките на таласотитана: кости на големи хищни риби, черупка на морска костенурка, череп на плезиозавър и кости на поне три различни вида мозазаври.

Всички тези останки показват признаци на киселинно износване, както може да се очаква, че може да се случи при храносмилателните киселини в корема на гигантски звяр, преди да бъдат изхвърлени обратно навън. Изследователите отбелязват, че това са косвени доказателства, но все пак са доста интересни.

"Има още много какво да се изследва. Мароко има една от най-богатите и разнообразни морски фауни, известни от креда. Едва сега започваме да разбираме разнообразието и биологията на мозазаврите", казва Ник Лонгрич.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изразът на 2022 г. е "Goblin mode"

Речникът на Оксфорд определи „ goblin mode ” (гоблински режим) за израза на 2022 г. Решението е взето след онлайн гласуване, съобщиха организаторите. Терминът означава " егоистичен модел на поведение, за който са характерни мързел, небрежност или алчност, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания ". Изразът е..

публикувано на 05.12.22 в 13:55
Розовобузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa)

Розовобузестата фея се ражда женска, но в съзряването си се превръща в мъжка

Розовобузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa) , досега непозната за науката, е един от многото видове, които учените, занимаващи се с дълбоководно гмуркане, са открили в мезофотната (или сумрачната) зона, която се намира между осветените от слънцето плитчини и тъмните океански дълбини. Тя се простира на около 150 метра дълбочина и съдържа своя..

публикувано на 20.10.22 в 14:06

До какво води ускореното топене на ледниците

Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил "два до четири пъти" по-бързо през 2022 година  в сравнение със средните стойности за последните години в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG). "Съдейки по предварителните резултати от..

публикувано на 30.09.22 в 14:10
Снимката е илюстративна

Лекари спасиха новородено, отстранявайки негов близнак-паразит

В град Шенжен, Китай, лекари извършиха операция на момче, което се роди с осем крайника, съобщи местна медия. Детето е с рядка патология – по думите на специалистите, към гърдите на новороденото е бил прикрепен паразитен близнак, който има ръце и крака, но е с липсващи глава и сърце. Момченцето е с вродено сърдечно заболяване и високо налягане..

публикувано на 27.09.22 в 13:07
Сатурновата луна Енцелад

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Естественият спътник на Сатурн, Енцела д, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини..

публикувано на 20.09.22 в 17:22
 Cystisoma

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини. По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн,..

публикувано на 14.09.22 в 16:48

Древно огнище за религиозни обреди е открито в Солницата-Провадия

Уникална древна находка беше открита в началото на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя датира от II-I век пр. Христа и представлява ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с необичайни функции, информират от археологическия екип. Т ози тип огнища са известни като есхара и..

публикувано на 07.09.22 в 17:00