Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Древно огнище за религиозни обреди е открито в Солницата-Провадия

Снимка: Праисторически солодобивен и градски център Провадия-Солницата

Уникална древна находка беше открита в началото на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя датира от II-I век пр. Христа и представлява ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с необичайни функции, информират от археологическия екип.

Този тип огнища са известни като есхара и се свързват с тракийските религиозни вярвания и практики като място, върху което се извършат ритуали за почитане на боговете.

 Тя е открита в постройка, в която има още едно, но стандартно огнище, допълват от екипа.
 
Най-впечатляващото в есхарата е нейната орнаментация, нанесена върху внимателно загладената горна повърхност, според специалистите с помощта на шнур, притиснат към все още влажната глина.

Орнаменталното поле обхваща цялата горна повърхност и съответно е квадратно -  очертано е чрез две успоредни линии и допълнително е разделено на 4 триъгълника чрез пресичащите се в геометричния център на есхарата диагонали, показани също с по две двойни успоредни линии.

В две от срещуположните триъгълни полета (северно и южно) са изобразени по една женска фигура с ръце, вдигнати нагоре за молитва. 

По-добре запазеното изображение е с издължено овално лице (глава), с торс във вид на равнобедрен триъгълник и широка пола - подобна на кринолин, пристегната с коланче в кръста. В срещуположния триъгълник е изобразена още една частично запазена фигура със сърцевиден торс и дреха, разкрояваща се настрани. 

Двете антропоморфни изображения са устремени в своята молитва към геометричния център на есхарата - пресечната точка на двата диагонала, оградена от неправилен кръг, напомнящ слънце. „Гледайки тези изображения, неизбежно в съзнанието изплуват образите на жриците на Артемида, представени триизмерно в Свещарската гробница от III в. пр. Христа .“, твърдят археолозите.

Източник: БТА

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сатурновата луна Енцелад

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Естественият спътник на Сатурн, Енцела д, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини..

публикувано на 20.09.22 в 17:22
 Cystisoma

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини. По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн,..

публикувано на 14.09.22 в 16:48
Кактус Сагуаро

Проливните дъждове в Аризона унищожиха кактус на два века

Кактус растящ от два века в парк в щата Аризона беше изтръгнат от падналите силни дъждове , съобщи Агенция "Франс Прес". "Загубата на този огромен и емблематичен 200-годишен кактус Сагуаро в парка "Каталина" край Тусон е промяна, която редовните посетители не могат да пропуснат". Това написаха от щатските паркове на Аризона на страницата си..

публикувано на 01.09.22 в 12:02

Откриха останки на гигантски морски хищник отпреди 66 млн. години

Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго - древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години. Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox , а износването на зъбите му заедно с други..

публикувано на 25.08.22 в 16:44

Любимото хоби и физическата активност намаляват риска от смърт

Може би е добра идея да започнете или да продължите да се занимавате с активно хоби с напредването на възрастта. Ново проучване показва, че редовните физически упражнения, джогинг, плуване или игра на тенис, могат да намалят риска от смърт при възрастните хора. Изследването потвърждава старата максима – колкото повече движение, толкова..

публикувано на 25.08.22 в 11:42

Правилното подреждане на храната в хладилника е важно - вижте защо!

Правилната комбинация от продукти в хладилника може да помогне за удължаване на срока на годност и запазване на вкуса на храната. Това заяви за агенция Prime Юлия Лемешева, старши мениджър на службата за експресни доставки в Москва. Според експерта, важно е да се обърне внимание на използването на правилните отделения, тъй като..

публикувано на 23.08.22 в 14:30

Десет забележителности в Европа, на които туристите са застрашени от джебчии. Вижте кои са те!

Британската преса състави списък на 10 места в Европа, където туристите са най-застрашени да станат жертва на джебчии. Първото място зае Рамбла, оживена пешеходна улица в центъра на Барселона . Второто място е основната атракция на френската столица Айфеловата кула. Следва базиликата Сакре-Кьор, Лувъра и  катедралата Нотр Дам. Рим държи..

публикувано на 11.08.22 в 13:12