Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Cystisoma
Снимка: Youtube

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини.

По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн, учен-изследовател в института "Смитсониън" във Вашингтон.

Животът за тях е приключение, а за останалите животни, живеещи в дълбоките води на Океана – предизвикателство.

Cystisoma могат да виждат на дълбочина между 200 и 900 метра и същевременно да не бъдат забелязани от хищниците. Те прикриват огромните си очи по уникален начин. Осбърн твърди, че вместо да концентрират пигментите в малка област, те разпръскват ретината си в тънка линия от малки червеникави точки, които са твърде малки за да бъдат видени от повечето животни.

Cystisoma са напълно прозрачни. Когато учените ги хващат в мрежи и ги изсипват в кофа с морска вода, измежду другите животни те изглеждат като празни - с големи колкото длан кухини. "Наистина не можете да видите тези животни, докато не ги извадите от водата", допълва изследователката.

Ако ги погледнем под електронен микроскоп ще видим, че части от екзоскелета на Cystisoma са покрити с миниатюрни изпъкналости, които Озбърн оприличава на килим с мъхести косъмчета. Други части от тях са покрити с един слой сферични форми, които според учените биха могли да бъдат колонии от неизвестна форма на бактерии.

Наноскопичният килим и сферите правят 100 пъти по-вероятно светлината да премине направо през Cystisoma, вместо да се отрази в окото на преминаващ хищник. "Работи точно по същия начин, както антирефлексното покритие на лещите на фотоапаратите. Те са абсолютни майстори на прозрачния камуфлаж в дълбоките води ", казва Озбърн.

Любопитство буди въпросът как тези ракообразни се чифтосват, за да се размножават.

Ключът към това, как партньорите се намират един друг е в големите антени на мъжките Cystisoma. Те са покрити със структури, които откриват химикали в заобикалящата ги вода. "Те всъщност се усещат един друг", смята Озбърн.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сатурновата луна Енцелад

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Естественият спътник на Сатурн, Енцела д, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини..

публикувано на 20.09.22 в 17:22

Древно огнище за религиозни обреди е открито в Солницата-Провадия

Уникална древна находка беше открита в началото на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя датира от II-I век пр. Христа и представлява ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с необичайни функции, информират от археологическия екип. Т ози тип огнища са известни като есхара и..

публикувано на 07.09.22 в 17:00
Кактус Сагуаро

Проливните дъждове в Аризона унищожиха кактус на два века

Кактус растящ от два века в парк в щата Аризона беше изтръгнат от падналите силни дъждове , съобщи Агенция "Франс Прес". "Загубата на този огромен и емблематичен 200-годишен кактус Сагуаро в парка "Каталина" край Тусон е промяна, която редовните посетители не могат да пропуснат". Това написаха от щатските паркове на Аризона на страницата си..

публикувано на 01.09.22 в 12:02

Откриха останки на гигантски морски хищник отпреди 66 млн. години

Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго - древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години. Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox , а износването на зъбите му заедно с други..

публикувано на 25.08.22 в 16:44

Любимото хоби и физическата активност намаляват риска от смърт

Може би е добра идея да започнете или да продължите да се занимавате с активно хоби с напредването на възрастта. Ново проучване показва, че редовните физически упражнения, джогинг, плуване или игра на тенис, могат да намалят риска от смърт при възрастните хора. Изследването потвърждава старата максима – колкото повече движение, толкова..

публикувано на 25.08.22 в 11:42

Правилното подреждане на храната в хладилника е важно - вижте защо!

Правилната комбинация от продукти в хладилника може да помогне за удължаване на срока на годност и запазване на вкуса на храната. Това заяви за агенция Prime Юлия Лемешева, старши мениджър на службата за експресни доставки в Москва. Според експерта, важно е да се обърне внимание на използването на правилните отделения, тъй като..

публикувано на 23.08.22 в 14:30

Десет забележителности в Европа, на които туристите са застрашени от джебчии. Вижте кои са те!

Британската преса състави списък на 10 места в Европа, където туристите са най-застрашени да станат жертва на джебчии. Първото място зае Рамбла, оживена пешеходна улица в центъра на Барселона . Второто място е основната атракция на френската столица Айфеловата кула. Следва базиликата Сакре-Кьор, Лувъра и  катедралата Нотр Дам. Рим държи..

публикувано на 11.08.22 в 13:12