Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Cystisoma
Снимка: Youtube

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини.

По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн, учен-изследовател в института "Смитсониън" във Вашингтон.

Животът за тях е приключение, а за останалите животни, живеещи в дълбоките води на Океана – предизвикателство.

Cystisoma могат да виждат на дълбочина между 200 и 900 метра и същевременно да не бъдат забелязани от хищниците. Те прикриват огромните си очи по уникален начин. Осбърн твърди, че вместо да концентрират пигментите в малка област, те разпръскват ретината си в тънка линия от малки червеникави точки, които са твърде малки за да бъдат видени от повечето животни.

Cystisoma са напълно прозрачни. Когато учените ги хващат в мрежи и ги изсипват в кофа с морска вода, измежду другите животни те изглеждат като празни - с големи колкото длан кухини. "Наистина не можете да видите тези животни, докато не ги извадите от водата", допълва изследователката.

Ако ги погледнем под електронен микроскоп ще видим, че части от екзоскелета на Cystisoma са покрити с миниатюрни изпъкналости, които Озбърн оприличава на килим с мъхести косъмчета. Други части от тях са покрити с един слой сферични форми, които според учените биха могли да бъдат колонии от неизвестна форма на бактерии.

Наноскопичният килим и сферите правят 100 пъти по-вероятно светлината да премине направо през Cystisoma, вместо да се отрази в окото на преминаващ хищник. "Работи точно по същия начин, както антирефлексното покритие на лещите на фотоапаратите. Те са абсолютни майстори на прозрачния камуфлаж в дълбоките води ", казва Озбърн.

Любопитство буди въпросът как тези ракообразни се чифтосват, за да се размножават.

Ключът към това, как партньорите се намират един друг е в големите антени на мъжките Cystisoma. Те са покрити със структури, които откриват химикали в заобикалящата ги вода. "Те всъщност се усещат един друг", смята Озбърн.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дейли мейл" публикува писмо на британски пенсионер, описващ мечтания живот в България

Под заглавие: "Живея българската си пенсионерска мечта", "Дейли мейл" публикува на страниците си за имоти обширно писмо от Саймън Хил, бивш учител, сега пенсионер, който има със съпругата си два имота в България, получават по-добро здравеопазване, наслаждават се на горещите лета и карат ски през зимата и всичко това - срещу невероятно ниски разходи..

публикувано на 03.10.24 в 09:14

Откриха следи от въглероден диоксид на най-големия спътник на Плутон

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА откри за първи път следи от въглероден диоксид и водороден пероксид на повърхността на Харон, спътник на Плутон с размери около половината от планетата, предаде АП.  Плутон, планета джудже, и неговите луни се намират в далечните покрайнини на Слънчевата система в зона, известна като Пояса на Кайпер...

публикувано на 02.10.24 в 11:43

Природни бедствия повишават цените на кафето

Европейските почитатели на кафето се подготвят за по-високи цени, тъй като природните бедствия засегнаха двете най-големи страни производителки на кафе в света. Сушата в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, и силните тайфуни във Виетнам, вторият по големина производител, значително нарушиха световните вериги за доставки на кафе, повишавайки..

публикувано на 24.09.24 в 13:21

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората. Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър? Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица..

публикувано на 02.09.24 в 13:20

На 117 години почина най-възрастният човек в света

Най-старият жив човек в света, испанката Мария Браняс Морера, която е родена в Съединените щати и е преживяла две световни войни, почина на 117-годишна възраст, съобщи семейството ѝ във вторник, предава АФП. "Мария Браняс ни напусна. Тя почина както пожела: в съня си, спокойно и без болка", написа семейството й в профила ѝ в социалната мрежа X...

публикувано на 20.08.24 в 15:05

платена публикация
Как да изберете правилния шампоан и балсам според типа коса?

Изборът на подходящ шампоан и балсам е изключително важен за здравето и красотата на косата. Но как да изберем подходящи продукти? Останете с нас и научете как да подберете най-добрата козметика според вашия тип коса и да постигнете блестящ и здрав вид. Определете вашия тип коса Първата стъпка към избора на правилния шампоан и балсам е..

публикувано на 02.08.24 в 17:18

платена публикация
Как да създадете уютен кът в градината с правилния избор на мебели?

Търсите местенце за релакс, където да седнете сутрин и да си изпиете кафето? Да хапнете на въздух и да се радвате на красива гледка около вас? Имате двор? Тогава тази статия е за вас. Какви са ползите на различните видове градински мебели? Различните видове градински мебели от Mömax предлагат и различни предимства, които е добре да..

публикувано на 22.07.24 в 12:05