Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пречи ли община Карлово за справянето с пораженията от наводнението?

Снимка: БГНЕС

Никола Рахнев, основател на Гората.бг, изрази мнение в своя публикация във Фейсбук, че „Община Карлово манипулира и пречи“, за справянето с пораженията от наводнението. Той изразява съмнение, че има 117 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника, военнослужещи и доброволци от общинската администрация в наводнените села в Карлово, както твърдят от общината.

Според него, това че община Карлово изнася информация за толкова мащабна техника на терен демотивира доброволците да отидат на място и да помагат.

„На практика, ние всеки ден сме на терен. Организирахме хиляди доброволци последните 10 дни. Говорим със стотици местни хора, информацията е проверена. Хората усетиха, че държавата отсъства и задават логични въпроси – къде е държавата, как така няма кой да управлява процесите, как никой не е минал да види пострадалите къщи дали не са опасни. На 13 септември, кметът на община Карлово минава през всички села и започва да издава устни заповеди на местните кметове. Трябвало да се тушира напрежението, че хората много говорели“, разказа в предаването „Радиокафе“ Никола Рахнев.

По думите му, община Карлово излиза с информация, че има 117 машини на терен, но в действителност това не е така.

„Влизайки в дълбочина се оказва, че когато община Карлово говорят за тежка механизация, имали предвид и обикновени резачки за дърва. Това влиза в тези 117 машини. Ние сме наели 3 машини, предстои да осигурим още 3 – говорим за багери, фадроми, които разчистват дворовете и улиците. В крайна сметка, хора които смятаха да дарят техника, казват – ами, то очевидно няма нужда, щом има 117, защо да пращаме повече? В същото време община Карлово пише, че събота и неделя ще дойдат 1500 доброволци - 400 военни и 600 държавни служители. 400 + 600 не прави 1500, каквото е заглавието“, добави Никола Рахнев.

Той уточни, че на база на тази информация, кметовете на с. Каравелово и с. Слатина са заявили, че за уикенда не приемат повече доброволци. На терен обаче хората заявяват, че имат нужда от такива.

„Освен това имало 15 координатори на терен от общината, хората обаче казват, че такива не са виждали. Това са просто едни цифри „хвърлени във въздуха“. Хората изразяват съмнение и за даренията, които пристигат. Те казват – как е възможно кметът на община Карлово, който е с условна присъда, която не е влязла в сила и е на предпоследна инстанция от 2019 г. Тя е за присвояване в особено големи размери и хората питат как този човек в момента получава даренията, защо е кмет и как разпределя средствата“, каза Рахнев.

Той призова хората, въпреки всичко да отидат на терен и да помогнат с доброволчески труд.

„Да не се отказват. Хората там имат нужда от помощ, въпреки ПР позициите и театралността на общината, а и изобщо на държавата. Никой не може да спре човек, който иска да помогне на друг човек“, добави Никола Рахнев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29