Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Сатурновата луна Енцелад
Снимка: НАСА

Естественият спътник на Сатурн, Енцелад, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини близо до южния полюс - т.нар. тигрови ивици.

Според  сп. "Протоколи на Американската академия на науките", изследователите са стигнали до заключението, че този извънземен  воден басейн съдържа множество фосфорни съединения. Те правят тези изводи на базата на данни от сондата “Касини”, след като изчисляват свойствата на океана под ледената повърхност на Енцелад.

Авторите на изследването твърдят, че това значително увеличава шансовете за съществуване на живот на Сатурновата луна.

"Нашите изчисления показват, че водите на Енцелад съдържат значително повече фосфор, отколкото се смяташе досега. Според оценките ни, тази цифра е съпоставима с количеството фосфорни съединения, които се съдържат в океаните на Земята. Това е още един аргумент в полза на обитаемостта на океана под ледената повърхност на Енцелад", пишат изследователите.

Измерванията на "Касини" показаха, че в недрата на Енцелад има глобален океан от течна и гореща вода.
 Откриването му породи много спорове за това, дали в този воден басейн под ледената повърхност на Сатурновата луна може да съществува живот.

Всъщност,учените от няколко години дискутират дали водите на Енцелад съдържат важни за живота елементи в достатъчно големи количества.
 
Един от централните елементи в този дебат е именно фосфорът, който играе ключова роля във функционирането на молекулите на ДНК и РНК, както и на мазнините и много други органични съединения.

Екип от планетолози, ръководен от Кристофър Глейн от Югозападния изследователски институт в Болдър, САЩ, е получил първите точни оценки на концентрацията на фосфорни съединения във водите на сатурновата луна. За да ги изчислят, учените са използвали данни за температурата, плътността, химичния състав и други свойства на океана под ледената повърхност на Енцелад, събрани от "Касини" по време на прелитанията през гейзерите му. 

Направените изчисления показват, че водите на потенциално обитаемата луна на Сатурн съдържат големи количества фосфорни съединения под формата на различни соли на ортофосфорната киселина, чиито концентрации са сравними с тези в океаните на Земята. Учените са установили, че концентрацията им е с около 3-4 порядъка по-висока, отколкото са предполагали досега.

Подобни резултати от изчисленията, както посочват Глейн и колегите му, напълно съответстват на представите на геолозите за характера на взаимодействието на скалистото ядро на Енцелад и заобикалящия го океан. Според изследователите това предполага, че делът на фосфорните съединения във водите му е останал постоянно висок в продължение на много дълъг период от време. Това значително увеличава шансовете за възникване и съществуване на живот в океана под ледената повърхност на Сатурновата луна, казват в заключение учените. 

Източник: БТА

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Cystisoma

Невидимо ракообразно притежава очи вместо глава

Запознайте се с Cystisoma - ракообразни с размер на юмрук, подобни на скариди, с нелепо големи очи. Те обитават мастилените океански дълбини. По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. "Колкото по-голямо е окото, толкова по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там", казва Карън Озбърн,..

публикувано на 14.09.22 в 16:48

Древно огнище за религиозни обреди е открито в Солницата-Провадия

Уникална древна находка беше открита в началото на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя датира от II-I век пр. Христа и представлява ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с необичайни функции, информират от археологическия екип. Т ози тип огнища са известни като есхара и..

публикувано на 07.09.22 в 17:00
Кактус Сагуаро

Проливните дъждове в Аризона унищожиха кактус на два века

Кактус растящ от два века в парк в щата Аризона беше изтръгнат от падналите силни дъждове , съобщи Агенция "Франс Прес". "Загубата на този огромен и емблематичен 200-годишен кактус Сагуаро в парка "Каталина" край Тусон е промяна, която редовните посетители не могат да пропуснат". Това написаха от щатските паркове на Аризона на страницата си..

публикувано на 01.09.22 в 12:02

Откриха останки на гигантски морски хищник отпреди 66 млн. години

Палеонтолози откриха вкаменелости на гигантско морско влечуго - древен изчезнал звяр, управлявал морето преди 66 милиона години. Звярът е от семейството на мозазаврите – огромни морски влечуги, които са ловували в океаните през късната креда, пише „Сайънс Алерт“. Нарича се Thalassotitan atrox , а износването на зъбите му заедно с други..

публикувано на 25.08.22 в 16:44

Любимото хоби и физическата активност намаляват риска от смърт

Може би е добра идея да започнете или да продължите да се занимавате с активно хоби с напредването на възрастта. Ново проучване показва, че редовните физически упражнения, джогинг, плуване или игра на тенис, могат да намалят риска от смърт при възрастните хора. Изследването потвърждава старата максима – колкото повече движение, толкова..

публикувано на 25.08.22 в 11:42

Правилното подреждане на храната в хладилника е важно - вижте защо!

Правилната комбинация от продукти в хладилника може да помогне за удължаване на срока на годност и запазване на вкуса на храната. Това заяви за агенция Prime Юлия Лемешева, старши мениджър на службата за експресни доставки в Москва. Според експерта, важно е да се обърне внимание на използването на правилните отделения, тъй като..

публикувано на 23.08.22 в 14:30

Десет забележителности в Европа, на които туристите са застрашени от джебчии. Вижте кои са те!

Британската преса състави списък на 10 места в Европа, където туристите са най-застрашени да станат жертва на джебчии. Първото място зае Рамбла, оживена пешеходна улица в центъра на Барселона . Второто място е основната атракция на френската столица Айфеловата кула. Следва базиликата Сакре-Кьор, Лувъра и  катедралата Нотр Дам. Рим държи..

публикувано на 11.08.22 в 13:12