Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Александрина Георгиева, която се отказа от IT кариера и се посвети на каузата за деца без екрани

Снимка: Радио София

Александрина Георгиева e програмист. Когато ражда първото си дете, започва да наблюдава много други подрастващи в София, че дори не познават съседските деца. Стоят пред екрана на телефона или телевизора. Чрез Фейсбук група, с други майки, започват да обменят идеи за забавни игри с децата, така че да стоят по-малко пред синия екран. Споделя, че като IT специалист, е наясно с вредата на дългото взиране в телефона, таблета или телевизора.

„Въздействието на екраните се отразява по много сериозен начин върху нас и върху децата ни. Така се посветих на това да насърчавам родителите да отлагат екранното време в живота на децата, особено в ранна бебешка възраст, а в по-късен етап да ги предлагат по много внимателен и осъзнат начин“, сподели в предаването „Радиокафе“ Александрина.

Така по естествен начин възниква и фондация „Offline kids“, на която тя се е посветила. Целта е родителите и децата да бъдат подпомогнати да открият повече начини да учат и играят на открито.

„Проблемът е, че ние много често търсим лесно решение – искам тук и сега да ми е тихо и предлагам екрана, искам сега да свърша тази работа – предлагам екрана. Не се замисляме обаче, за последствията в дългосрочен план. За едно дете, което не може да се храни без екран, това може да породи много здравословни проблеми за него“, каза Александрина Георгиева.

По думите ѝ, когато децата растат пред екрана стават по-нервни и по-неспокойни. Големият обем информация, който получават чрез устройствата, не може да бъде обработен от мозъка на детето. Започват да губят интерес към играчките, сподели тя.

„Децата започват да спят не толкова добре. Може да заспят лесно, но сънят не е толкова качествен. Учените наблюдават структурни и функционални изменения в мозъка, които се отразяват на много основни функции, като вземане на решения, чувството на емпатия, сближаване. На децата им става по-трудно да намират приятели. Имат проблеми в училище“, разказа Георгиева.

Тя добави, че все по-често се наблюдават 4-годишни деца, които не могат да говорят, което се дължи основно на екраните.

Препоръките на Световната здравна организация сочат, като минимум за запознаване с дигитални устройства, това да стане на 18-месечна възраст на детето, но е добре процесът да започне дори след 2-годишна възраст, като в началото е добре да се стои пред екрана максимум 10-20 минути.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За шести път "Запази Доброто" ще зарадва възрастни и хора с увреждания за Коледа

Кампанията на “Запази Доброто” стартира отновo. За шести път по случай Рождество Христово , доброволци от София организират благотворителна инициатива в подкрепа на деца и лица с увреждания, а и на възрастни хора в неравностойно положение. Всеки може да се включи в кампанията с пакетирани хранителни продукти с дълъг срок на годност и..

публикувано на 09.12.22 в 16:13

"Коледна елха под наем" спасява дървета от изсичане

Коледна елха под наем? Това явление не е ново, но в България за първи път то не е широко популяризирано. Наемането на елха дава възможност на хората да се порадват на дръвчето без то да бъде отсечено. А след празниците елхата ще бъде върната в разсадника. За тази кампания подробности в ефира на Радио София разказа Карина Гичева. "След като..

публикувано на 09.12.22 в 15:49

Документалният филм "Кавал парк" с голяма прожекция в София

Документалният филм "Кавал парк" на режисьора Богдан Дарев на фокус в ефира на предаването "Радиокафе". Филмът е посветен на виртуозния музикант Александър Еплер, който е американец от руски произход , живял в Сиатъл. Той има доста необичайна съдба. Пристига в България в началото на 70-те години, за да изучава кавал във фолклорния отдел на..

публикувано на 09.12.22 в 15:20
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ситуацията в България е истинската разделителна линия

Поведението на политическите формации е ориентирано вече към затвърждаване на собствените им позиции, затваряйки каквито и да е възможности за търсенето на обща основа за консенсус. Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът Христо Панчугов . „В този смисъл отказите, които бяха получени тези дни по отношение преговорите за..

публикувано на 09.12.22 в 14:55

Журналисти, работили срещу корупцията, получиха отличия

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.12.22 в 14:27

Теодор Ушев: За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог

Аниматорът Теодор Ушев разказа пред Радио София за приема от българската публика на филма "φ1.618", пълзящият фашизъм и скандала в Народния театър "Иван Вазов". От премиерата на "φ1.618", който е сниман по романа на Владислав Тодоров "Пумпал" са изминали два месеца. По думите на режисьора някои го харесват, други не, но това от което той е..

публикувано на 09.12.22 в 13:30

Оперната певица Додо пусна песен в стил рап, за да предаде посланието си

Младата певица Теодора Марчева (Додо)  съчетава в своето изкуство поне няколко музикални жанра – опера, поп и рап. "Аз освен оперна съм и поп певица и когато ми кажат, че това е невъзможно, ами, аз просто не мога да ги разгранича – все едно да избирам между сол и захар" , твърди тя. Съвсем наскоро певицата пусна нова песен, която..

публикувано на 09.12.22 в 12:38