Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Георгиева, която се отказа от IT кариера и се посвети на каузата за деца без екрани

Снимка: Радио София

Александрина Георгиева e програмист. Когато ражда първото си дете, започва да наблюдава много други подрастващи в София, че дори не познават съседските деца. Стоят пред екрана на телефона или телевизора. Чрез Фейсбук група, с други майки, започват да обменят идеи за забавни игри с децата, така че да стоят по-малко пред синия екран. Споделя, че като IT специалист, е наясно с вредата на дългото взиране в телефона, таблета или телевизора.

„Въздействието на екраните се отразява по много сериозен начин върху нас и върху децата ни. Така се посветих на това да насърчавам родителите да отлагат екранното време в живота на децата, особено в ранна бебешка възраст, а в по-късен етап да ги предлагат по много внимателен и осъзнат начин“, сподели в предаването „Радиокафе“ Александрина.

Така по естествен начин възниква и фондация „Offline kids“, на която тя се е посветила. Целта е родителите и децата да бъдат подпомогнати да открият повече начини да учат и играят на открито.

„Проблемът е, че ние много често търсим лесно решение – искам тук и сега да ми е тихо и предлагам екрана, искам сега да свърша тази работа – предлагам екрана. Не се замисляме обаче, за последствията в дългосрочен план. За едно дете, което не може да се храни без екран, това може да породи много здравословни проблеми за него“, каза Александрина Георгиева.

По думите ѝ, когато децата растат пред екрана стават по-нервни и по-неспокойни. Големият обем информация, който получават чрез устройствата, не може да бъде обработен от мозъка на детето. Започват да губят интерес към играчките, сподели тя.

„Децата започват да спят не толкова добре. Може да заспят лесно, но сънят не е толкова качествен. Учените наблюдават структурни и функционални изменения в мозъка, които се отразяват на много основни функции, като вземане на решения, чувството на емпатия, сближаване. На децата им става по-трудно да намират приятели. Имат проблеми в училище“, разказа Георгиева.

Тя добави, че все по-често се наблюдават 4-годишни деца, които не могат да говорят, което се дължи основно на екраните.

Препоръките на Световната здравна организация сочат, като минимум за запознаване с дигитални устройства, това да стане на 18-месечна възраст на детето, но е добре процесът да започне дори след 2-годишна възраст, като в началото е добре да се стои пред екрана максимум 10-20 минути.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57