Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Минко Балкански: Животът се осмисля с алтруизъм и любов

Изтъкнатият физик навърши 95 години

Проф. Минко Балкански
Снимка: Радио София

Проф. Минко Балкански е роден през 1927 г. в старозагорското село Оряховица. Още от малък е изключително любознателен. Впечатляващо е, че в гимназията взима по 2 класа за една година и постъпва в университета едва 15-годишен. Запленен е от личността и знанията на Луи Пастьор и негова цел става елитния университет École normale supérieure в Париж. По-късно завършва и Националното висше училище по химия в Бордо.

Само на 28 години Минко Балкански става професор по физика. Има публикувани над 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

Проф. Минко Балкански е почетен професор на Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло.

На 24 юли, изтъкнатият физик навърши 95 години. Казва, че думата, която осмисля живота му е алтруизъм.

„Да се обичаме и да погледнем човека пред нас с уважение, с обич и интерес към него. Да се свържем, да създадем отново това общество, да има социален живот, защото пандемията разтури много“, разказа пред Радио София проф. Минко Балкански.

Въпреки, че живее във Франция и има френско гражданство, България никога не е напускала сърцето му. В родния си край, създава Фондация „Миню Балкански“, в памет на баща му Миню Балкански. В с. Оряховица, той е преобразувал имотите на семейството му в библиотека с над 6000 тома френска литература, битова зала, учебна зала по информатика, музей и фитнес зала.

Той е създател и на етнографски комплекс като откупува и реставрира няколко къщи. Там се провеждат семинари, курсове по математика, а всяка година, фондацията организира и конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Шестимата най-добри сред тях получават покана за една година за подготвителен курс в лицея „Луи льо Гранд“, за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.

Заедно с американската фондация Schools Online от Калифорния, той и неговият син Ален са оборудвали 30 гимназии в България с компютърни лаборатории.

Проф. Минко Балкански е създател и на Националния институт за образование в с. Оряховица, както и на лятна академия по цигулка в родното си село, в която преподават френски педагози.

Казва, че връзката с мястото, на което израснал и на което живеят неговите роднини, е изключително. И въпреки, че не е говорил на български цели 55 години, майчиният му език е съхранен напълно. Разказва, че любознателността му тръгва от детски вестник, издаван по онова време.

„На последната страница имаше „Как да го направим?“ Мисля, че това ме доведе до това, което съм, защото още от първия вестник си спомням, един електрически звънец за външна врата. Тогава като го направих, в селото голяма сензация беше“, спомня си големият физик.

На 10-годишна възраст от плат, две туби и лупи създава телескоп.

„Това за едно дете е вълнуващо. Хората като минават през двора и се чудят това хлапе какво гледа нагоре и сигурно това ми е дало кураж и други неща да правя“, каза проф. Балкански.

Наскоро той издаде и нова книга – „Взор“, с писма - кореспонденция между него и баща му. Писани са, когато е напуснал България.

„Баща ми пишеше много хубави писма. Писмата на баща ми са наистина ценни. Аз продължавам да пиша писма на хартия, въпреки всички други лесни възможности. Когато има някакъв специален случай, аз вземам хубава хартия и пиша“, допълва физикът и завършва:

„Всеки човек има една голяма градина, която е неговият пълен егоизъм. Моето пожелание е в тази градина да се отдели малко кътче за алтруизъм”, казва проф. Минко Балкански.

Подробности за живота на видния учен, можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с проф. Минко Балкански.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна кръгла маса за България пред еврозоната

Центърът за развитие и политики организира кръгла маса на тема "Българската икономика на прага на еврозоната" , която ще се състои на 6 декември от 9:30 часа. Участниците във форума ще обсъдят икономическите, фискалните и социални предизвикателствата по пътя към пълноправното членство, както и възможните решения за стабилен бюджет и..

публикувано на 05.12.22 в 18:33
Виждато - на лицата на Жанета Бранкова, Светослава Соколова, Дея и Майра греят усмивки

В София само 112-о училище „Стоян Заимов“ спечели химн

Децата и ръководството на 112-о основно училище „Стоян Заимов“ в район "Оборище" са горди, че се сред 6 - те училища в цяла България и единственото в София, за което ще бъде написан химн в рамките на инициативата на Музикаутор „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“ .  "Инициативата се оказа много мотивираща. Събуди интереса..

публикувано на 05.12.22 в 17:47

Какви възможности предлага роботизацията

Как технологиите влизат в бара, какви възможности предлага автоматизацията и кои са факторите за избор на индустриални решения и роботи? ПАРА е асоциация свързана с автоматизация и роботика. "Технологии в бара" има пилотно издание, което ще се състои тази сряда, 7 декември 2022 г. от 18:30 ч. в известен столичен бар. На събитието ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 17:01

"Гергина" - като Гергина Тончева

П рограм ат а за личностно развитие за момичета от малките населени места „Гергина“ , която се организира от Фондация “Солидарност в действие”, приема кандидатки за участие в третото издание още 10 дни – до 15 декември, обясни пред Радио София Елица Панкова. Проектът е за момичета на възраст от 15 до 25 години, които са завършили..

публикувано на 05.12.22 в 16:51

Фалшивите новини са манипулация, която цели да заблуди хората

Фалшивите новини са манипулация , която цели да заблуди хората, които я четат. Дезинформацията се разпространява изключително бързо, а целта ѝ може да бъде различна – от това да постигне повече кликове на дадена публикация до разделение на обществото. В края на месец ноември, в няколко български сайта се появи информация, в която се..

публикувано на 05.12.22 в 16:14

Старинни коледни песни в модерно брас звучене

Албумът "Коледни истории за брас и мраз" очаква своите слушатели в музикалните платформи. "Коледни истории за брас и мраз" е втора част от проекта, представящ коледна музика от скандинавските страни. В основата на албума е популяризирането на българските музикални медните духови инструменти в Европа чрез използване на най-модерните..

публикувано на 05.12.22 в 15:35
Огнян Атанасов

Огнян Атанасов, КНСБ: Енергийно бедните не бива да бъдат ощетявани

След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат да се смятат лицата с годишен доход под 8669 лева. При тези условия броят на енергийно бедните хора в България достига 2,829 милиона или 40,9% от населението на страната . В момента около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство. Но..

публикувано на 05.12.22 в 15:22