Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Презентации, лекции и изложби в Европейската нощ на учените на 30 септември

Снимка: Радио София

На 30 септември 2022 г. предстои поредното издание на инициативата „Европейска нощ на учените“. В София се включват различни музеи и институти. Част от събитията са разположени в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, на пл. „Независимост“ №1, подкуполното пространство на Ларгото.

Предвидени са „Кабинети по любопитство“ за деца, дискусионни клубове, Европейски щанд, демонстрации и лекции.

В „Европейска нощ на учените“ се включва и Националния природонаучен музей към БАН. От 17.00 до 21.30 часа ще има шест презентации на всички етажи на музея, каза в предаването „Радиокафе“ Силвия Тошева – връзки с обществеността в музея.

„Всеки, който посети музея ще може да разгледа поне три презентации, които се случват една след друга, отделно може да разгледа музея, разбира се. Дали сме тази година възможност на колегите от Института по биоразнообразие, които за първа година се включват като равноправен партньор в проекта, да представят повече от своите изследователи“, разказа Тошева.

Тя допълни, че в музея може да се види временна изложба, посветена на зората на човечеството, както и изложба, посветена на годината на минералогията.

„Нашата минералогична колекция навършва 120 години и това е повод да покажем как тя е възникнала, какво е имало в началото и докъде сме стигнали днес“, добави Силвия Тошева.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН ще се представи на три от етажите на музея.

„На първия етаж, наши колеги, които са ходили в Антарктида, ще представят своите изследвания, ще имаме презентация в зала „Риби“. На третия етаж, в зала „Бозайници“ ще бъда аз, с един мой колега, ще представим дребните бозайници в България. Те са около 40 вида у нас. Колегата ще разкаже за едрите бозайници, като мечката. Това е може би, единственият човек у нас, който улавя мечки живи и ги мести от едно място на друго. Всички проблемни мечки са минали през него“, разказа гл. ас. д-р Йордан Кошев от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН.

Той добави, че посетителите ще имат възможност да видят пушка за упойване на мечка и фотокапани, с които се заснемат мечките в бърлогите.

В зала „Насекоми“ ще има две презентации.

Силвия Тошева каза още, че децата са основните посетители на музея. Тя допълни, че Националният природонаучен музей е създател и на мобилно приложение, в което всеки може да изпрати любопитни находки, на които е попаднал в природата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Скитник между звездите - оригинална илюстрация

Книги, които ти се иска да прочетеш отново

Гергана Димитрова от издателство "Лист" за новото издание на "Скитник между звездите" на Джек Лондон с превода на Димитър Подвързачов: "Аз съм много страстен читател от малка и работя любимото си хоби. В каталога имаме както много популярни, така и непопулярни писатели. Свикнали сме да възприемаме Джек Лондон като писател на приключенска литература,..

публикувано на 04.12.22 в 11:14
Проект

В съвременното изкуство няма деление

Иван Кънчев е удостоен с  Международната награда „Донатело“  (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.  Международната награда „Донатело“  ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в..

публикувано на 04.12.22 в 10:34
Нефтеният разлив

Живот в пустинята след нефтен разлив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между..

публикувано на 04.12.22 в 09:51
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20