Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен форум постави въпроси за бъдещето

Снимка: Радио София

Какво ще бъде бъдещето, какъв е неговият дизайн и какви сме самите ние в него? В Дубай се проведе най-големият световен форум за футуристи и футуролози. Повече подробности за него пред Радио София разказа д-р Мариана Тодорова. Форумът е поставил редица въпроси, които са били обсъдени:

·  Кризата на демокрацията и какви са институциите на бъдещето.

·  Бъдещето на градовете и как данните от ресторанти или движението на таксита показват социално-икономически трендове, колко са богати хората, кога пазаруват и пр.

·  Какво значи да си потънал в now-ism и short-termism за правителства, общество, бизнес.

·  Какви са рисковете, които ще променят бъдещето на човечеството: Природни - Човешки (антропогенни) - Технологични - Систематични.

·  Първата жена, която живее със социален робот.

·  Как Дубай постига този напредък само за 50 г и мн. други.

Д-р Тодорова сподели, че е бил представен социален експеримент с дама от Южна Корея живее със социален робот наречен "Грейс". Жената отначало е изпитвала страх, след това любопитство и най-накрая след периода на привикване се е привързала към робота.

"Този тип роботи не са програмирани все още на такова високо равнище за да имат чувства и емоции, но тя ги приписва. Тя според собствения си аршин изгражда някаква нейна идентичност, която е валидна само за нея. Това много ясно показва, че всъщност ние сме тези, които се адаптираме, приписваме някаква идентичност и емоционалност без такава да е налична", каза д-р Тодорова.

Проблемът, по думите й не е технологичен, а антропологичен и когато фокусът се измести последиците не са ясни. Относно една от световните кризи - кризата на демокрацията и многополюсния модел в света, някои западни коментатори и анализатори наричат вече този модел "Западният свят и авторитарните режими", където някои от страните няма да имат толкова ясна и дефинирана роля.

"Една империя не се гради върху това да произвеждаш нещо, а върху това да можеш да осигуриш маса, която да потребява. Заради това се е разпаднала Римската империя и Китай ясно разбира, че бидейки най-големият производител в света на всякакъв вид стоки и тези, които са достъпни, и тези, които обърнаха парадигмата в света, защото масовизираха всякакви стоки и услуги за целия свят, те разбраха, че това не е достатъчно. От Римската империя насам е важно кой ще потребява, защото доставчиците винаги могат да бъдат заменени, но самите хора са важни. И това е нещото, което поддържа Америка до ден днешен", отбеляза д-р Тодорова.

Тя подчерта, че към днешна дата имаме излишък от демокрация:

"Не трябва да разбираме, че демокрацията е прекалено много. В обществото има прекалено много социални субекти, прекалено много играчи и всички те обособяват малки обществени групи, всяка със своя кауза, със свое искане, със свое търсене. И те стават толкова много, че от една страна се разпадат обществените връзки, обществото много се фрагментаризира и е невъзможно да изградим солидарност между тези групи. От друга страна властта и тези, които управляват не могат да смогнат да удовлетворят исканията на всички тези групи и да ги приоритизират, защото всички твърдят, че техният проблем е най-важен".

"Ние можем да изграждаме една култура за неиделогизиране към бъдещето и когато успеем, когато стигнем до консенсус кои са безспорните заплахи или възможности за нас, някакъв тип утопии, следва да пренесем това в настоящето. Иначе няма да можем да продължим", посочи д-р Тодорова.

Тя сподели, че в момента има криза на лидерството, което е функция на времето, в което живеем.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НМФ набира средства за следващото издание на Националната младежка академия

Националният младежки форум стартира кампания за събиране на средства за провеждане на следващото издание на Националната младежка академия. Академията е подходяща всеки млад човек, който иска да развие знания и умения, каза пред Радио София Йоан Стоянов - главен секретар на НМФ. „Хората, които са преминали Академията в последствие се..

публикувано на 31.07.24 в 19:06

5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по физика в Иран

5 медала спечелиха най-добрите български ученици по физика на 54-тата Международна олимпиада в Иран, която се проведе от 21 до 29 юли 2024 г. Те завоюваха 1 сребърен и 4 бронзови медала, сред най-добрите 198 ученици от 46 държави. Сребърният медал спечели Баян Гечев (12 клас, СМГ). Бронзовите отличия са за Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас),..

публикувано на 31.07.24 в 17:25

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по..

публикувано на 31.07.24 в 15:21
Александър Караколев и Кристина Верославова

Световноизвестният институт "Лий Страсбърг" обучава в България

Хора, които са се посветили на благородната актьорска професия, имаха възможност да се обучават във второто издание на 2-седмичния уъркшоп на Института по актьорско майсторство "Лий Страсбърг" . Курсът се проведе в София между 15 и 28 юли, а 16-те участници имаха възможност да работят лично с Дейвид Лий Страсбърг, син на легендарния Лий..

публикувано на 31.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на "вейпове" на лица под 18 години

Единодушно НС одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените вейпове. Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той..

публикувано на 31.07.24 в 14:06

Ева Кулева: В една връзка химия без съвместимост е рецепта за страдания

"Дванадесет стъпки към успешна връзка" е коучинг програма  насочена към хора, които търсят подходящия партньор в живота, или вече имат такъв, с когото желаят да укрепят своите взаимоотношения.  Автор на това полезно ръководство, е добре познатата на аудиторията на Радио София Ева Кулева – Love couch и мачмейкър, понятия които можем да..

публикувано на 31.07.24 в 12:55

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са предвидени 7 специални събития. На 2 август е премиерата на „Няма такова пътуване” . Лукас и..

публикувано на 31.07.24 в 11:59