Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нешка Робева: Няма да свърши българщината

На 12.12.2022 г. в НДК ще се състои спектакълът озаглавен „Купон по нашенски“, по повод 20-ия рожден ден от създаването на трупата й

Снимка: Луиза Лазарова

На 12 декември, в зала 1 на Националния дворец на културата, Нешка Робева заедно с нейните момичета и момчета ще отбележат 20-ия рожден ден от създаването на трупата. Спектакълът е озаглавен „Купон по нашенски“, а в него ще участват Берковската духова музика, Иво Папазов - Ибряма, Деси Добрева, Петя Панева, Влади Въргала, група „Грамофон“, световни шампиони в различни спортове и много други.

Първоначалният сценарий на Нешка Робева е бил насочен към  гост-участниците, които да направят целия спектакъл, който да бъде в чест на трупата.

„Когато казах идеята си на момичетата и момчетата, те преобърнаха всичко, даже почти ми се накараха – как така те няма да участват, как така без техните танци и аз трябваше да преработя сценария“, разказа в студиото на Радио София Нешка Робева.

Тя добави, че за спектакъла, трупата ще възстанови определени танци от знакови спектакли през годините.

„Те почти всички са с деца и семейства, някои от тях работят на две места и казаха „ние ще идваме събота и неделя“. В почивните си дни, те идват и репетират, толкова бързо влязоха във форма, че даже не се налагаше аз да им „скръцна със зъби“. Няма такова нещо. Те идват и репетират…Изобщо спектакълът се оформя да бъде една страхотна въртележка – от едно в друго“, разказа Робева и добави какво е за нея надеждата.

„Питаха ме наскоро имате ли надежда и аз доста се замислих. Когато тези момичета и момчета дойдоха в залата, когато залата се препълни и с техните деца, когато заиграха, те наистина ми дават убедеността, че няма да свърши българщината. Корените ни са толкова дълбоки, 1300-годишни корени. Тези млади хора, обърнати към традицията, пазят семейството, пазят труда и когато наблюдавам децата им, ги виждам ококорени, красиви и те играят. България има бъдеще“, сподели Нешка Робева.

Тя добави, че момичетата и момчетата са се отказали от хонорари и ще работят безвъзмездно. Споделя, че именно годините, прекарани в подготовка на спектакли, пътувания и турнета, са най-хубавите в кариерата й.

„Обиколих България, толкова колкото обиколих и света. В третата част от живота си, се докоснах до такава невероятна красота и като природа, и като народ, и такова ужасно отвращение от политиците ни“, обясни Нешка Робева.

Какво още разказа тя за спектакъла и за турнетата на трупата през годините, можете да чуете в интервюто на Катя Василева.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиерата на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) е на 30.11 в София лайф клуб. Какво да очакваме ни разказва  Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33